Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor alimentare diferentiala 15Vdc preamplificator

adimoscaty

Postări Recomandate

Buna seara tuturorAm cumparat kitul KIT167 - Filtru de bas reglabil de la P$C audio cu dorinta de a-l folosi ca preamplificator la un etaj final cu tda7294Preamplificatorul se alimenteaza diferential + - 15vAm un tranformator de 2x24VAC care dupa redresare, in sarcina debiteaza 36Vdc.Cum ma sfatuiti sa alimentez preamplificatorul ? folosind regulator de tensiune? Am cumparat deja 2 regulatoare : unul pentru tensiuni negative si altul pentru pozitive. Nu am reusit sa il fac sa functioneze decat pe cel pozitiv.Va rog ajutati-ma cu o schema electrica sa imi pot da seama ce nu merge.Cat despre o alta varianta cu inserierea unei rezistente de 1k dupa + si dupa - ar trebui sa scada tensiunea de la 36 la 15VNu stiu consumul preamplificatorului dar am presupus ca mai mult de 20mA poate nu consumaAm calculat rezistenta folosind formula R=U/IR=21/0.020 = 1050ohmNu am riscat sa folosesc o simpla rezistenta la alimentarea modului de frica sa nu il ard ...Astept sfatul vostruMultumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• adimoscaty

3

• remus68

2

• mikella

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

pai asa trebuie conectate cele doua stabilizatoare + doua rezistoare pe intrarile lor. (R1/R4 am presupus ca este consumatorul)

Posted Image

* metoda aceasta este riscanta pentru integratele stabilizatoare (fara consumator pe iesire esti cam la limita cu tensiune la intrarea stabilizatoarelor)

sau o solutie optima:

Posted Image

Link spre comentariu

salut!eu am alimentat un preamplificator la tensiune mai mare decat poate primi el doar prin rezistente si nu au fost probleme nici pina in ziua de azi.vezi ce componente ai pe acolo si vezi la ce tensiuni rezista ca poate nu ai nevoie de stabilizatoare sau alte chestii.bafta!PS acum am vazut ca este cu ne5532 car merge pana la +/-22v cred ca merge cu rezistente.

Link spre comentariu

Preamplificatorul se alimenteaza diferential + - 15v

Poti urma exemplul lui Rod Elliott din "project 27b". Iata schema. Este bine ca rezistentele sa fie cu puterea disipata mai mare de 1W.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna searaMultumesc tuturor pentru sfaturi.Imi cer scuze ca raspund asa de tarziuAm facut montajul de alimentare dupa schema atasata de Dl. remus cu mici diferente.Rezistentele de 680 pe care le-am gasit sunt de 3W si diodele sunt de 13V 1.3W (dar le schimb imediat ce gasesc de 15V)Problema este urmatoarea : se incing rezistentele si la mersul in gol si nu inteleg de ce.Multumesc

Link spre comentariu

prin rezistoarele alea trece curent din cauza diodelor zener (deci si prin dioda zener trece un curent), scoate diodele zener si vezi daca se mai incalzeste ceva (diodele le scoti doar cand montajul nu alimenteaza nimic). deaia se recomanda ca cele doua rezistoare sa fie de putere.

Link spre comentariu

prin rezistoarele alea trece curent din cauza diodelor zener (deci si prin dioda zener trece un curent), scoate diodele zener si vezi daca se mai incalzeste ceva (diodele le scoti doar cand montajul nu alimenteaza nimic). deaia se recomanda ca cele doua rezistoare sa fie de putere.

Fara diode nu se incalzesc rezistentele. Dar am o tensiune de ~24.5VIncerc sa fac rost de diode de 15V tot 1.3WLas diodele lipite pe placa si asptept sa vad daca se ard rezistentele de 3W.Multumesc
Link spre comentariu

Pe rezistentele alea, cu zennerele in circuit, ai o cadere de tensiune de 36V-13V=23V. Rezulta ca rezistentele sint parcurse de un curent de 23V/680R=33mA (consumul montajului + curentul prin zennere), deci rezistentele disipa 23V x 33mA=0,76W - e normal sa fie calde. Alimenteaza montajul si masoara-i consumul; la acea valoare adaugi 7...10mA si redimensionezi rezistenta serie, daca este cazul. Fara sarccina, ar putea trece un curent cam mare prin zenner, iar fara zenner este foarte riscant sa alimentezi niste operationale cu +/-24V, asa cum ai precizat mai sus. Chiar daca redimensionezi rezistenta, monteaz-o tot de 3W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări