Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator FM

Vizitator razvan21_cr

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristi_ro

4

• Th3_uN1Qu3

3

• Flor

2

• yo9how

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ia'ti un modulator cu afisaj LED (alea cu LCD sunt proaste), il demontezi, legi o sarma de 1 metru unde scrie ANT, il alimentezi dintr'o sursa de 12v (de preferat cu traf, dintr'o sursa de PC o sa cam bazaie), si iti ajunge ca sa bata in casa.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Ce ziceti de schema asta?post-32806-139829364024_thumb.jpgE buna de ceva? sa stiu daca merita sa imi incerc norocul. Cu un modulator FM banal bate cam 15M prin 6 ziduri de beton. In aer liber nu stiu cat bate.Nu intentionez sa emit vreodata, dar partea FM este cam singura "arie" in care nu am avut activitate si nu am incercat sa fac nimic. pe viitor intentionez sa imi fac un automodel comandat de la distanta care va comunica la o frecventa destul de mare (vreau sa-l fac sa bata cam 1 Km in aer liber).Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Mai copiii mosului, eu cred ca nu ati inteles prea bine ce faceti daca emiteti intr-o banda neautorizata. Credeti ca vre-un pilot care vine spre aterizare cu avionul va aprecia faptul ca in loc sa auda turnul de control va auzi muzica voastra dintr-un montaj de 2 bani?Daca ati fi in locul lui nu-i asa ca ati scrie imediat dupa o aterizare o plangere? ceva de genul "Nu am auzit ce spunea turnul, era sa mor impreuna cu pasagerii"Normal ca dupa aia aia de la controlul frecventelor vor actiona si va vor gasii.Iar dupa ce vor intra prin usa voi veti ajunge la bulau, unde aia mai vechi si statuti se vor bucura ca au primit prospatura, cu sau fara alifie..Banda de 70MHz este alocata mai nou armatei. Asa ca daca va veti juca acolo se va intampla la fel ca mai sus.Acuma daca voua va place sa aveti ceva tare undeva, noroc bun. Daca vreti sa aveti placeri pizdosnice sau orale, daca ma intelegeti, e problema voastra...Pe romaneste lasati-o moarta. Radioul e o chestie care poate ajunge periculoasa.

Link spre comentariu

@razvanfatu Cateva intrebari simple: cam care crezi ar fi "output power-ul" de care este capabila vreouna din schemele propuse in acest topic? Cu ce sistem de emisie (antena) ai folosi acea putere? Cu ce o vei masura puterea la iesirea din antena utilizata, ca sa fii sigur ca vei fi sub cei 50nW erp permisi de documentatia mentionate de tine? ("effective radiated power" - echivalentul puterii aparent radiate in limba romana). Banuiesc ca atunci cand vei avea raspunsul, vei sti daca te vei putea juca de-a emisia in banda 87.5MHz -108.0 MHz....

Link spre comentariu

In banda de radiodifuziune 87.5-108 MHz e permisa emisia in interes personal, daca se foloseste putere pana in 50nW e.r.p., daca nu ma insel.

Se poate masura foarte usor, cu ajutorul unui miliampermetru, curentul consumat de microemitatorul respectiv la tensiunea de alimentare data si vedem precis ce putere consuma din sursa. Daca nu este mai mare de 50 ... 60mW e logic ca puterea radiata este sub aceste valori si se incadreaza in limitele legale. Insa schemele de acest gen (simple oscilatoare LC in FM) sunt instabile ca frecventa, fapt destul de suparator. Stabilizarea tensiunii de alimentare, ecranarea etajelor, adaugarea unui etaj separator pentru a imbunatati cat de cat stabilitatea sunt lucruri care complica montajul si nu prea merita efortul.
Link spre comentariu

Cred ca e ceva mai greu de masurat nA (adica 10^(-9) A ) ", cu ajutorul unui miliampermetru" ... Poate doar daca acel miliampermetru ar fi conectat la o structura cu oglinzi de curent realizate pe o placheta de siliciu si factor de multiplicitate exagerat sau cu ceva amplificatoare complicate de instrumentatie, destul de scumpe si acelea.Eu zic sa-l ascultati pe Flor... nu zice rau deloc.

Link spre comentariu

Ca sa masurati curenti de ordinul a 1nA e suficient un amplificator operational cu intrarea pe JFET si curent de polarizare suficient de mic (OP80, AD549) folosit ca amplificator inversor.

Link spre comentariu

vreau sa-l fac sa bata cam 1 Km in aer liber....

...Ok, sa presupunem ca ne incadram in cei 50 nW erp .... Cu toate astea mi-e greu sa cred, ca folosind respectiva putere, se poate ajunge la distanta mentionata mai sus, in conditiile utilizarii unei aparaturi uzuale la receptie... De aici, si sfatul pertinent dealtfel, al lui Flor, de a nu face experminete in banda 87.5 MHz-108.0MHz...
Link spre comentariu

Daca doresti sa afli puterea aparent radiata, nu puterea consumata conteaza ci puterea output a emitatorului exprimata in db pierderile pe linia de transmisie ( a cabluiui dintre emitator si antena )asta daca nu cumva folosesti un cablu cu castig hi hi ! si castigul antenei daca il are pentru ca bineinteles sunt si antene fara castig . Referitor la schema de emitator propusa mai sus aceasta va suferi la capitolul stabilitate a frecventei si a neatenuarii frecventelor armonice calitatea audio va fi deasemenea una slaba, nu cred ca merita sa te complici !

Link spre comentariu

Cred ca e ceva mai greu de masurat nA (adica 10^(-9) A ) ", cu ajutorul unui miliampermetru" ...

E vorba de o confuzie, eu m-am referit la mW si mA (adica 10^(-3)A ). Am crezut pe moment ca autorul textului a scris din greseala "n" in loc de "m" ... pai ce acoperire poti obtine cu 50nW? poate doi metri? :rade:

Daca doresti sa afli puterea aparent radiata, nu puterea consumata conteaza ci puterea output a emitatorului ...

In cazul unui simplu oscilator folosit ca emitator, puterea radiata este evident mai mica decat puterea consumata din sursa, aceasta din urma putandu-se masura mai usor. De ex, daca un banal oscilator LC consuma 30mW din sursa e clar ca puterea radiata este sub 30mW, asta era ideea ...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări