Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum reglez curentul de mers in gol la un amplificator?

Postări Recomandate

Buna seara stimati colegi,am si eu mare problema de curand am achizitionat un amplificator Blue Tech P-1600 ,problema este ca vechiul proprietar a umblat la reglajele de pe placa si a dat peste cap curentul de mers in gol(cica se auzea mono :dans: ) iar dupa aceea se plangea ca nu se mai aude clar la volum mai mare de 50 % .Amplificatorul are cate 6 perechi de finali 2SC5200 si 2sa1943 pe un canal alimentate la +/- 75Vcc,cum pot sa reglez curentul de emrs in gol la acest amplificator si cat trebuie sa fie acesta??Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

dupa aceea se plangea ca nu se mai aude clar la volum mai mare de 50 %

Daca aplici la intrare un semnal mai mare decit cel nominal al amplificatorului este normal ca sa apara distorsiuni la o pozitie mai redusa a potentiometrului de volum. Ce tensiune Ube au tranzistorii finali, cu amplificatorul fara semnal?
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Am si eu un Blue Tech P-1600 si as vrea sa-i reglez tensiunile in gol. I-am schimbat finalii si acum ar cam trebui sa-i fac reglajele de rigoare. V-as ruga sa-mi spuneti ce reglez si cum. Multumesc anticipat.Atasez o fotografie cu modulul final, asa cum a sugerat DjLeco.

Link spre comentariu

Doamne ce lucratura urita, parca e facuta cu picioarele...Incearca sa reglezi astfel incit sa ai 510-530mV intre B si E la trz finali.Daca ai diferente mari intre ele (masurate dupa reglaj) , tranzistorii finali NU sint imperecheati bine, iar primul care se va arde, va fi cel cu beta mai mare.Totul fara semnal la intrare (vol minim) si FARA sarcina la iesire.Dupa asta, masoara si offset-ul la iesire (tot fara sarcina) si spune-ne ce tensiune (continua), ai masurat acolo.Foloseste multimetru digital, de calitate.

Link spre comentariu

Din care semireglabil fac reglajul ? E unul multitura albastru pe care vad ca e 5K ( mai prin stanga sus ) si mai e unul portocaliu de 3k.Tranzistorii au beta intre 106-122 la 2Sa1943 si intre 80-92 la 2SC5200.Nu am un aparat de masura profesional. Am un prapadit de multimetru digital cu impedanta de intrare de 2M. Cred ca mai am acasa unul cu impedanta de 20M dar nu sunt sigur.Am inlocuit rezistenta de 10 ohmi / 2W (in stanga scrisului PA-2000-1 din mijloc ) deoarece era pocnita si nu mai functiona canalul.

Link spre comentariu

Rezistenţa ai înlocuit-o, dar ai verificat cond ăla verde înseriat cu ea? Mai bine-l schimbi cu altul la vreo 250V, că el pare de 50V. Reglajul îl faci din semireglabilul albastru, multitură, celălalt pare să fie de simetrie. Iniţial trebuie pus pe o poziţie care asigură deschiderea maximă a trz superdiodă, adică dintre rez din jurul lui, cea/cele dintre b-e să aibă valoarea maximă. Ulterior modifici pînă la circa 500-550mVcc Ube la trz finali. E bine să verifici configuraţia superdiodei pe cablaj.

Mă bucur că şi DjLeco are aceeaşi părere.

Link spre comentariu

Rezistenta aia , este din filtrul de la iesire, R-C fata de masa, s-a ars deoarece amplificatorul a oscilat.

Acolo nu se pune decit rezistenta de calitate, la min 4W.

Verifica unde duc terminalele semireglabilului albastru (multitura), ar trebui sa duca undeva la un tranzistor montat pe rad trz finali, iti recomand pt inceput sa folosesti 2 sigurante de 1A rapide, inseriate cu 10-22 ohm la 5W, pina gasesti "minimul" la bias, adica pozitia trimerului.

Da bias la MINIM posibil, citind o cadere minima de tensiune pe rezistenta inseriata pe ramura +.

Pentru minimul de bias, (de unde se pleaca mai incolo), citeste atent ce a scris colegul ZAL!

Dupa ce ai obtinut minimul (repet FARA SARCINA LA IESIRE si FARA SEMNAL LA INTRARE), sunteaza rezistentele de wattaj inseriate, lasind sigurantele de 1A rapide, pune multimetrul pe iesire fata de masa , pe tensiune continua, si zi-ne ce afiseaza.

Tensiunea afisata trebuie sa fie cit mai aproape de 0 (zero), tipic sub +/- 10mV, insa am vazut amplificatoare profi de firma, care aveau +/- 30-70 mV la iesire...

Incearca sa ajustezi tensiunea de iesire (offset) sa fie cit mai mica, cred ca asta este functia semireglabilului portocaliu.

Dupa ce ai ajuns la minimul posibil, abia atunci, incerci reglarea de bias, pina cind masori la trz finali, intre 500 si 530 mV intre Baza si Emitor.

Asteptam rezultate.

Link spre comentariu

Să zicem un maxim de +/-100mVcc faţă de masă la ieşire e acceptabil, peste va pune probleme protecţiei (dacă are). Dacă semireglabilul de simetrie ar fi multitură s-ar putea regla chiar şi în jur de 0mV, oricum variază cu cîţiva mV +/- în timpul funcţionării.Pe cablaj apare un trz ''TIP122'', pare să fie cel superdiodă. Mai rar un trz Darlington cu funcţia asta.

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult de indicatii.Pana luni, cand voi ajunge la lucru unde repar statia, voi mai citi de cateva ori indicatiile voastre si o sa caut si scheme care seamana cu ce am eu, ca sa vad cum circula curentul :freaza: , de la dreapta la stanga sau invers.Inca odata: MULTUMESC.Voi revenii cu detalii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări