Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Servo controlat prin portul paralel

Vizitator nikyc

Postări Recomandate

Vizitator nikyc

Buna seara, Din lipsa de ocupatie am decis sa ma 'joc' putin cu portul paralel al PC-ului si fiindca aveam la indemana 2-3 servo-motoare m-am gadit ca poate, poate scot un brat robotic din ele :freaza:. Dupa doua zile de lucru nu am reusit sa fac nici macar un motor sa lucreze cum trebuie :rade:. Poate este de vina lipsa experientei atat in electronica cat si in programare: * pentru a lega motorul la port am folosit montajul din fisierul atasat. * codul l-am scris in VC++, folosind inpout32.dll pentru accesarea portului. Functia Sleep() disponibila nu era suficient de exacta, asa ca am creat o functie proprie cu care puteam genera semnale precise de ordinul us. Semnalul trimis efectiv pe motor are frecventa de 50Hz (T=20ms) si, dupa unele teste, impulsul high este cuprins intre 1,5 si 2,9 ms (aceste valori corespund capetelor de tura). Servo-ul se misca dar cu o viteza ametitor de mica. Face 160 de grade in 2 minute. Ce gresesc?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator nikyc

Multumesc dar baietii de pe site-ul respectiv vorbesc la modul general. Pe caz concret stiu cum functioneaza servo-ul, care e domeniul in care ia valori durata impulsului... etc. Baiu-i ca efectul nu e cel dorit/normal. Apreciez daca m-ar putea ajuta cineva.Banuiesc ca 'driver-ul' e problema... daca ati avut experiente si mai tineti pe undeva o schema testata mi-ar fi de un real folos :da in coditiile in care montajul pe care il folosesc nu funtioneaza... cu toate ca ar trebui sa o faca.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator axismusic

Salut.Si eu m-am izbit de aceasta problema.Eu am rezolvat-o din setarile driverului de la servo.La modelul folosit de mine aveam un raport de viteze, un fel de gearbox electronic.Acolo am pus un raport favorabil mie si acum servomotoarele se misca ametitor de repede pentru acelasi impuls primit de pe portul paralel.Totul depinde de cat de complex este driverul servomotoarelor.Daca nu ai o astfel de optiune la driver singurul lucru pe care-l mai poti face, asta daca folosesti Mach3, e sa mergi la setarile de "ports&pins" si sa modifici acolo "kernel speed". Chiar si asa viteza de rotatie nu va fi cu mult mai mare. Din cate-mi aduc aminte daca ai modificat valorile la "kernel speed" trebuie sa inchizi mach-ul si sa-l redeschizi ca sa-ti ia noile valori, altfel nu merge.Bafta!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări