Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistor smd necunoscut

Vizitator manx2007

Postări Recomandate

Vizitator manx2007

Salutare. Am o placa video careia nu ii merge ventilatorul.M-am apcat de cautari si pina la urma banuiesc ca este defect un tranzistor SMD cu codul " RCa ". De fapt litera "a" este tot "A" dar mai mica. Este un driver de ventilator. Nu prea le am cu notatiile la smd-uri si nu am reusit sa gasesc nimic pe net. Componenta nu am dezlipit-o sa vad daca are ceva notat si pe partea cealalta ,dar nu cred ca producatorul monta piesa invers.Vreau sa stiu ce este ca sa stiu ce am de facut in continuare. Multumesc frumos anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nostrom

1

Top autori în acest subiect

Vizitator comfel

Incearca sa il masori static. eventual il poti dezlipi si masura ,in functie de masuratori iti dai seama daca este PNP sau NPN ..poti sa faci proba cu un tranz obisnuit sa iti dai seama daca smd-ul este def sau bun...

Link spre comentariu
Vizitator manx2007

Cred ca este un PNP. Emitorul este prins la +12v. In colector are sarcina ventilatorul care consuma 0,45A si in baza se face comanda. Ma gindeam ca ar putea fi ceva de constructie speciala ,nu doar un simplu PNP. Probabil ar putea fi si altceva. Aparent imi masoara doar o jonctiune daca este PNP si masuratoarea este conforma cu manifestarea lui. As fi vrut sa pun aceiasi componenta sau ceva foarte apropiat. Tranzistorul asta e comandat de un alt tranzistor Npn cu emitorul la masa si colectorul prins la un divizor de rezistente prinse la +12v.Intre acele doua rezistente se afla baza tranzistorului defect. tranzistorul npn este comandat de un LM63. As putea sa-l schimb cu ceva de medie putere si in comutatie ,gen 2n2907 sau unul cu un curent de colector mai mare. Inca nu m-am gindit serios la varianta asta.Sper totusi sa indentific componenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări