blue Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Am experimentat aceasta schema de PP, suprinzator de buna si usor de pus la punct, tuburile finale nu am apucat sa le imperechez, in afara de 5687 WB toate sint vechi, 12AX7 EICO a functionat intr-o statie din 1960 iar PL-urile in ...TV. Transformatorul este unul de test pt SE avind o priza ce se potriveste unui PP de 3,9 K/8 ohm si mai multe prize in secundar , deci ceva improvizat, simetria este imperfecta iar rezistenta infasurarilor difera destul de mult ,oricum si asa merge pina la 40 Khz/-2dB Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 interesante repetoarele catodice si modul de alimentare al lorse impusca doi iepuri deodata 1 impedanta mica de atac pentru finale 2 se face si negativarea finalelordesteapta configuraream avut dreptate cind am spus in alt topic ca avem si noi constructori romani cu care ne mindrim :aplauzecu finalele cuplate ca pentode a ti facut teste?? Link spre comentariu
blue Postat August 20, 2010 Autor Partajează Postat August 20, 2010 Viobio, liniaritatea pseudotriodelor m-a fascinat cu toate parerile contrare, nu cred ca voi proiecta un amplificator conectat ca pentoda fiindca am auzit diferentele celor doua configuratii, nu doresc o discutie contradictorie, pur si simplu stiu ce stiu dar daca este nevoie de o argumentare , OK... Link spre comentariu
blue Postat August 20, 2010 Autor Partajează Postat August 20, 2010 Un raspuns la 10Khz sinus si dreptungiular : Link spre comentariu
Vizitator Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 ...Transformatorul este unul de test pt SE avind o priza ce se potriveste unui PP de 3,9 K/8 ohm si mai multe prize in secundar , deci ceva improvizat, simetria este imperfecta iar rezistenta infasurarilor difera destul de mult...,__Un raspuns la 10Khz sinus si dreptungiularDa , la 10Khz-sqw se cunoaste "nivelul mediu" al transformatorului de iesire(avind in vedere lipsa NFB),cu toate astea asa cum arata palierul sqw la 10khz va raspunde bine la sinus chiar si in cazul frecventelor superioare(mult dincolo de 20.000Hz-sinus fara atenuari apreciabile...).Practic trazitia de la un palier la altul reprezinta cam o septime din durata palierului asadar blue are dreptate cind spune ca merge oarecum pina la 40.000Hz sinus cu ceva minus (asa "modo-groso" eu zic ca merge pina la 65.000Hz-sinus cu o atenuare de -3db in putere ,poate -4db...) . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Viobio, liniaritatea pseudotriodelor m-a fascinat cu toate parerile contrare, nu cred ca voi proiecta un amplificator conectat ca pentoda fiindca am auzit diferentele celor doua configuratii, nu doresc o discutie contradictorie, pur si simplu stiu ce stiu dar daca este nevoie de o argumentare , OK...departe de mine gindul de a discuta in contradictoriuam intrebat doar daca sau facut teste si in pentoda,vroiam sa stiu puterea obtinutastiu ca va place aceasta configuratie de pseudo triodaam mai discutat si altadata de acest lucrucam stiu preferintele fiecaruiastiu si eu ca sunetul de trioda este mai "dulce" Link spre comentariu
Kosmin Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 In pentoda cred ca un 25w tot ar scoate. Pt cei care vor si o dreapta de sarcina pt el36 triode http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... triode.pdf ... cred ca se poate aplica si in cazul pl36 sau chiar 6P31S ruseasca. Schema incercata de blue e inspirata de aici http://giaime.altervista.org/EL36amp_DC_coupled.gif si ccs realizat cu 6j1p poate fi inlocuit cu http://giaime.altervista.org/CCS.gif . Link spre comentariu
blue Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Limitarea sinusoidei se face in aceast montaj la 11,8v deci cam 17w, dar avind in vedere neadaptarea transformatorului se poate ajunge usor la 20w in clasa A. Intentia mea este sa maresc putin curentul anodic pt o clasa A pura iar puterea va ramine undeva la 14w, oricum calitatea va fi principalul scop si pt aceasta incep cu optimizarea defazorului, in configuratia actuala distorsiunile sint mai mici de 0,2%/28v eu pot masura pina la 0,05% cu distorsionometru, asa ca este posibila o imbunatatire, urmatorul pas stabilizez intreaga alimentare in afara tensiunii anodice dar care va avea pe ea 2000 microfarazi si o imperechere a tuburilo finale, ultimul pas va fi transformatorul de iesire bine supradimensionat, nu sint sigur de impendanta lui ,dupa primele calcule i-mi rezulta cam 4,8-5 K, dar astept si alte sugestii Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Ca si tetroda scoate cam 45W pe 3K5 ( probat cu EL36 si 6P31S ) , alimentat cu circa 300V , ca trioda cel mai bine e sa se probeze , parca aveai si tu o metoda blue , eu prefer sa fac asa decat sa calculez , mai ales ca in cazul asta nici macar nu se dau in catalog curbele in mod tetroda , d-apoi in mod trioda , numai ce au masurat unii pe internet , ceea ce nu e chiar sigur ... Link spre comentariu
blue Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Ca si tetroda scoate cam 45W pe 3K5 ( probat cu EL36 si 6P31S ) , alimentat cu circa 300V , ca trioda cel mai bine e sa se probeze , parca aveai si tu o metoda blue , eu prefer sa fac asa decat sa calculez , mai ales ca in cazul asta nici macar nu se dau in catalog curbele in mod tetroda , d-apoi in mod trioda , numai ce au masurat unii pe internet , ceea ce nu e chiar sigur ...Metoda nu merge simplu in cazul PP , cred ca voi improviza doua drossele si intre anozii tuburilor cuplez un condensator nepolarizat serie cu o rezistenta variabila 3-8K, doar ca aceste drossele nu trebuie sa se satureze sub nici o forma fiindca am observat ce erori apar in cazul SE. Poate ca un generator de cc ar fi bun dar trebuie marita mult tensiunea anodica si nu prea este convenabil acest lucru din motive practice Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Pai atunci metoda "clasica" , se foloseste un traf de proba cu raport de spire cunoscut si se umbla la sarcina din secundar ( rezistente comutabile 2 - 4 - 6 - 8 - 10 ohm ... sau mai fin ... depinde de ce dispune fiecare ) pana se afla la ce Raa reflectat in primar scoate puterea maxima . Eu asta folosesc cu succes , e un traf de Doina rebobinat cu mai multe secundare , jonglez si din secundare si din sarcina , pana obtin ce doresc . Link spre comentariu
blue Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Pai atunci metoda "clasica" , se foloseste un traf de proba cu raport de spire cunoscut si se umbla la sarcina din secundar ( rezistente comutabile 2 - 4 - 6 - 8 - 10 ohm ... sau mai fin ... depinde de ce dispune fiecare ) pana se afla la ce Raa reflectat in primar scoate puterea maxima . Eu asta folosesc cu succes , e un traf de Doina rebobinat cu mai multe secundare , jonglez si din secundare si din sarcina , pana obtin ce doresc .Pina la urma acesta este cea mai practica metoda Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 ... Intentia mea este sa maresc putin curentul anodic pt o clasa A pura iar puterea va ramine undeva la 14w, oricum calitatea va fi principalul scop ...Vroiam sa te intreb blue (am tot ezitat ca sa nu se interpreteze...,si chiar as ruga sa nu se interpreteze gresit acest post al meu) ce se intimpla cu fuga de curent tuburi finale PL36 ? ,in situatia prezentata(avind in vedere ca practic aceste tuburi sint aduse in prag de putere maxima disipata la anod pentru maxim de putere in clasaA).Schema e relativ/aparent frumoasa(solutia de repetor CC-CA,CC repeta aproximativ cei 52V cu minus in catod=negativeaza grilele comanda la finale=stabileste PSF finale pentru clasaA ,practic negativarea tuburilor finale facinduse prin polarizarea repetorului este ca si cum ar fi o negativare fixa in prag de putere maxima disipata la anod finale-asadar fuga de curent finale este incontolabila,-aceasta metoda nu este practica in clasaA ,sau este practica in clasaAB2-B) dar daca ne intereseaza zona de putere obtinuta in clasaA(fara curenti pe grila de comanda finale) faptul ca pot furniza si ceva curent in regim dinamic pe G1 finale la ce ma ajuta ?(o alta intrebare). Presupun ca am doua tuburi finale PL36(la care greu de crezut dar sa admitem/zicem ca nu va exista fuga de curent in regim de putere maxima disipata la anod) care se comporta stabil,- vor putea fi schimbate cu alte tuburi finale bineinteles tot PL36 ?(eu zic ca nu se poate ,daca eram in clasaAB1 sau AB2-B nu ar fi existat aceasta problema ,dar in clasaA este imperios necesara negativarea automata=singura care poate controla fuga de curent in regim de putere disipata maxima la anod in repaos/. cit si dinamic),sau pot sa am o clasaA partiala=adica sa nu duc tubul final(PL36) aproape de puterea maxima disipata la anod ,practic un AB1 in cel mai fericit caz sau AB2 mai sigur,-daca folosesc altceva decit negativare automata. __As zice o "scapare soft" pentru "o clasa A pura "(prag de putere maxima disipata la anod suportata de tuburile finale),care sigur/poate crea probleme "hard"(anozi rosii la tuburile finale=depasirea puteri disipate maxime suportate de anod-tuburi finale ,prin fuga de curent care negresit se va produce in prag de putere maxima disipata la anod in lipsa negativari automate).Practic nu se potriveste orice "compilatie" clase_i A-PURE. __Pentru clasaA-pura trebuie negativare automata in etajul final(sau daca aceasta negativare se va face mixt/ pentru "facilitarea reglaj Ia0" ,partea automata trebuie sa aiva "pondere maxima"). Link spre comentariu
blue Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Ai dreptate, urmaresc fenomenul de citeva zile si incerc sa sa stabilizez intreg lantul, dar sigur ca tie nu putea sa-ti scape asemenea subtilitate, este totusi o provocare pt mine si de acea continui sa testez acest amplificator, stiu sa abandonez cind ceva nu merita dar deocamdata urmaresc cu atentie comportarea lui, mai ales ca astazi am incercat un toroidal de 2*115v/26v cu raspuns pe 10Khz sqd net superior primului transformator, dar inca o data,ai dreptate, dupa 10 minute de disipare putere continuua, adica cel mai defavorabil caz apare o fuga de la 75 mA spre 80-100mA si probabil solutia va fi negativare automata, dar ce zici de doua CCS in catozi ? Apropo, cind am schimbat finalele cu doua tuburi noi si imperecheata sub 2% deriva a fost mai mica, practic dupa 30 minute a crecut la 82 mA, ma asteptam la mai mult, posibil sa fi contribuit si transformatorul toroidal cu o adaptare mai buna la transferul pe sarcina Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Ai dreptate, urmaresc fenomenul de citeva zile si incerc sa sa stabilizez intreg lantul, dar sigur ca tie nu putea sa-ti scape asemenea subtilitate, este totusi o provocare pt mine si de acea continui sa testez acest amplificator, stiu sa abandonez cind ceva nu merita dar deocamdata urmaresc cu atentie comportarea lui, mai ales ca astazi am incercat un toroidal de 2*115v/26v cu raspuns pe 10Khz sqd net superior primului transformator, dar inca o data,ai dreptate, dupa 10 minute de disipare putere continuua, adica cel mai defavorabil caz apare o fuga de la 75 mA spre 80-100mA si probabil solutia va fi negativare automata, dar ce zici de doua CCS in catozi ? Apropo, cind am schimbat finalele cu doua tuburi noi si imperecheata sub 2% deriva a fost mai mica, practic dupa 30 minute a crecut la 82 mA, ma asteptam la mai mult, posibil sa fi contribuit si transformatorul toroidal cu o adaptare mai buna la transferul pe sarcina "dar ce zici de doua CCS in catozi "?,finale as adauga(ca sa fim intelesi..., sa nu se creeze confuzii) ,-va "calma" negresit fenomenul (variind potentialul catodului astfel va fi/deveni practic o negativare automata ).Dar nu vei mai putea folosi 52V cu minus la polarizare repetor CC ,va trebui ceva mai putin sa zic 30V cu minus(sau stiu eu cit...).__Ai vazut ,ai gasit practic "vitamina C"(solutia tehnica/practica...,de mentinere a puteri disipate maxime admisa/suportata de anod ,bine..., exista o "oarecare reticienta" cind apar semiconductori ,dar uneori este inevitabil si/sau de bun "augur"...).Bineinteles fiecare ansamblu CCS cu C_eu in paralal pentru CA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum