mila Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Am construit un radio receptor cu reactie si am un fenomen suparator...brum!Brumul nu apare decat cand e acord pe un post ,daca aparatul nu receptioneaza un post (e intre 2 statii de emisie) brumul e foarte mic normal la un aparat alimentat din AC , am schimbat puntea redresoare si condensatoarele din filtraj si am schimbat si pozitia transformatorului de retea ...am ecranat lampile...schimbat traseele firelor de alimentare filamente(torsadate!) nimic nu ajuta.Astept parerile dvs. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Am construit un radio receptor cu reactie si am un fenomen suparator...brum!Brumul nu apare decat cand e acord pe un post ,daca aparatul nu receptioneaza un post (e intre 2 statii de emisie) brumul e foarte mic normal la un aparat alimentat din AC , am schimbat puntea redresoare si condensatoarele din filtraj si am schimbat si pozitia transformatorului de retea ...am ecranat lampile...schimbat traseele firelor de alimentare filamente(torsadate!) nimic nu ajuta.Astept parerile dvs.incercati cu un soc de filtraj pe anodica Link spre comentariu
hpavictor Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 micsoreaza cond de cuplaj intre etajele audio ( nu RF ! ) pana la 4.7nF , banuiesc ca nu urmaresti sa obtii efecte gen subwoofer la auditii AM ! iar infasurarea de filament trebuie conectata la masa cu doua rezistente de 220 ohmi / 1 W , vezi ca este desenata pe orice schema clasica..... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 micsoreaza cond de cuplaj intre etajele audio ( nu RF ! ) pana la 4.7nF , banuiesc ca nu urmaresti sa obtii efecte gen subwoofer la auditii AM ! iar infasurarea de filament trebuie conectata la masa cu doua rezistente de 220 ohmi / 1 W , vezi ca este desenata pe orice schema clasica.....50...100ohmi sau un semireglabil bobinat de 100..250 ohmi,cursorul la masa,se regleaza pina avem brum minim220 sunt prea maribuna si idea cu condensatorii mai mici Link spre comentariu
Vizitator Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Am construit un radio receptor cu reactie si am un fenomen suparator...brum!Brumul nu apare decat cand e acord pe un post ,daca aparatul nu receptioneaza un post (e intre 2 statii de emisie) brumul e foarte mic normal la un aparat alimentat din AC , am schimbat puntea redresoare si condensatoarele din filtraj si am schimbat si pozitia transformatorului de retea ...am ecranat lampile...schimbat traseele firelor de alimentare filamente(torsadate!) nimic nu ajuta.Astept parerile dvs.Pe langa faptul ca receptorul cu reactie cere o antena eficienta, merita incercat si cu o priza de pamant foarte buna (face minuni mai ales la DX, reduce brum-ul la o valoare nederanjanta) ;Stiu din experienta diferenta dintre un montaj cuplat la o impamantare eficienta si cel fara... Cele doua, antena si priza de pamant sunt "sufletul" unui receptor cu reactie. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Initial se foloseau baterii pentru filament si pentru tensiunea anodica , poti incerca......Radiourile de la inceputul secolului trecut nu prea aveau brum !!! ai dreq , stiau ei...... La receptorul cu reactie facut de mine pe vremuri am scapat de brum cu soc pe anodica , mai verifica si lampa intre filament si catod sa nu ai scurt.....tot asa se manifesta ! :nas:sper ca stii de gluma ! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Am construit un radio receptor cu reactie si am un fenomen suparator...brum!Brumul nu apare decat cand e acord pe un post ,daca aparatul nu receptioneaza un post (e intre 2 statii de emisie) brumul e foarte mic normal la un aparat alimentat din AC , am schimbat puntea redresoare si condensatoarele din filtraj si am schimbat si pozitia transformatorului de retea ...am ecranat lampile...schimbat traseele firelor de alimentare filamente(torsadate!) nimic nu ajuta.Astept parerile dvs.Daca nu sunt indiscret ce varianta de receptor cu reactie ati abordat?Ma refer si la tipul de lampa folosit si daca se poate o schema, poate are o chichita, ceva... Link spre comentariu
mila Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Domnilor multumesc pentru raspunsuri.Deja am incercat:-Punerea unui capat al alimentarii filamentelor la masa-Am pus pe alimentarea filamentelor 2 rezistente serie cu punctul comun la masa...am incercat si cu potentiometru.-Am schimbat lampile, lampa folosita 12J1L-pe anodica am puntea redresoare,47micro ,rezistenta de 3,3K , 100micro ,nu cred ca dupa acest filtru ar trebui sa mai am brum la un consum anodic de 7-8 ma.Cred ca brumul nu apare din alimentare pentru-ca intre posturi nu exista! Link spre comentariu
hpavictor Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Iti trebuie o antena bucla , gen dipol pliat , este mult mai putin sensibila la perturbatiile provocate de retea , oarecum acordata in banda pe care o asculti , gandeste-te ca receptorul cu reactie poate avea pana la pragul de oscilatie aproape 120 dB amplificare , cu audio cu tot , iar reteaua radiaza din plin...... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Domnilor multumesc pentru raspunsuri.Deja am incercat:-Punerea unui capat al alimentarii filamentelor la masa-Am pus pe alimentarea filamentelor 2 rezistente serie cu punctul comun la masa...am incercat si cu potentiometru.-Am schimbat lampile, lampa folosita 12J1L-pe anodica am puntea redresoare,47micro ,rezistenta de 3,3K , 100micro ,nu cred ca dupa acest filtru ar trebui sa mai am brum la un consum anodic de 7-8 ma.Cred ca brumul nu apare din alimentare pentru-ca intre posturi nu exista!Se mai poate incerca si cuplarea unor condensatori de 4,7nF in paralel pe fiecare dioda din puntea redresoare...Dar se pare ca aveti o sursa de bruiaj cu armonici pe frecventa postului receptionat, s-ar prea putea sa fie banalul drosel de la tuburile fluorescente... Link spre comentariu
mila Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Iti trebuie o antena bucla , gen dipol pliat , este mult mai putin sensibila la perturbatiile provocate de retea , oarecum acordata in banda pe care o asculti , gandeste-te ca receptorul cu reactie poate avea pana la pragul de oscilatie aproape 120 dB amplificare , cu audio cu tot , iar reteaua radiaza din plin......Pai da, ca brumul creste si cu gradul de reactie.Am pus si condensatori in paralel cu diodele puntii...pe 2 diode ,pe 3 diode si pe toate 4 cei drept valoarea a fost 3,3nf/400VO sa incerc sa opresc toti consumatorii gen bec fluorescent ,frigider sau calculator sa vad daca influenteaza careva.Si mai trebue sa incerc cu valori mici(foarte mici )la condensatoarele de cuplaj din partea audio acum sunt 22nF. Link spre comentariu
kripton Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Salut,Incercati si decuplarea condensatoarelor de filtraj din alimentare cu cate un condensator de 50 - 100 nF ( conectare in paralel ) si evident , conexiuni cit mai scurte in montaj. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Un mic amanunt de care trebuie sa tineti cont , trafo retea nu trebuie dimensionat economic , iar sursa , de preferinta pe un alt sasiu , incearca ca sa lungesti firele de la sursa ( cam 2 m ) si pune filtrajul anodic langa trafo retea , nu langa etajul de Rf........ Link spre comentariu
mila Postat August 21, 2010 Autor Partajează Postat August 21, 2010 Un mic amanunt de care trebuie sa tineti cont , trafo retea nu trebuie dimensionat economic , iar sursa , de preferinta pe un alt sasiu , incearca ca sa lungesti firele de la sursa ( cam 2 m ) si pune filtrajul anodic langa trafo retea , nu langa etajul de Rf........2 m !!!!!!????am rotit trafo de retea in fel si chip fata de montaj + ca e toroidal.Cred ca am facut toate modificarile si incercarile posibile ca sa scap de brum.Din ultimele teste facute clar e un brum parazit exterior montajului ,pentru-ca am schimbat locatia aparatului si brumul se diminueaza semnificativ,mai ramane sa aflu sursa. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Cutie metalica din tabla de otel care sa ecraneze separat etajele de Rf si Af......filtre antiparazitare pe retea .....nu am glumit cu bateriile , doar pentru teste , si in cel mai nemernic caz , ar merge inseriat cu grila finalei audio un circuit dop acordat pe 50Hz sau 100Hz , dupa caz.......un circuit dublu T ....sper sa ai succes pana la urma , nu te lasa pagubas ! Nu uita de o impamantare reala.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum