Vizitator alhimik Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Ajutati-ma va rog... Cum corect se genereaza vectorial curentul electric? Ca in fig. 1 sau ca in fig. 2? Dupa regula minii stingi, consider ca corect ar fi ca in figura 2, dar atunci, 2 curenti cu sensuri diferite se insumeaza sau se anuleaza reciproc? Link spre comentariu
EmyRulz Postat August 20, 2010 Partajează Postat August 20, 2010 Incearca sa scrii mai clar pe romaneste, nu se intelege foarte bine ce vrei sa zici. Curentul nu se "genereaza vectorial", ceea ce doresti tu sa afii este de fapt sensul curentului indus. Regula mainii stangi se aplica pentru produsul vectorial, deci e usor de aflat sensul fortei Lorentz Acum, foarte multe depind de geometrie. Unde este spira, apoape de mageti sau departe? Polii aceia sunt ai unui magnet U sau apartin unor magneti diferiti? Toate acestea conteaza. Cel mai edificator este sa ne intoarcem la baze si sa judecam astfel: Presupun pentru expicatie, ca spira este aproape de magneti, si cei doi poli sunt ai aceeluiasi maget(deci liniile de camp pleaca din N spre S). Din moment ce miscarea este relativa, pentru usurinta analizei, putem considera ca magentul sta pe loc si spira de deplaseaza spre stanga cu viteza v Sarcinile aflate in latura dreapta a spirei vor fi supuse unei forte Lorentz F=qvxB unde q este sarcina si B este vectorul inductie magnetica. Aceasta forta, aplicand regula mainii stangi,(degetele in sensul vitezei, B inteapa palma si degetul mare arata sensul fortei) are sensul exact asa cum l-ai desenat in figura de sus. Aceasta forta va deplasa sarcinile in directia sa. Pe latura din dreapta, aplicand aceeasi regula, dar tinand cont acum ca liniile de camp magnetic au sens opus pentru ca intra in polul S(asta deoarece am presupus si ca spira se afla aproape de magnet) directia fortei va fi exact asa cum ai desenta-o in prima figura. Pe celelalte doua laturi, fortele sunt perpendiculare pe spira si nu contribuie la deplasarea sarcinilor. Deci raspunsul corect este cel aratat in figura de sus, dar nu din motivul expus de tine. Legat de intrebarea cu curentii in aceelasi sens, cu toate ca nu se aplica aici, raspunsul este ca ei se scad. Link spre comentariu
Vizitator alhimik Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Multumesc pentru raspuns. Daca intrebarea nu prea a fost ticluita bine, raspunsul a fost la inaltime si am aflat exact ce nu intelegeam. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 ...Polii aceia sunt ai unui magnet U sau apartin unor magneti diferiti? Toate acestea conteaza...Nu inteleg de ce conteaza cum e magnetul.In desenul dat liniile de camp magnetic apar oricum si au acelasi sens, indiferent ca este vorba de un singur magnet potcoava sau 2 magneti separati.In concluzie fenomenele sunt aceleasi indiferent de forma magnetului, nu? Link spre comentariu
EmyRulz Postat August 21, 2010 Partajează Postat August 21, 2010 Nu conteaza forma magnetului, ca e U sau patrata etc ceea ce conteaza intro anumita masura, este daca apartin aceeluiasi magnet sau unor magneti diferiti.De ce am intrebat asta? Deoarece, cel mai probabil, omul vrea sa isi faca un generator eolian sau cine stie ce prostie in care exista magneti suprapusi si liniile se inchid intre mangetul de deaspura si cel de dedesubt, o situatie un pic diferita(mai ales ca zicea ca se misca magnetii).De aceea am intrebat si de distanta. Aproape de polii magnetului, intr-adevar nu conteaza forma sau numarul foarte mult, liniile pleaca din N si intra in S chuit ca se poate sa nu fie de la aceelasi magnet, sa fie de la altii. Daca spira era mai departe atunci conta toata geometria si problema se complica foarte tare. Link spre comentariu
Vizitator alhimik Postat August 23, 2010 Partajează Postat August 23, 2010 Era vorba de toate generatoarele eoliene despre care se vorbeste in acest forum, unde magnetii sunt postati pe un disc, la o distanta de un magnet intre ei. Am citit intr-un topic ca din cauza ca se alterneaza polii magnetilor pe disc, lucreaza 2 portiuni de spira si curentul se insumeaza (in general se dubleaza). Nu intelegeam cum. Eu am crezut ca curentul se genereaza ca in figura de jos (dupa regula minii stingi). Nu luasem in considerare ca din moment ce se inverseaza polii, se inverseaza si directia vectorului de inductanta (B), iar atunci curentul isi schimba directia. Oricum, multumesc pt ajutor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum