Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini-Hidrocentrala

lorik199

Postări Recomandate

Roata cu zbaturi este simpla insa viteza de rotatie este foarte mica si necesita multiplicator.Ideea cu aductiunea de [ presiune ] folosind o teava pe cursul paraului cu folosirea unei miniturbine cu pale si un ajutaj(reductie)de la diametru de 2,5' (inch) la 1' va asigura o turatie de ~1000 rot/min suficiente pt alternator pt. a debita curent in baterie.Se folosesc ajutaje mici atunci cand presiunea este mai mare(>3bar).Cat despre ''ram pump''(pompa cu lovitura de berbec)am propus-o pt a duce apa la o inaltime de pana la 40 de ori diferenta de presiune pentru a o folosi in gospodarie,irigat etc. ,nu pt hidrocentrala.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

8

• vfp_marius

8

• gcom61

5

• mișa

4

Top autori în acest subiect

scuze ca postez una dupa alta... dar miam amintit ca anul trecut am fost cu facultatea sa vizitam o micro hidrocentrala in judetul Timis si am filmat niste agregate care erau acolo, nu mergeau decat 2 dar cred ca va puteti face o mica idee... domnul care era rensponsabil cu ele zicea ca au 1 MW fiecare generator cea ce ma cam facut sa ma indoiesc dar cred ca vreo cativa kw au fiecare...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator boldea tudorel

salut sunt nou pe aici ...si am nevoie de sfaturi ...locuiesc langa dunare si as vrea sa profit de lucrul acesta punand natura la treaba .. intentionez sa fac o 'mini hidrocentrala' ...ma m gandit la un bazin din tabla neagra pe care sa-l folosesc pentru a crea o diferenta de nivel de 3 -4 metri. Intrebarea este daca as obtine cu ajutorul unei turbine o putere si o rotatie necesara sa imi invarta un generator de curent 220v/1 kw?

Link spre comentariu

ceva in hidrocentrala asemanatoare cu ce spun colegi este facuta la Buteasa maramures pe raul lapus acolo proprietarul a sapat un sant de 300-400 metri si apus o teava de 200mm care pe masura ce coboara scade la iesire folosea o teava de 7-mm de pvc dar tot avea necazuri cu ea crapa a schimbat-o si a pus una de fier de 60mm stiu aceste date intru cat un cumnat al meu i-a facut acele jucarioare la strung (paleta)turbina are 20 de brate la aproximativ 1,5 metri diametru si sunt niste bucatele de tabla patrate la care sa sudat margini sa ajute la coborare (greutatea apei se acumuleaza in acele cupe si coboara )diferenta de nivel este de vreo 2 metri generator este un motor de curent continu cum erau niste utilaje prin gari ce transportau marfa un fel de electrostivuitoare laterale acolo sa intervenit si sa modificat rotorul facanduise cu magneti stiu ca la vremea respectiva nu a gasit numai din ceva difuzoare si stiu sigur ca de aceea a folosit ca a distrus vreo 1 bucati noi de estimat nu pot estima ca face mai mult de 30-100 rotati /minut dar stiu sa spun ca are 160 volti si are o putere destul de buna ce am uitat sa precizez este ca la intrarea in teava are o colivie de vreo 3metri patrati care (strecoara )apapacat este ca este destul de departe ca as face si un set de pozeaceasta mica hidrocentrala sa facut in 1991-1992

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări