Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini-Hidrocentrala

lorik199

Postări Recomandate

Am expus raul la o sedinta foto, de la utima mea vizita de acum aprox 1 luna, in urma catorva ploi torentiale s-au adunat o multime de gunoaie

http://img834.imageshack.us/i/dscf3022f.jpg/

http://img682.imageshack.us/i/dscf3024y.jpg/

http://img718.imageshack.us/i/dscf3014k.jpg/

http://img834.imageshack.us/i/dscf3013.jpg/

pozele le-am uploadat in sensul cursul raului, pozitia cea mai ok de a monta magaoaia este un ultima poza, unde se vede acea cioata arsa, unde este si apa mai mica, iar in spatele ei este si o acumulare de apa, apa acolo avand 1,2-1,5 m, si albia e propice acolo, pt ca malurile sunt inalte si o crestere a nivelului apei nu ar afecta nimic

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

8

• vfp_marius

8

• gcom61

5

• mișa

4

Top autori în acest subiect

lorik cu respect , pozitzia unde montezi magaoaia ,asa cum ai denumito tu , nu e acolo locul cel mai potrivit , daca ai fi privit cateva hidrocentrale ai fi vazut ca orice hidrocentrala are un baraj , si canalul de fuga , poate locul cu cioata e bun pentru baraj si de acolo trebuie tras canalul de fuga, adica tzeava de caretzi ziceam ceva mai sus , fara canal de fuga nu vei putea sa cresti puterea efectiva a cantitatzii de apa de pe acel curs . iar cursul de apa nu il vei putea intrerupe ,mediul nu va fi bucuros de asta , sunt ochii rai in lume care deabia asteapta sa te reclame , mai gandestete si opteaza cei mai bun .

Link spre comentariu

Nu este neaparat necesar nici canal de aductiune si nici baraj.

Daca debitul si viteza de curgere ale acelui parau sunt suficient de mari, atunci

se poate utiliza asa numita roata hidraulica, bazata exclusiv pe energia cinetica

a apei. Un stavilar deversor plasat inaintea rotii accelereaza curgerea in dreptul acesteia,

adica tocmai ceea ce a sugerat si dl. lorik199.

Link spre comentariu

Nu este neaparat necesar nici canal de aductiune si nici baraj.

Daca debitul si viteza de curgere ale acelui parau sunt suficient de mari, atunci

se poate utiliza asa numita roata hidraulica, bazata exclusiv pe energia cinetica

a apei. Un stavilar deversor plasat inaintea rotii accelereaza curgerea in dreptul acesteia,

adica tocmai ceea ce a sugerat si dl. lorik199.

domnule cristian baraj = stavilar , sunt sinonime , cu cine ati facut gramatica , cu femeia de servici la balta :jytuiyu

Link spre comentariu

In primul rand, te rog sa renunti la obiceiul de a cita postul anterior(reciteste regulamentul forumului).In al doilea rand, nu crezi ca te cam faci de ras cu observatia ta in fata celorcare stiu intr-adevar gramatica ? Ai vrut sa te referi la "pleonasm", insa ti-a"scapat" faptul ca sinonimele sunt folosite in fraze diferite, lucru perfect corectd.p.d.v. gramatical !

Link spre comentariu

PLEONASMUL este o greşeală de exprimare, care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte sau a unor construcţii cu acelaşi înţeles: a aduce aportul cobaii de experienţă a avansa înainte contrabandă ilegală averse de ploaie a coborî jos babă bătrână concluzie finală caligrafie frumoasă SINONÍM, -Ă, sinonimi, -e, adj., s. n. 1. Adj. (Despre cuvinte, expresii, afixe etc.) Care are (aproape) același înțeles cu alt cuvânt, cu altă expresie, cu alt afix etc. ♦ P. gener. Asemănător, identic, similar; corespunzător. 2. S. n. Cuvânt, expresie, afix etc. care are același (sau aproape același) înțeles cu alt cuvânt, cu altă expresie, cu alt afix etc. – Din fr. synonymedomnule CRISTIAN daca nu avetzi carti cautatzi macar pe net poate mai invatzati limba romana :bataieuite ca tziam facut pe plac si nu am mai citat nimik din postul anterior :sparge:

Link spre comentariu

rog a nu se isca certuri pe baza gramaticii, toti gresim ca suntem oameni, cum zice proverbul "a gresi e omeneste"daca se poate , a se posta doar detalii/idei pt micul meu proiect, sau daca nu, cei ce vizioneaza subiectul sa se abtina

Link spre comentariu

Din pozele prezentate nu prea pare a fi diferenta de nivel de 1-1,5m /10 m liniari.Am inteles ca nu esti dispus sa intinzi o retea de 200m de teava pana catre casa.Totusi,ai putea sa [intinzi] niste teava de polipropilena in lungul paraului,astfel incat teava sa se alimenteze cu apa de la o inaltime cat mai mare fata de miniturbina ta.Diametrul tevii il alegi in functie de debitul paraului si suma de bani pe care vrei sa o investesti.teava o poti intinde chiar pe albia paraului,scufundata pe toata lungimea,mai putin unde iti montezi turbina.Palele turbinei le poti face inspirandu-te din(de )la muzeul taranului roman unde sunt prezentate mai multe tipuri de roti de apa (este adevarat fara rasunet englezesc).Varianta de generator folosind alternator auto este cea mai ieftina dar cu randamentul cel mai mic.Dupa parerea mea,totusi alternatorul in tampon cu o baterie de ~12V ,100Ah si un invertor de 3-400w ar putea sa-ti dea independenta energetica ,insa fara consumatori inductivi (in acest caz trebuie neaparat convertor sinusoidal).Alternatortul tip dacia se poate autoexcita conectand borna de excitatie la[ + ] dupa diode,caz in care va debita curent maxim.Se poate totusi folosi schema normala de conectare cu releu insa va trebuii sa conectezi un condensator 2-500uF intre capetele bobinelor(cele care sunt lipite/conectate la puntea de diode.In functie de modelul turbinei si presiunea obtinuta pe teava de aductiune ai putea obtine turatie suficienta pe alternator fara a folosi multiplicator mecanic.

Link spre comentariu

Cateva sute de W(vreo 500) mi-ar fi suficienti, pt 3 spot-uri de tavan fals de 35 W si 2 de 50W, pe 12 V ca sa nu ma fac convertor si pt ele(care nu vor fi aprinse toate in acelasi timp) si pc-ul care mai mult de 300W nu consuma (monitorul 45W, si sursa e de 350 W -reali- ca idee dar aceasta putere cred ca numai in jocuri ajunge sa fie consumata)Sare total din schema aducerea tevii pana la mine acasa, nu din cauza costului ridicat,ci deoarece casa mea este mai inalta ca nivel fata de parau , sa pun o teava prin parau ar fi o idee, dar cam ce diametru ar fi potrivit? ma gandeam la o teava de 70-80 mm de vreo 25-30 m

Link spre comentariu

Mai verifica ce diferenta de nivel ai intre punctul de unde alimentezi teava si punctul unde instalezi turbina;O teava de 60-70mm diametru ar trebuii sa faca fata relativ usor la o putere de ~500w cu o reducere a ajutajului la1'' si o presiune de 0,2-0,5 bar.Pe axul alternatorului poti fixa niste pale precum lingurile a caror coada sa fie de 30-40cm lungime,iar axul alternatorului sa fie in plan vertical,turbina invartindu-se deasupra suprafetei apei.Trebuie avut grija ca turbina sa fie foarte bine echilibrata pt a evita vibratiile si a evita distrugerea sistemului.Folosind o cadere de 1m pe o distanta de 10 m liniari poti ridica apa pana la 30-40m inaltime sa duci si apa acasa (cauta cu google ''ram pump'')Spor la treaba!ps. poate ne arati niste poze cand termini

Link spre comentariu

da pe youtube gasesti asa cum a zis si gcom 61 in romaneste se mai zice berbecul de apa . sau lovitura de berbec, e un sistem simplu cu 2 valve dar eficientza lui e redusa (fatza de cantitatea de apa pe care o necesita pentru a functziona )in cazul in care vei vrea sa ridici apa la inaltzime mare apoi sai dai drumul in turbina . eu nu ziceam ca neaparat trebuie adusa tzeava pana in casa ci doar in apropiere , asta doar daca se poate , oricum turbina nu o vei putea plasa in mijlocul albiei raului chiar si daca tzeava va trece pe langa rau , , sincer pentru cei 500w itzi va trebui macar o presiune de 1 bar , la 2 sau chiar 3 litri pe secunda , asta inseamna o inaltzime de 10 m de deznivel , si de ce optezi spoturi de 50 w cu filament , mai bine ai trece pe leduri e mult mai rentabil (ca , consum ma refer) un spot in 18 leduri e aprox 10 ron , intra aici , lampa mr16 am cumparato eu are un consum fenomenal http://www.romlux.ro/index.php?page=pro ... to=113&l=1 ai si lampi la 12 vcc dar si 220 ca

varianta ieftina potzi alege tzeava din cea neagra cu dungi albastre ( phd parca i se zice) e destul de ieftina , tot cam la 50 60 mm diametru cu un stuz(nozzle) de 8-10mm . spor la treaba si toate cele bune .

Link spre comentariu

Revin la ideea unei "roti hidraulice". Probabil ca o asemenea constructie nu ar

provoca conflicte cu cei de la Apele Romane.

Ca avantaje, am mai specificat : lipsa unui baraj si al unui canal de aductiune, nu

necesita o diferenta de nivel semnificativa deoarece foloseste energia cinetica a apei.

Se poate utiliza in ape cu adancimi mici (sub 1 m), insa tot secretul bunei functionari

consta in viteza de curgere a apei, despre care dl. lorik199 nu ne-a spus

inca nimic.

In principiu, avantajele sunt similare cu cele din propunerea d-lui Spitfire.

Astept pareri pro si contra din partea dvs.

Link spre comentariu

viteza de curgere a apei precum si diferenta de nivel /10m sunt niste factori necunoscuti mie care nu stiu cu i-as putea si masura

ideea ce am avut-o eu de la inceput in gand a fost urmatoarea:un baraj si roata cu zbaturi, asemanatoare cu cea din poza d-lui cristian, care sa fie pusa la deschiderea barajului, si toata apa din rau sa treaca prin ea, barajul marindu-i si viteza de curgere

sa vand din ce pot confectiona o roata cu zbaturi sa pot face cateva teste, eventul mai la deal sa am baraj din care sa plece 10-15 m de teava si turbina cu "linguri" eventual cu zbaturi ca cea de

barajul cred ca mi-ar furniza presiunea necesara chiar si cu o teava de lungime redusa

un avantaj, zic eu, care nu vi l-am spus este ca raul nu cred ca mai curge 100 m si se varsa in alt rau, deci nu va afecta prea tare inventia mea+ca este destul de izolata acea portiune in sensul ca are tufe si copaci pe maluri care formeaza un zid aproape impenetrabil

Link spre comentariu

Viteza de curgere o puteti usor determina cronometrand timpul necesarparcurgerii unei distante cunoscute (stabilita prin repere pe mal) de uncorp plutitor.

Link spre comentariu

Salut. Interesanta ideea! Dupa mine daca vrei sa faci ceva mai serios si stabil ar trebui sa faci un mini baraj pe paraul acela. Prima data trebuie sa vezi unde ai putea amplasa barajul ca sa ai o zona inundabila sa nu iti inunzi vecini din greseala... la baza barajului poti pune o teava care sa iti duca apa in locul unde vrei sa amplasezi generatorul. Desigur costul cred ca este mai mare dar daca poti face toate aste va fii usor sa masori debitul care il ai pe teava aceea... si in consecinta vei putea vedea cam ce putere poti scoate... care dupa parerea mea trece de 500 W... investitia probabil se va plati singura dupa un an sau doi...Vezi ce poti face dar zic ca merita sa te documentezi si de aprobari si masuri legale deoarece nu vrei sa te trezesti cu politia la usa pt constructi neautorizate mai ales pe domeniu de stat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări