Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampi diverse

aygun

Postări Recomandate

Salutare tuturor !Am mai intrat in posesia unor lampi in urma cu ceva vreme insa nu am apucat sa le postez pe aici . Sunt de mai multe tipuri si nu stiu care se poate utiliza in audio si cu ce rezultate . Asadar iata lampile :

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

3

• aygun

3

• carageae

2

• hpavictor

1

Top autori în acest subiect

Fara suparare, dar topicurile dv. incep sa sune cam asa:"am niste cauciucuri bune, ce masina as putea sa pun pe ele si cu ce rezultate?"Am toata bunavointa sa va ajut, atat cat stiu si cat pot, dar cred ca ar fi cazul sa va documentati intai cum am facut mai toti pe aici (ma refer la amatorii care au alta meserie decat electronica).Simpla idee ca e cu lampi nu garanteaza nici macar rezultate echivalente tranzistoarelor; pentru a face ceva serios trebuie sa va hotarati la o configuratie, sa faceti rost de trafuri si apoi sa luati lampile.Realizarea unui amplificator decent cu lampi e costisitoare, sigur nu va da rezultate ceva facut pe genunchi si cu lampi recuperate nu se stie de unde...Vad multi useri pe aici care incep cu: "am gasit in pod un tv cu lampi - as vrea sa fac un amplificator cu ele".Chiar daca lampile nu se uzeaza asa repede cum cred unii, totusi lampile din TV au uzura mare, acele tv-uri, cu foarte rare exceptii, au functionat mai bine de 20 de ani, chiar daca mai sunt bune de ceva lampile, in sensul ca functioneaza, sigur nu mai au performantele de catalog. Pot fi folosite la probe sau pentru comparatie cu altele noi, dar eu nu m-as baza exclusiv pe asemenea lampi.

Link spre comentariu

Ideea era ca vroiam macar sa stiu ce sunt si daca au vreo aplicabilitate in audio !Nimic mai mult ! Nu stiu nici macar o iota ruseste si ma incurc urat de tot !De experimentat am tot experimentat pina acum avand la baza 3 scheme cu 6p14p ( el84 ) urmeaza sa fac niste teste si cu schema lui @gabriele Cand voi termina si cu un test cu schema dansului voi trece la transpunerea pe curat a montajului care a dat cele mai bune rezultate. Pina acum am fost mltumit atat de schema dlui Lazaroiu , cat si de cea a dlui @valderama.Urmeaza schema dlui @gabriele .Din moment ce habar nu am ( macar alfabetul rusesc ) unde sa ma duc sa intreb ? Eu unul consider ca , este un forum public in care este facilitata schimbarea de informatii. Cine vrea sa citeasca si / sau eventual sa raspunda ok. Cine este deranjat de posturile mele este invitat sa le ignore . Simplu ! Daca la radio nu iti place un post schimbi postul.Va rog sa nu o luati in nume de rau ! Nu est enici un iz de suparare sau mai stiu eu ce alte sentimente negative in frazele de mai sus !Este doar o opinie !Multumesc !

Link spre comentariu

...raspunsul e simplu: pe internet!DE exemplu: in google tastand "russian alphabet" se va lamuri problema. Cu lux de amanunte! Nici eu nu stiu ruseste, dar am invatat alfabetul din necesitati de a comunica macar minimal cu vecinii bulgari, care folosesc aprox. acelasi alfabet.Pentru date despre lampile rusesti cel mai frumos se gasesc cautand cu google dar cu caractere rusesti, nu cu echivalentele lor latine!Pentru asta se instaleaza tastatura ruseasca din sistemul de operare si folosind "on screen keyboard" sau "tastatura vizuala" se introduc literele necesare. Direct de la tastatura e un chin, ei au o cu totul alta aranjare a tastelor.Rezultatul, daca pare cat de cat relevant se poate traduce cu translate.google.com - preferabil in engleza, in romana ies niste traduceri de coma - si...spor la citit. Numai cine nu vrea nu gaseste date despre lampi pe net...Pentru lampile europene tastand dupa numele lampii un cuvant relevant se gasesc foarte multe date: ex. ECC83 datasheet, ECC83 amplifier etc...Asa-i ca-i simplu? Sper sa fie de folos si altor incepatori "metoda" mea...

Link spre comentariu

Multumiti-va cu rezultatele obtinute pana acum cu indicatiile userilor VALDERAMA , LAZAROIU pentru ca au o experienta care bate cu mainile la spate orice articol dintr-o revista oarecare sau sfaturi aiurea de pe net....ca sa puteti evalua corect performantele amplificatoarelor pe care le doriti , dar aveti neaparata nevoie de muzica de calitate , o inregistrare de calitate , un player de calitate , cabluri de calitate , incinte acustice de calitate si nu in ultimul rand , de un spatiu adecvat pentru auditie.....dupa ce indepliniti aceste cerinte , puteti folosi fara restrictii orice amplificator , de preferinta SE ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Are si carageae dreptate...Sfaturile directe sau indirecte primite pe forum sint foarte valoroase, daca stii sa le interpretezi...E usor sa vrei mura in gura; stii sa legi trei fire, ti se da schema, GATA scula! dar habar nu ai ce este o lampa sau cu ce se maninca easorry pt rautate :ciuda:

Link spre comentariu

Prima poza, de la stanga la drepta:6С19П, trioda de putere cu Ri mica, nu are echivalent direct dar este similara cu "jumatate"din 6AS7. E buna in audio, dar dificil de "imperecheat", trebuie sa ai multe.6Ф5П, echivalent cu PCL85 (oscilator si finala cadre), nu s-a folosit in audio, dar gasesti scheme PP pe net, daca vrei sa-ncerciPY88, dioda recuperatoare. Merge ca redresoare in amplificatoarele cu lampi, daca ai cel putin douaA doua poza:Doua bucati 6Ж1П sau 6Ж2П, pentode RF. E un topic pe-aici de 7 pagini despre 6Ж1П6Х2П, dubla dioda detectoare.6Н6П, dubla trioda, merge si-n radio si-n audio, ca preamplificatoare, OTL pentru casti sau chiar un final PP de 2-3W (Rokdok a facut unul)6С19П din nouA treia poza:6Н3П dubla trioda RF, merge si-n UUS. СГ15П, stabilitron (un fel de Zener)6Х2П6Ж1П. Aia octala nu stiu ce e, cred ca-i o dioda de FIT.A patra poza: Doua ECC85, un 6Н3П si un СГ15П

Fara suparare, dar topicurile dv. incep sa sune cam asa:"am niste cauciucuri bune, ce masina as putea sa pun pe ele si cu ce rezultate?"

Are dreptate :jytuiyu
Link spre comentariu

Va multumesc frumos @fcon !Atat in numele meu cat si al tuturor celor care habar nu au limba rusa. Oricat as incerca eu in wkipedia si / sau google translate ( chiar si cautand Alfabetul Limbii ruse ) tot nu as sti la CE se pot utiliza sau daca le-a incercat careva in aplicatii audio.Multumiri !

Link spre comentariu

Pentru putin!Daca as avea lampi (TV sau alte surse) despre care nu as sti nimic, eu as face astfel:- le-as sorta dupa indicativ- as cauta datasheetul fiecarui indicativ/cod, si le-as sorta in diode, triode, tetrode si pentode- pentru teste in audio, as alege numai triodele (simple si duble), tetrodele (simple si duble) si pentodele/pentode-triode, numai dintre lampile alimentate la filamente cu 6,3V sau 12,6 V.- mai sunt si alti parametri de care trebuie tinuta seama: transconductanta, factor de amplificare, putere disipata, alimentare anod/grila2. Dupa acesti parametri minimi, lampile le pot imparti in doua categorii: pentru etaje de preamplificare si pentru etaje finale (cu cele pentru filtrare/alimentare nu mi-as mai bate capul, decat eventual pentru reconditionare radiouri)- le-as pune apoi in cutii goale de tigari si as scrie pe cutie ce lampi am inauntru.Dupa toate acestea... happy DIY! :101

Link spre comentariu

Am uitat sa mai adaug ceva: dupa primele teste/montaje cu lampi, parca nici n-as mai cere detalii pe forum, de genul "la ce sa le folosesc"; de ce?Cu lampile astea se potriveste asertiunea: "daca numele animalului incepe cu "v" si se termina cu "aca", atunci este foarte probabil sa dea si lapte!". Cu alte cuvinte, daca ai selectionat, pana la urma, lampi din categoria/categoriile mentionate de mine in postul anterior, este 99.99% probabil ca le poti folosi in audio! La fel ca la laptele de vaca, ce faci apoi cu laptele, cum il pregatesti si ce obtii din el, urmeaza sa vezi din teste... Din nou, recomandarea anterioara de cautare pe net, dupa aplicatii/scheme, reprezinta o metoda buna de auto-educatie. Dupa cateva teste/experimente, inveti singur sa interpretezi atat datele de catalog, cat si rezultatele.In general, schemele cu lampi sunt clasice, deci nu-i musai sa ai abordari exotice; important mi se pare sa procedezi corect, sa iti insusesti niste tehnici adecvate de constructie, chiar simple si personalizate, deoarece nu-i musai sa ai aparate sofisticate. De exemplu, mentiona, intr-un post oarecare, ca prefera sa foloseasca rezistente variabile (potentiometri) + rezistenta "safe" pentru stabilirea functionarii etajelor (in functie de alimentare, pentru stabilirea punctelor de functionare). N-am auzit-o mentionata de alti constructori incepatori...Totul este sa ai incredere, deoarece, spre deosebire de tranzistori, lampile sunt foarte tolerante si suporta multe...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări