Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se pot utiliza difuzoare pro in incinte de casa?


VTP

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • FIXVID

    14

  • radue

    12

  • Mircea Bartic

    9

  • VTP

    4

Top autori în acest subiect

Eu m-am confruntat cu aceasta problema a alegerii intre difuzoare Pro fata de difuzoare pt. Home inca de la prima incercare DIY. Cu timpul am ajuns la urmatoarele concluzii:- ambele categorii pot fi la fel de bine manufacturate daca excludem tzepele. De multe ori firmele care produc traductoare pro fabrica si din cele pt. home-use, deci exclud din start judecatile de valoare intre categorii. Nu se pot compara d.p.d.v. al calitatii manufacturii categoriile ci doar diversele modele dintr-una sau alta.- diferenta dintre ele consta in faptul ca parametrii pt. fiecare categorie de traductoare au in vedere modul in care vor fi folosite. De exemplu daca voi cauta un difuzor cu Fs coborat (sub 40Hz) atunci in domeniul Pro voi gasi doar de la diametre de 15-18' in sus insa la categoria Home voi gasi si de la 6,5-8'. Asta nu inseamna ca primele sint "mai proaste" si ultimele "mai bune" ci doar ca pt. utilizari in domeniul Pro iti pui problema de a folosi un dif de bass in incaperi mari unde trebuie sa radiezi (acustic vorbind) puteri mari si ai nevoie de diametre mari pe cand in casa puterea pe care ai nevoie s-o radiezi este acoperita si de difuri cu diametre mai mici iar aici este important si spatiul cat mai mic ocupat.- ar mai fi si categoria Auto de traductoare cu care se pot acoperi "golurile" dintre cele doua categorii mai sus-mentionate.- un parametru important in ecuatie este pretul. De regula pretul la traductoarele pro de uz general este foarte competitiv fiind locul unei acerbe competitii sub ochiul vigilent al profesionistilor audio. Exista si traductoare Pro foarte scumpe dar acelea sint pt. utilizari la limita si nu prea intra in calculele DIY. Dincoace, la traductoarele pt. home-use, pretul este orientat mai mult catre nespecialisti pt. care conteaza mult aspectul exterior (gen phase-caps, membrana cu figuri, piese din Cu masiv, etc.) iar mare parte din bugetul traductorului aici se duce.- in concluzie, personal, daca spatiul nu este o constrangere pt. un proiect DIY voi incepe alegerea cautand printre traductoarele Pro. De curand am fost pus in situatia de la pct.2 si am ales un traductor pro de 15 inch. Nu zic ca nu mi-ar fi placut sa folosesc unul doar de 8 inch dar nu am gasit asa ceva printre cele pro iar unul hi-fi costa de 3 ori mai mult. Plus ca aveam ca "bonus" o putere disponibila mare pe care n-o voi putea folosi in casa dar care eu o vad ca o garantie a unor distorsiuni mici la puteri mici. Daca in schimb proiectul meu ar fi fost constrans de diametrul traductorului (sa zicem ca in cazul unul tun Bose) atunci ziceam bogdaproste ca puteam sa cumpar -chiar la pret mai mare- un difuzor hi-fi sau auto la doar 6.5 inch la Fs vizata de mine.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Una din confuziile des facute este aceea care sugereaza ca domeniul hi-fi este special si necesita aparatura specializata .In lungile mele polemici pe aceasta tema , am observat o incrincenare ilogica din partea celor care nu inteleg principiile de functionare a sculelor facute sa reproduca sunete .Nu este rea intentie . Este un fel de frica amestecata cu putin egoism .Eu nu obisnuiesc sa fac discriminari intre difuzoare . Pentru mine , difuzoarele sint caracterizate doar prin parametri si felul cum suna .Difuzoarele "hi-fi" pot fi utilizate pentru aplicatii pro . Nu este nici o problema in afara de pretul prohibitiv .Eu sustin categoric posibilitatea folosirii de difuzoare pro in instalatii de auditie . Am experimentat zeci de proiecte in care difuzoarele pro au surclasat lejer pe cele "hi-fi" .

Link spre comentariu

fara nici un dubiu , se pot folosi difuzoare PRO pt ascultat in casa.singurele neajunsuri ar fi dimensiunea finala a incintelor (care intotdeauna vor fi mai mari) si aspectul classic al difuzorului (fara "eye candy")din punct de vedere acustic, se pot obtine performante mai bune cu cele pro, parerea mea.

Link spre comentariu

Subscriu la cele afirmate de DJ DNA si NeXuS_3. Am avut placerea sa ascult si eu niste incinte cu difuzoare pro si se auzeau mult mai bine decat multe incinte "asa-zise hi-fi" de pe piata. Singurul lor inconvenient ar fi gabaritul, fiind cam greu de incadrat in spatiul restrans al unui apartament. Iar daca ai si un amplificator de putere, e cam greu sa te abtii sa nu dai tare si o sa deranjezi vecinii. :lol:

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Deci pana la urma in afara de faptul ca sunt mari si urate nu mai exista alte dezavantaje.

Frumusetea este doar in ochii celui care priveste :wink: .Pentru un profesionist , difuzor urit insemana un difuzor cu articulatie din cauciuc , membrana din plastic colorat si sasiu cromat .
Link spre comentariu

Sincer mie mi se par mult mai frumoase boxele pro decat cele hi-fi ( sa zicem ca ma refer la cele de casa, nu neaparat la hi-fi ).Personal urasc imitatile lemnului, deci nu-mi place cum este finisata o boxa de casa in comparatie cu un pro...nu stiu, mi se pare mie sau cele pro sunt mai "pro"...

Link spre comentariu

Cei care au desfacut mai multe incinte din clasele superioare ca pret si calitativ este imposibil sa nu fi remarcat ca difuzoarele utilizate sunt frapant de pro in toate elementele constructive. Cine nu a avut ocazia asta sa urmareasca prin reviste cum arata difuzoarele care echipeaza JBL-urile din clasa de varf, Tannoy-urile, PMC, PRAME, JMLab ( Utopia), HGP,Westlake si multe altele care utilizeaza difuzoare pro sau cu mici modificari.Acolo unde sunt pretentii, automat ai un sasiu turnat, prelucrat, un magnet mare, etc. si iata-ne la pro!Poate singurul impediment este faptul ca majoritatea audiofililor, mai ales acei care solicita neutralitatea reproducerii, nu isi dau seama ca ceea ce pare sa fie un impediment ( respectiv un Fs mai mare ) este de fapt o calitate. De ce? Majoritatea s-a obisnuit sa asculte un bas asa cum e reprodus de "difuzoarele de casa", cu Fs mic, care coloreaza semnalul cu subarmonici multiple. Cred ca o solutie mai aproape de realitate ar fi utilizarea de difuzoare pro cu o corectie electronica, decat utilizarea unor difuzoare cu Fs foarte mic. Poate ca unii au incercat lucrul acesta si au ajuns la o concluzie ce poate fi interesanta si pentru altii.

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Sincer nu voi avea proasta inspiratie sa contrazic profesionistii din domeniu care tocmai ce s-au exprimat, dar nu ar fi bine totusi sa se precizeze un pic daca boxele "de casa" sunt destinate pentru... casa "boereasca" (25mp minim) :crazy: sau... bloc :jy11: (12-15 mp)...Poate ca solutia optima nu este identica in cele doua cazuri... camera mare-> difuzoare pro=OK, camera mica-> difuzoare pt home=OKSi asta evident fara a tine seama de gusturi(acoperite cu furnir, imitatie Kitch, mocheta, ... blana, pene :P , etc...)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări