Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Contorizarea curentului cosumat de o priza


Vizitator rapo

Postări Recomandate

Vizitator rapo

Mi-a venit o idee dar nu stiu de unde sa o incep(sunt incepatator in ale electronicii/uC-urilor), as vrea sa fac un circuit cu care pot contoriza cat curent se consuma la o priza de 220V. Ideea ar fi ca imi trebuie un LCD, pentru afisaj, baterie, convertor pentru intrarea de 5V,etc. Daca are cineva o schema/idee despre cum as reusi sa fac asa ceva...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    2

  • cirip

    1

  • stefan_k

    1

  • 10vid

    1

Top autori în acest subiect

1. Cauta "priza cu contor" pe google; vei gasi cel putin 2 modele, in jur de 50 ron bucata.

2. Daca totusi te ambitionezi sa faci singur asa ceva, atunci poti incepe cu un senzor de genul asta http://ro.farnell.com/honeywell-s-c/csl ... dp/1082269 - ia-i datasheetul si studiaza-l; pe urma ia datasheetul de la un microcontroler, vezi ce poti face cu el, si cand ai intrebari concrete revin-o. Nu vei iesi mai ieftin decat o priza din magazin (aproape sigur vei iesi semnificativ mai scump), dar macar ai satisfactia lucrului facut de tine. Succese.

Link spre comentariu

Eu cred ca e un proiect cam greu pentru incepatori, din mai multe motive:

-necesita lucrul cu tensiune mare si extra atentie

-trebuie respectate reguli de izolare

-software trebuie facute calcule complexe(inmultire, compensare defazaj, calibrare, mediere), nu e asa de simplu ca in dc.

 

Daca vrei doar rezultatul final, cumpara o priza cum ti s-a spus. Daca nu, un punct de plecare ar fi: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2566.pdf

Mai poti gasi si alte proiecte similare pe internet.

Exista si circuite integrate de la Microchip care fac masuratoarea complet si au iesire de genul 1000 impulsuri /KWh, dar trebuie calibrare.

Link spre comentariu

Nu m-am mai lovit de problema asta, dar ma gandesc ca trebuie doua transformatoare, unul in serie cu sarcina (senzor curent) si celalalt in paralel cu sarcina (senzor tensiune). uC-ul citeste repetat ambii "senzori" si face produsul lor, care va fi puterea instantanee. Valorile puterilor instantanee se adauga intr-un acumulator, dar se vor tine minte si separat intr-un buffer circular, astfel ca valorile vechi sa fie scazute din acumulator pe masura ce intra altele noi, pentru a mentine o fereastra constanta de masurare (de preferat egala (sau multiplu) cu perioada frecventei de retea, 20 ms).

Link spre comentariu
Vizitator rapo

Mersi de raspunsuri, am cautat si nu merita nici ca timp nici ca bani sa-l fac eu, cu 50 de lei se gaseste una, cu mici incoveniente(Contorizeaza doar 9999 kw, cred, daca se intrerupe curentul nu stiu daca are memorie,chestii de genu). Oricum multumesc de sfaturi.Nu stiu daca merita sa mai fac alt tread, mai bine intreb aici,ca e foarte simpla treaba. Am nevoie sa stiu ce tip de codare se foloseste la telecomenzile normale,in cazul meu telecomanda de la aer conditionat. Din cate cred, este RC5. Imi trebuie pentru ca vreau sa pornesc aerul conditionat automat,adica un senzor de temperatura(in cazul meu LM35DZ) si un IR emiter, totul controlat de un uC.

Link spre comentariu

Forumul e structurat pe subiecte de discutie, nu pe utilizatori, asa ca daca ai nelamuriri legate de RC5 e mai bine sa deschizi alt topic. RC5 nu are legatura cu contorizarea.

 

Pentru telecomanda: Descarca BASCOM-AVR, e gratis. Instaleaza-l si vezi in HELP-uri. Tin minte ca venea si cu subrutine pentru RC5, doar sa le apelezi.

 

Pentru contor energie: Daca vrei priza contorizata doar pentru instalatia de AC pe care ai de gand sa o comanzi cu RC5, vezi ca se gasesc in comert prize cu contor de energie si display LCD. Nu mai stiu pretul dar mi s-au parut ieftine fata de cat costa sa iti faci singur.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ce ati zice voi mai bine de a proiecta un contor electronic cu generarea unui grafic sub forma text, cu citirea instantanee la intervale de cateva milisecunde a tensiunii cel putin si salvarea valorilor in grafic (fisierul text, ma rog, graficul se va genera ulterior prin prelucrarea fisierului pe un PC). Asa s-ar putea dovedi momentele de salt de tensiune cand ti se rup toate aparatele din casa... :freaza:

Link spre comentariu

Se poate si exista. Ceea ce iti scapa tie este ca nu merge cu macar o data la cateva milisecunde, pentru ca ai curent alternativ si curentul este defazat fata de tensiune. asta inseamna ca trebuie sa faci multe esantioane pe perioada(zeci, sute) petru a putea calculat puterea instantanee, apoi sa mediezi. Asta necesita timp de procesor si calcule complicate.Google dupa exemple cu 'kill a wat', 'enerjar' si altele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări