vfp_marius Postat Septembrie 1, 2010 Partajează Postat Septembrie 1, 2010 domnule srdjan , de turatzie nu sa zis nimik de catre autor deci am considerato ca si o constanta nu variabila . insa ideea cu tensiune variabila la excitatie e buna , dar daca e cu magnetzi permanentzi? Link spre comentariu
srdjan Postat Septembrie 1, 2010 Partajează Postat Septembrie 1, 2010 ma indoiesc ca e cu permanenti...dar daca e atunci ar trebui indepartati de ax ceea ce deja implica compromisuri asupra fiabilitatii+ ca adaptarea ar fi foarte costisitoare iar reglarea automata un adevarat roman sf... Link spre comentariu
Vizitator fklco Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Daca problema se rezuma la pastrarea turatiei respectiv a frecventei, chestia asta mecanic se rezolva simplu cu o pompa hidraulica cuplata prin diverse mijloce la axul turbinei, debitul pompat de aceasta pompa va fi droserizat pina se obtine turatia dorita (se considera ca debitul de apa la turbine este constant).La scaderea turatiei datorata sarcini, debitul pe elementul de droserizare scade si totodat di presiunea deci sarcina de franare scade.Trebuie :o pompa hidraulica (cu ulei)Un drosel (un fel de robinet cu ac)Un element de control (un manometru)O serpentina de racire (bagata in apa de rau) deoarece rezulta multa caldura din aceasta franare.Un rezervor de ulei hidraulic (ulei ecologic daca e linga apa)Bafta Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 ca tot am ajuns pe aici ma dau si eu cu parere... puterea generata ar trebui limitata prin reducerea campului magnetic din generator (controlul excitatiei)... si nu adaugand consumatori pentru a disipa excesul de putere generata. iar pentru stabilizarea frecventei intr-adevar se cere un regulator de turatie mecanic cum sugera stimabilul ola_nicolas Prin modificarea curentului de excitație se modifică valoarea și caracterul (inductiv sau capacitiv) puterii reactive. Puterea activă este dependentă de cuplul de antrenare la arbore; pt. a avea tensiune & frecvență constante, cuplul variază proporțional cu sarcina... dar neputând modifica cuplul, adică debitul pe turbină, rezultă că și sarcina trebuie păstrată constantă.La CHE mari, grupurile generatoare sunt dotate cu Regulator Automat de Turație, care urmărește evoluția încărcării cu sarcină activă și acționează în consecință asupra vanelor de admisie. Dacă consumul crește, generatorul are tendința de a se înfrâna, din cauza creșterii câmpului de reacție dat de curenul ce străbate statorul (adică curentul cerut de consumator), câmp ce se opune miscării rotorului. Fără a mări în consecință cuplul de antrenare, frecvența și tensiunea la borne vor scădea. Deși instinctiv am crede că mărirea tensiunii de excitație (implicit a curentului de excitație) duce la creșterea puterii active, această creșterea este resimțită muult mai puțin decât schimbările componentei reactive a curentului de sarcină, puternic dependent de această tensiune de excitație. Link spre comentariu
iop95 Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 (editat) Dupa putere, cel mai probabil este vorba de o centrala cu motor asincron in scurt, trecut in regim de generator prin cresterea turatiei peste cea de sincronism. Avand in vedere ca nu exista posibilitatea de control pe excitatie, regimul de lucru este destul de instabil, daca sarcina scade prea mult saltul de tensiune e destul de mare si daca nu debiteaza in sistem (e izolat) turatia/frecventa va creste si trebuie modificat debitul... care nu se modifica f repede... din acest motiv daca exista apa, se prefera functionarea la sarcina nominala... daca nu exista cerere (in sistem/sau pe sarcina) se introduc sarcini dummy... Se poate face relativ usor. Explicatii suplimentare si o implementare se gasesc aici. https://ludens.cl/Electron/picelc/picelc.html Acum am vazut ca ultima postare e din 2010... perfect. Editat August 7, 2019 de iop95 1 Link spre comentariu
sesebe Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 Chiar nu știu dece îmi apăruse și mie acum citeva ore la topicuri necitite deși ultima postare era din 2010. M-am uitat la topic dar după ce am văzut cind a fost ultima postare l-am ignorat. Totuși ramine intrebarea dece a apărut între topicuri le noi? Link spre comentariu
Stefan Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 (editat) Au existat două mesaje postate astăzi dar probabil au fost șterse. Primul mesaj era ceva de genul am un curs de apa autorizat și nu știu ce să fac cu el..." si ce celălalt mesaj nu era important ca primul adică) Editat August 7, 2019 de Stefan Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum