Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

difuzor care se incalzeste

Vizitator silviu9999

Postări Recomandate

Vizitator silviu9999

Salut.Mi-am luat un difuzor dibeisi b1241 300W/8ohmi magnet 50 oz si cand il pun la statie incepe sa se incalzeasca la spate,acolo unde vine aerisirea pentru bobina.Acea aerisire ii destinata racirii bobinei dar asta nu ar insemna sa se incalzeasca acolo.pe langa asta se simte caldura si in fata ,lucru pe care nu l-am mai intalnit la vre-un difuzor pana acuma.chiar de pun filtru ,chiar de il scot,se intampla acelasi lucru.Legatura cu statia ii facuta corect ++ --,dar nu stiu care ar fi cauza.Daca aveti idee ce ar putea fi sa-mi lasa-ti si mie indicatii aici.Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costy

1

• Relav

1

• ionescu liviu

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Daca il pui pe un alt amplificator fenomenul persista? Eu cred ca amplificatorul nu este bine echilibrat si prin difuzor aveti si o componenta de curent continuu. Cred ca folositi un amplificator cu alimentare diferentiala.

Link spre comentariu

Pe ce amplificator l-ai pus?Cel mai probabil fortezi prea mult amplificatorul si distorzioneaza (amplificatorul). Chiar daca tu nu auzi, el tot distorsioneaza. Pe bass auzi mai greu distorsiunile. Lasa amplificatorul mai moale ca arzi difuzorul.

Link spre comentariu

Mi-am luat un difuzor dibeisi b1241

Nu considera ca o spun cu rautate, dar ala nu este difuzor! Are un SPL deosebit de ... mic (mult sub 90db) si daca ii aplici putere ca sa auzi totusi ceva, este normal sa se incalzeasca bobina. Oricum, puterea nominala de durata a difuzorului nu depaseste 50...80W (dupa sirma cu care este bobinat). Ori dai mai incet, ori iti cumperi un difuzor, nu goarna de gara.
Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

mi-am dat si eu seama de asta.am 2 dif de 25 cm 75 w reali de la bluetech si nici nu se compara cu ala.daca ar fi sa fac comparatie las alege pe ala de la bluetech.mai bine imi mai luam 2 din alea,dar cine o stiut ca sunt asa de proaste astea...acuma cat o tine.oricum statia mea mai mult de 80W nu duce asa ca ii bun ala+ ca mai pun medii si inalte pe langa el.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut.

Acea aerisire ii destinata racirii bobinei dar asta nu ar insemna sa se incalzeasca acolo.pe langa asta se simte caldura si in fata ,lucru pe care nu l-am mai intalnit la vre-un difuzor pana acuma.

Un difuzor de calitate are randamentul `1%

Deci presupunem ca avem 300W.....din 300W ....3W ajunge sunet ,,,297W incalzeste bobina/magnetul/aerul.

Incalzirea duce la cresterea rzeistentei bobinei deci al o neadaptare ...magnetul incalzit pierde si el din "putere" ....deci efectul este de "Power Compresion" La unele difozoare acesta poate fi de 3-5dB ce se scade din SPL-ul dat de fabricant. Unele firme la unele difuzoare mai pretentioase mentioneaza in datele tehnice si marimea acestui "power compression"

Din aceasta cauza sa facut sistemul de racire prin magnet ,,,se monteaza radiatoare din aluminiu p emagnet etc etc.

Link spre comentariu

Salut.

Acea aerisire ii destinata racirii bobinei dar asta nu ar insemna sa se incalzeasca acolo.pe langa asta se simte caldura si in fata ,lucru pe care nu l-am mai intalnit la vre-un difuzor pana acuma.

Un difuzor de calitate are randamentul `1%

Deci presupunem ca avem 300W.....din 300W ....3W ajunge sunet ,,,297W incalzeste bobina/magnetul/aerul.

Incalzirea duce la cresterea rzeistentei bobinei deci al o neadaptare ...magnetul incalzit pierde si el din "putere" ....deci efectul este de "Power Compresion" La unele difozoare acesta poate fi de 3-5dB ce se scade din SPL-ul dat de fabricant. Unele firme la unele difuzoare mai pretentioase mentioneaza in datele tehnice si marimea acestui "power compression"

Din aceasta cauza sa facut sistemul de racire prin magnet ,,,se monteaza radiatoare din aluminiu p emagnet etc etc.

parca totusi randamentul ala e legat de spl asa ca un difuzor bun poate trece de 1%
Link spre comentariu

parca totusi randamentul ala e legat de spl asa ca un difuzor bun poate trece de 1%

Daca te incalzeste 1,5% ,,dar in medie sau marea majoritate nu stiu daca se ajunge la 1% .

Difurile mari de joase in marea majoritate sunt cu SPL moderat din care tocmai din cauza incalzirii mai se scade 3dB sau 5dB ,,,poate si mai mult la unele difuzoare .

SPL la JBL am vazut cum scria ,,," toate masuratorile sau efectuat la P/10 " adica departe de puterea la care se vrea exploatat acel diifuzor.

Deci acel SPL este doar o dorinta , difuzorul masurat cu un brust de zgomot brun timp de 10 secunde sa zicem a avut 113 dB timp de 3 milisecunde .,Fiecare firma masoara cum vrea.

Deci hai sa luam 3% ptr cei optimisti ..adica 9W acustic .

300 - 9 = 291 W atat ramane ptr incalzit cafeaua.

In cazul unor palnii exponentiale cu camera de compresie practic se pot realiza randament de aprox 10% ( 10W acustic = 10 difuzoare cu randament 1 % ) si in acest caz avem fierbator de cafea de 270W .

Link spre comentariu

In cazul unor palnii exponentiale cu camera de compresie practic se pot realiza randament de aprox 10%

Pe scurt se numesc hornuri si se ajunge si la randament de 25 la suta in horn.Pe mid-bas sunt difuzoare cu randament si de 7 la suta.Eu vorbesc in pro-audio.
Link spre comentariu

eficienta teoretica maxima este de 50%.Plus ca nu asta conteaza. Adica ce ma intereseaza pe mine ca are 1% eficienta dar mie in ureche imi ajung destui decibeli.Mai detaliat: Castile de exemplu au randament prost, ca si orice alt difuzor, dar tot pot sa reproduca semnale cu dinamica destul de mare fara sa gafaie.La fel si niste goarne, prin controlarea dispersiei iti aduc mai multi db la ureche.Mi se pare exagerata toata discutia asta. Nu zic ca nu ar fi interesat un asa sistem, dar oricine isi da seama ca pentru asa ceva trebuie si un spatiu de auditie special amenajat, altfel iese o varza mare de tot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări