Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

retea


cristinel_bm

Postări Recomandate

salut tuturor. Stiu ca multi o sa imi spuna ca ma scarpin cu man stanga la urechea dreapta prin spate sau pe sub picior , dar eu doresc sa aleg cea mai ieftina solutie in rezolvarea urmatoarei probleme:As dori sa realizez o retea prin care sa mearga si netul intre wireless-ul unui laptop si un adaptor wireless, pe care sa il cumpar si pe care sa il conectez la un PC obisnuit. Multi o sa imi spuneti sa imi iau un router wireless, dar acesta costa 150 ron iar un adaptor costa 50 ron. Asadar...ideea mea este realizabila, si daca da...cam ce setari trebuie facute si cat de stabila este legatura.(Mentionez ca calculatoarele sunt despartite de un perete cu usa)Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • stefan_k

    3

  • volhov

    2

  • cristinel_bm

    2

  • The Stressmaker

    1

Din cate am inteles tu vrei in felul urmator: PC conectat la net, in PC infipt un adaptor USB/wifi, si sa ai net prin wifi la laptop (care are si el placa wifi).Raspuns simplu: slabe sanse.Explicatie: trebuie sa transformi PC-ul intr-un "acces point"; ei bine, aici e o problema - nu toate placile de retea wifi (wireless) pot fi folosite ca si access point-uri (nu le permite driverul, etc); nu cunosc nici o placa pe USB care sa permita asa ceva. Daca cineva stie totusi sa existe asa ceva (adaptor USB care poate functiona si ca access point), sa spuna, chiar sunt interesat.O posibila solutie ar fi ca in PC sa pui o placa de retea wireless pe PCI - ai sanse mai mari sa gasesti una care sa mearga ca access point. Totusi nu stiu sa iti recomand ceva concret (cautasem intr-o vreme, dar am lasat-o balta).Cel mai ieftin rezolvi cu un cablu de retea intre PC si laptop (plus o placa de retea suplimentara in PC, dar una normala de 15 lei, nu wireless). Evident mai ai nevoie si sa configurezi reteaua respectiva, in functie de sistemul de operare, software, etc, dar macar e "facubil".

Link spre comentariu

eu am mai avut o retea facuta exact cum spui , dar eu aveam internet mobil de la vodafone care era prin usb. un calculator il faceam proxy si foloseam cele doua placi de retea. Dar dezavantajul era ca trebuiau pronite amandoua. cred ca pana la urma o sa imi iau un router.iti multumesc pentru informatii

Link spre comentariu

Cred ca se poate.

La desktop vei avea 2 interfete de retea, una cu fir si una wireless. Conexiune adhoc (pc to pc)

intre laptop si desktop prin WiFi si activezi ICS (Internet Connection Sharing) pe desktop astfel

incat laptopul sa primeasca internet prin WiFI de la desktop.

Avantaj:

- ai nevoie doar de un adaptor ieftin WiFi USB

Dezavantaje:

- pe laptop nu vei avea net decat atunci cand functioneaza desktop-ul;

- setari relativ complicate (ICS)

 

 

.... si probabil mai sunt si alte dezavantaje/avantaje....

 

 

Mai vezi aici :

 

http://www.drogoreanu.ro/tutorials/inte ... haring.php

http://support.microsoft.com/kb/306126

Link spre comentariu

@volhov

Nu e asa simplu precum pare.

"Adaptorul ieftin WiFi USB" trebuie sa stie sa functioneze ca si Access Point - adica, pe romaneste, sa stie sa primeasca conexiuni. Adaptoarele uzuale stiu doar sa se conecteze la un AccessPoint existent, nu stiu sa primeasca/accepte alte computere sa se conecteze la ele. Problema s-ar putea rezolva din drivere, dar producatorii nu au absolut nici un interes sa vanda un "adaptor ieftin" cu 5$ care sa stie acest lucru, cand pot vinde AccessPoint-uri cu 50$ (preturile sunt pur orientative). Iar driverele sunt closed-source, n-ai ce le face.

Am mai zis, daca cumva ma insel si cineva cunoaste un "adaptor ieftin WiFi USB" care stie accepta conexiuni la el (cu alte cuvinte, care stie functiona ca si Access Point), sa spuna, chiar sunt interesat de asa ceva.

Nu e la fel ca si la placile de retea obisnuite (cu fir), unde orice placa poate atat sa initieze cat si sa accepte conexiuni.

Nici macar placile wifi PCI (interne) nu pot functiona toate ca si access point.

Placile wifi din routere, chiar daca sunt asemanatoare, sunt un pic "diferite" (in special softul lor e diferit, sau cu alte cuvinte "driverul").

Oricum ar fi (cu sau fara "adaptor ieftin", sau cu placa de retea cu fir), e nevoie ca PC-ul sa fie pornit.

Cel mai simplu / fara dureri de cap / cu consum cat mai mic de energie si care functioneaza sigur e un router dedicat. Iar acum se gasesc routere relativ accesibile, chiar si cu wifi/accesspoint.

 

Edit:

Uite ca vin cu o completare: chiar exista adaptoare wifi usb care pot functiona ca si access point. Un exemplu ar fi:

http://www.lelong.com.my/wifi-802-11g-g ... Sale-P.htm

Acum se pune problema de a gasi asa ceva pe meleaguri mioritice, sau macar care poate fi comandat fara dureri de cap.

Alta modalitate ar fi conexiune wifi "Ad-Hoc" (pur teoretic, n-am incercat asa ceva), dar iar ramane aceeasi problema: majoritatea adaptoarelor nu stiu asa ceva (stiu doar sa se conecteze la altceva "existent").

 

Edit2:

Uite ca am gasit "ceva" si pe meleaguri mioritice:

http://www.emag.ro/adaptoare_ethernet/a ... L-WN7200ND

Daca te duci la specificatii producator http://www.tp-link.com/products/product ... L-WN7200ND mai exact la "features" vei vedea ca scrie "Supports soft AP mode for Windows XP/Vista, easily making the local network sharing" - adica exact ce ziceam mai sus (AP = access point). Pretul precum vezi, e ceva mai mare decat la adaptoarele uzuale. Eventual poti sapa in continuare, poate gasesti ceva mai ieftin cu suport AP (regula de baza: daca nu scrie nimic de AP sau Ad-Hoc, inseamna ca nu are). Cauta specificatiile de la producator, nu de la magazin.

Ramane de vazut daca la pretul respectiv chiar merita, sau mai bine faci un efort si iei un router.

Link spre comentariu
@volhov

Nu e asa simplu precum pare./quote]

 

Nici nu am spus ca e simplu.

 

Totusi nu ai nevoie de un adaptor WiFi cu posibilitati de AP pentru ca

intre cele doua calculatoare conexiunea wireless se face in regim adhoc

(PC to PC) si asta stie sa faca orice adaptor.

 

In opinia mea insa, aceasta este o solutie posibila dar nerecomandata.

Link spre comentariu

Da, am mentionat si posibilitatea conexiunii Ad-Hoc, problema ramane valabila: sa nu ia teapa si sa cumpere un adaptor care NU stie ad-hoc. Nu toate adaptoarele stiu ad-hoc! In general, daca nu scrie la specificatii ca suporta, inseamna ca nu suporta. Evident, ambele placi de retea trebuie sa suporte ad-hoc (si adaptorul, si laptopul).Stiu ca tot repet, dar mai bine mai zic inca odata decat sa dea banii degeaba: sa fie atent cand cumpara adaptorul, sa stie clar ce suporta si ce nu.

Link spre comentariu

Ar mai fi EW-7318Ug de la edimax care stie AP http://www.edimax.ro/en/produce_detail. ... &pl2_id=44 dar acesta se incinge foarte mult in functionare normala. Setarea cu AP am vazut-o in utilitarul lui de control si este in manual la pagina 26. Totusi e cam slabut la semnal. Posibil ca sa functioneze optiunea la toate adaptoarele din aceasta gama, eu nu mai am cum sa testez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări