Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Satelit Cubesat de 1 kg si 1 decimetru cub cu Atmel AVR

simplex

Postări Recomandate

sebip, nu ai o intelegere corespunzatoare a satelitilor cubesat, trebuie sa te mai documentezi. Este greu de discutat la nivelul acesta. Practic nu ai citit nimic despre ei.

1) Spui ca un cubesat poate accelera de la sine. Nu are cum sa-si accelereze turatia deoarece asta inseamna ca trebuie sa ia energie de undeva. De unde o ia?

2) Satelitul in rotatie este un giroscop. Nefiind frecari acesta isi mentine directia axei de rotatie fata de razele soarelui pe parcursul unor perioade lungi de saptamini intregi. Adica stiind parametrii miscarii la un moment de timp, poti calcula cu precizie parametrii la orice moment ulterior situat in cursul urmatoarelor saptamini.

3) Cu satelitii cubesat se comunica de obicei in VHF (uplink) la o rata de 1200 bps, semnal AFSK (Audio FSK) care moduleaza mai departe o purtatoare in VHF.

Pe de alta parte puterea disponibila la bordul satelitului este 1W.

Poti programa un FPGA cu un asemenea buget de putere si folosind un semnal de 1200 bps AFSK? Probabil ca da insa este complicat.

Repet, nu am experienta cu FPGA-urile dar cel putin pina acum nu gasesc vreu Cubesat care sa-si fi reprogramat circuitele pe orbita. Este o idee demna de luat in seama.

Imi mai pun intrebarea, ce faci daca se strica circuitul de programare al FPGA-ului sau radiatiile cosmice ataca alte integrate cu care este conectat FPGA-ul si care nu au cum sa fie toate FPGA-uri?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• simplex

10

• sebip

6

• Stefan

3

• stefan_k

3

Top autori în acest subiect

1) Spui ca un cubesat poate accelera de la sine. Nu are cum sa-si accelereze turatia deoarece asta inseamna ca trebuie sa ia energie de undeva. De unde o ia?

Mai mult, cubesatul are parti feroase sau chiar mici magneti cit un ac de busola care il transforma in nimic altceva decit rotorul unui motor nealimentat obligat sa se invirteasca intr-un cimp magnetic (cimpul pamintului). Este evident ca satelitul ca si rotorul unui motor isi va frina miscarea de rotatie, incetinind.

De unde ia energia sa frineze ....dupa frinare ce se obtine ? energia actionind in continuare ? .. probabil o schimbare de sens si o accelerare a rotatiei ...nu ?

2) Satelitul in rotatie este un giroscop. Nefiind frecari acesta isi mentine directia axei de rotatie fata de razele soarelui pe parcursul unor perioade lungi de saptamini intregi. Adica stiind parametrii miscarii la un moment de timp, poti calcula cu precizie parametrii la orice moment ulterior situat in cursul urmatoarelor saptamini.

Banuiesc ca satelitul are o miscare de rotatie pe toate axele sale ... nu doar pe una ...plus ca se invirte si in jurul Terrei ...care si ea are o miscare de rotatie in jurul ei si in jurul Soarelui ... cred ca e greu sa calculezi onboard toate astea ...iar de la sol sa transmiti toate datele ... nu stiu daca la viteza respectiva de transmisie si timpul pe care i-l ai la dispozitie sunt suficiente. Oricum sper sa gasesti softul care sa faca aceste calcule cu destula precizie. Necitind prea multe despre acesti sateliti ... cam ce viteze de rotatie se obtin la lansare ? (am inteles ca se incearca sa fie cit mai mica ... dar ca ordin de marime ...in ce plaja e ? )

sebip, nu ai o intelegere corespunzatoare a satelitilor cubesat, trebuie sa te mai documentezi. Este greu de discutat la nivelul acesta. Practic nu ai citit nimic despre ei.

E adevarat ...despre satelitii respectivi nu am citit prea multe .... dar in domeniul electronicii (in special al microcontrolerelor) cred ca nu sunt profan. Toate intrebarile care le-am pus au fost generate de logica ...poti frina ..dar forta de frinare fiind constanta ... ce urmeaza dupa aceea ? ... e doar un exemplu (desi sincer, eu am ceva dubii cu aceasta frina si de modul de realizare a ei ).

De documentat nu cred ca e cazul ca nu sunt pasionat de realizarea practica a unui asemenea "device", prin urmare ma voi opri aici cu comentariile ca sa nu crezi ca-ti pun "bete in roate" si las locul la altii care poate au idei sau chiar ajutor practic in sens constructiv.

Oricum, scuze de deranj !

Bafta in realizare !

Link spre comentariu

Sincer sa fiu nu te inteleg. Te complici extrem de mult punindu-ti tot felul de probleme gresite, abati discutia in directii total eronate, dupa care te superi si pleci. Ce vrei sa demonstrezi de fapt?

Link spre comentariu

Nu doresc sa demonstrez nimic ! Credeam ca e o tema de discutie cu idei pentru constructia unui asemenea satelit, ori eu incercam sa ma lamuresc asupra unor aspecte, de fapt asteptam lamuriri de la tine fiindca din moment ce ai propus tema esti mai documentat fiind si direct interesat de ea. Dar cind trimiti pe cineva sa se mai documenteze fara sa incerci sa lamuresti tu mai intii ba poate si cu niste linkuri ajutatoare ...e normal sa nu-mi pice bine si sa abandonez discutia ...ca doar nici eu nici tu nu dorim sa ne certam pe forum, iar ca sa caut eu in mod deosebit documentatie de la zero ... chiar nu am timp acum ...in schimb de citit niste linkuri care faceau trimitere directa la problemele sau neintelegerile mele ar fi fost binevenite.De exemplu discutam de parte electronica ...dar mai intii ar trebui stiut ce e mai bine sa aiba onboard: baterii sau acumulatori, de ce tip (banuiesc ca exista niste documentari in privinta asta ... mai ales ca banuiesc ca lucraza si la temperaturi scazute). Ca veni vorba de temperaturi scazute : cam ce putere trebuie consumata pentru a topi firul de plastic care tine antena ...tocmai fiind o temperatura ambientala scazuta (asa cred)?Nu stiu daca m-am complicat cu prea multe probleme ...oricum banuiesc ca nu e chiar simplu sa construiesti un satelit ...mai ales daca vrei sa fie si functional cit mai mult timp.Pe ce tip de orbita va trece ? Traverseaza centura de radiatii ? Daca da trebuie oprita partea electronica in timpul traversarii !Fiind radioamator: deoarece satelitul are ca si antena doar un fir care se si roteste ... si emitatorul are doar 1W ...se poate afla ce tip de antene de receptie (si emisie) ai nevoie ..cum sa fie polarizarea lor (important mai ales cind antena de la satelit se roteste) ...in functie de orbita ... probabil ai nevoie si de un sistem de rotire a antenelor ca sa urmareasca satelitul (am inteles ca daca e vorba de ferestre de timp reduse ...orbita e joasa...si satelitul traverseaza destul de repede cerul ...deci necesita un sistem de urmarire pentru antena). In functie de distanta fata de satelit rezulta si puterea emitatorului si antenele desigur!Nu stiu daca te intereseaza construirea unui sistem cu microcontroler sau achizitionarea unuia gata fabricat (poate chiar pentru scopuri din astea) ?In cazul construirii apar alte probleme : temperatura de functionare, variatia de temperatura : pentru aliajul de lipit, pentru materialul cablajului (dilatare si contractie termica) s.a.m.d.Si probabil ca sunt o gramada de alte intrebari si probleme care trebuiesc rezolvate ca sa ajungi sa ai sanse de succes. Daca doresti doar o abordare simplista a problemei cred ca nu sunt sanse de succes decat foarte reduse

Link spre comentariu

Un link direct pentru documentare rapida referitoare la satelitii cubesat este ACESTA. Din pacate, altul mai bun nu am, iar toate documentele pdf pe care le posed despre picosateliti (strinse dupa multe cautari pe internet) nu le pot posta aici pentru ca insumeaza peste 100 mega.

De asemenea, o adresa excelenta pentru documentare ar fi si urmatoarea:

http://www.cubesat.auc.dk/

Totusi, cubesatul de acolo este complicat si descris foarte in amanunt, facind mult peste ceea ce doresc eu sa realizez.

Link spre comentariu

O antena de emisie receptie pentru sateliti CubeSat arata ca in pozele astea.

Parametrii de comunicatie necesari radioamatorilor pentru a receptiona semnal de la picosatelitii activi se gasesc aici: http://www.amsat.org/amsat-new/satellites/cubesats.php

Programe de decodare a telemetriei de la o serie de sateliti printre care si citiva Cubesati se afla la adresa urmatoare:

http://www.dk3wn.info/software.shtml

INTREBARE (in special pentru Sebip)

Ai echipamentele necesare ca sa poti receptiona date de la satelitii mai sus prezentati?

Daca esti radioamator, cel putin teoretic, ai putea prinde semnal de la minisatelitii CubeSat.

Teste facute in Ungaria pentru cubesatul lor, MaSat-1 (vezi imaginile), arata ca nu folosesc cine stie ce aparatura sau antene complicate.

Link spre comentariu

E ceea ce iti spuneam ...un ansamblu de 2 antene cu polarizare circulara si rotor AzEL (azimut si elevatie) ca sa poata urmari traiectoria satelitului. Pina la urma cred ca s-ar putea realiza si antenele ...depinde de timpul disponibil si de buget (care e mai redus cu 25%). Oricum o sa incercam sa vedem daca receptionam cu ceea ce avem semnale de la satelitii existenti...asta dupa ce incepe faculta si se stabilizeaza orele de acolo..si dupa aceea stiu cum stau cu timpul.Diseara o sa studiez ce gasesc pe la linkurile date si mai discutam dupa ce ma lamuresc si eu.

Link spre comentariu

Este in regula.Ar fi extraordinar daca in urmatoarele luni tu si prietenul tau veti reusi sa receptionati pachete de date de la macar un Cubesat (cu echipamentele pe care le aveti, efort minim si nefolosind cine stie ce lucruri greu de gasit sau construit).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări