Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu corector de ton încorporat

zal

Postări Recomandate

Am schimbat rezistenta de 39 k la 47 k si parca e mai bine.Reglajul de joase e chiar bun merge pe toate cursa putometrului.Dar la inalte tot e problema se accentueaza pe la sfarsitul cursei.Condensatorii de 7,8 nF 56 nF daca se micsoreaza sau maresc se intampla ceva (la inalte ma refer)? Oricum pe moment am scos corectorul am pus la loc rezistenta de 47 K (R30) - asa amplificatorul suna perfect,bass-inalte pronuntate,deci un sunet clar si bine definit.Putometrii sunt CTR liniari de la TEM - din asta am si la joase unde e ok + la volumul general unul de 100 K si merg bine. :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 192
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da. Sunt facuti din 6,8 nF si 1 nF deci in jur de 7,8 nF.Sunt Wima noi 2 % toleranta . Am incercat si 6,8 + 3,3 -mai mic efectul ! Am incercat si am inversat si firele de la putometrii,acum reglajul bineinteles ,merge de la dreapta la stanga :ras: parca e mai bine dar tot numai la capatele de pista se simte accentuarea la joase si inalte.

Link spre comentariu

Chiar n-am ideie ce ar mai putea fi, în afară de cauzele mai sus menţionate. Uite, hades12345 a făcut acelaşi lucru şi îi merge bine. Ai încercat şi cu alţi puţometri?

P.S.1 Am avut surpriza să măsor 2 cond Wima noi de 10nF, unul avea vreo 700pF. :sparge:

P.S.2 Maximul e către masă, minimul e către ieşire.

Link spre comentariu

salut la toata lumea

ar trebui reamintit ca la acest corector corectiile sunt in jur de 10 db la amandoua capetele de frecventza !!! (domnul zal sa ma corecteze daca am gresit) deci nu va asteptati la tonuri " manelistice " cum spunea domnul zal , da se simnte uneori nevoia de mai multi basi sau inalte , dar cred ca ar trebui sa ne educam urechea un pic , dar in schimb trebuie apreciat lipsa zgomotului de fond , prezent la orice alt corector de ton , si credetima am facut cateva , toate felurile

:101 eu unul al am pus si cu corectia loudnes , sunt multumit , desi sunt tentat si eu spre bubuiala adica mai mult bas .... dar mai conteaza mult si sursa , si formatul materialului audio

Acum nu se paote compara urechea mea cu a celorlalti , se prea poate sa nu placa la toata lumea ce si cum aud eu !!!!

Bafta maxima la toata lumea si auditii placute

Link spre comentariu

Foarte corect, efectul e ceva mai ''soft'' ca la alte montaje, dar mă intrigă fenomenul, la modul cum e descris şi nu-mi pot explica altfel decît printr-o variaţie mai ciudată a peliculei rezistive a puţometrului, sau valori ciudate la unele rez sau condensatori.De asta tot insist la verificarea cu atenţie a pieselor înainte de montare, în orice schemă.Iniţial asta era variaţia în amplifurile de unde m-am inspirat, actual e mai pronunţat prin modificarea raportului între cele două rez (4,7k şi 43k(39-47k) în cazul nostru).

Link spre comentariu

Din punct de vedere a zgomotului e ok - este 0,si corectorul functioneaza bine. Amplificatorul de 100 W de aici viewtopic.php?f=205&t=38151&start=315 si fara corector are un sunet foarte bun,basii si inaltele redate ok.Eu am vrut de la acest corector sa-mi accentueze inaltele si basii,nu sa taie din ele - ce face foarte bine cand invart de potentiometre stanga.dar nu e cazul sa faca asta pt ca in modul liniar sunetul e perfect.Ce a-si vrea sa rezolv este ca accentuarea tonurilor sa fie mai pronuntata daca se poate (se intampla doar la finalul cursei la putometrii,si nu este suficient mai ales la inalte)Ce valori sa incerc la condensatorii de la inalte (7,8 nf si 56 nf acum) ca sa intensific inaltele?Scad valoarea la cel de 56 nF sau la cel de 7,8 nF ? La rezistentele de profunzime am mai incercat alte valori dar fara efect.Multumesc,

Link spre comentariu

Sigur are 56nF acel condensator?Încearcă asta: micşorezi sau scoţi rez de 330 Ohmi ptr înalte şi o micşorezi pe cea de 1,3k ptr joase.Se poate spune că fiecare îşi tunează ampliful cum îi place, ceeace nu e rău pînă la urmă. :da

Link spre comentariu

Din punct de vedere a zgomotului e ok - este 0,si corectorul functioneaza bine. Amplificatorul de 100 W de aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=2 ... &start=315 si fara corector are un sunet foarte bun,basii si inaltele redate ok.Eu am vrut de la acest corector sa-mi accentueze inaltele si basii,nu sa taie din ele - ce face foarte bine cand invart de potentiometre stanga.dar nu e cazul sa faca asta pt ca in modul liniar sunetul e perfect.Ce a-si vrea sa rezolv este ca accentuarea tonurilor sa fie mai pronuntata daca se poate (se intampla doar la finalul cursei la putometrii,si nu este suficient mai ales la inalte)Ce valori sa incerc la condensatorii de la inalte (7,8 nf si 56 nf acum) ca sa intensific inaltele?Scad valoarea la cel de 56 nF sau la cel de 7,8 nF ? La rezistentele de profunzime am mai incercat alte valori dar fara efect.Multumesc,

deci la mine merge perfect , adica inalte chiar daca sunt mai sarace ,cresc in functie de cursa potentiometrului , la fel si basul , ar trebuie sa iei la puricat toate piesele si potentiometri , trebuie mai mult ca sigur sa fie o greseala strecurata pe undeva , eu nu am facut modificari in al meu asa cum l-am pus asa merge si acum , nu am respectat valorile conzilor , am pus exact ce am avut de valori cat mai apropiate
Link spre comentariu

Sigur are 56nF acel condensator?Încearcă asta: micşorezi sau scoţi rez de 330 Ohmi ptr înalte şi o micşorezi pe cea de 1,3k ptr joase.Se poate spune că fiecare îşi tunează ampliful cum îi place, ceeace nu e rău pînă la urmă. :da

He he ! Am scos rezistenta de 330 Ohm si sau accentuat inaltele.Parca si bassul e mai "metalic" se simte la o piesa unde domina percutiile :ras: Cand mai am chef poate ma joc si cu rezistenta de 1,3 K.
Link spre comentariu

Acuma, să întreb şi altceva... ce boxe ai, poate difurile nu se ''pupă'' între ele, ca bandă, randament şi orice lărgire a răspunsului la joase, nu e urmată şi de o treabă similară la înalte. Am mai întîlnit cazuri din astea, e adevărat că la boxe făcute după ureche, cu chinezisme aruncate în cutie.

Link spre comentariu

He he ! Am scos rezistenta de 330 Ohm si sau accentuat inaltele.Parca si bassul e mai "metalic" se simte la o piesa unde domina percutiile :ras: Cand mai am chef poate ma joc si cu rezistenta de 1,3 K.
cum adica basul mai "metalic" ??? tu ziceai ca nu ai inalte suficiente , ai umblat la inalte si acum ai basul metalic :nas:
Link spre comentariu

Boxele sunt Panasonic de la o combina din anii "90 .Scrie 80 W pe ele eu sunt multumit .Au mai mers si pe un Delia si pe un A350 de pe vremuri,si pe un Pioneer din prin "88 .Legat de bass "metalic" daca dai bass fara sa dai si inalte este un sunet mai infundat,daca bagi si inalte in acelasi timp sunetul tobelor este mai clar sa zicem,mai ales la genul de muzica ce ascult eu(heavy metal,hard rock) :rade: In fine fara rezistenta de 330 Ohmi mie imi place cum se aude acum,si nu cred ca mai bibilesc ceva la el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări