Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu corector de ton încorporat

zal

Postări Recomandate

Am facut si eu un PCB - pentru acest corector 2 montaje pe aceeasi placa,deci varianta stereo.Am o intrebare cu traseele de masa si legarea la masa.Adun pe placa cele doua trasee de masa intruna singura - si o leg la carcasa?Sau desenez pe placa 2 trasee cate unul pentru fiecare montaj si fac legatura unul la intrare canal stanga si unul la canal dreapta ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 192
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut , daca te ajuta cu ceva , eu am realizat exact cablajul pe care la oferit domnul zal la pagina 2 parca , masa e una singura cum se vede pe cablajul de acolo , eu am pus firele ecranate legate intr-un singur loc , pe cablajul parti de atac ,si un fir obisnuit separat tras pentru masa de la partea de atac . :101 fal si nu o'sa iti para rau , am observat ca nu asa pretentios , bafta

Link spre comentariu

Salut , daca te ajuta cu ceva , eu am realizat exact cablajul pe care la oferit domnul zal la pagina 2 parca , masa e una singura cum se vede pe cablajul de acolo , eu am pus firele ecranate legate intr-un singur loc , pe cablajul parti de atac ,si un fir obisnuit separat tras pentru masa de la partea de atac . :101 fal si nu o'sa iti para rau , am observat ca nu asa pretentios , bafta

Si eu initial am vrut sa folosesc acest cablaj facut de domnul Zal dar am proiectat altul pentru ca am doi cozi de 10 microF nepolarizati la intrare si trebuia ingramadit putin :da Am inteles cu traseul comun de masa pentru ambele montaje de pe placa ,dar nu inteleg :sunt 2 ecrane unu de la partea de atac stanga si unul de la dreapta ... aceste doua se unesc intrun singur punct de masa pe cablajul corectorului si gata??Multumesc
Link spre comentariu

legaturile dintre corector si amplificator se face cu un cablu ecranat tresa (masa ) si doua fire de semnal , bun , eu am legat tresele cablului ecranat doar pe placa amplificatorului , la capatul firelor de pe corector nu am legat tresele , am legat doar firele de semnal , in schimb am pus alt fir care face legatura de masa , si acesta este legat intre corector si placa amplificatorului , Atentie !!! asa imi merge mie fara nici un fel de zgomot sau brum ,orice alt mod de interconectare nu a avut acelasi rezultat, acum nu stiu daca este valabil si pentru montajul tau Ma bucur daca am putut sa te ajut cu ceva , in rest bafta

Link spre comentariu

Da, legăturile la masă sînt cele mai păcătoase într-un amplif, fiecare diferă şi în funcţie de poziţionarea pieselor mari în carcasă, cablaje, etc.Pe plăcuţa mea am prevăzut special un singur punct de legare la masă, fie prin ecranul unuia din cablurile de semnal, fie prin alt fir separat, fiecare poate încerca cum îi merge cel mai bine, fără brum.Puţometrii îşi iau masa prin contact cu carcasa.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator bogdanbvb

doresc si eu cateva sfaturi pentru a conecta acest corector pe un amplificator cu TDA2050 cu alimentare simetrica (daca se poate si pentru alimentare normala ), in special ce trebuie sa modific in schema de baza a corectorului si unde sa o conectez , multumesc

Link spre comentariu

Schema cu alimentare simetrică e mai bună şi în spiritul amplifurilor moderne.Reţeaua trebuie recalculată ptr impedanţa de 22k, adică faţă de reţeaua pe 100k se vor folosi puţometri de 2x25k liniari, rezistenţele se micşorează cu raportul 22/100, matematic vor fi x0,22 din valoarea iniţială, de exemplu 10k devine 2,2k; 91k devine 20k, 3,3k devine 720 Ohmi (sau 680-750, eventual sortate ptr o valoare cît mai apropiată), etc.Condensatorii se vor mări tot cu raportul 100/22, de exemplu 100nF devine 454,545nF (470nF rotunjit), 18nF devine 81,818nF (82nF sau 47+33nF) şi tot aşa.Divizorul de la poziţia liniar poate rămîne la fel.

Link spre comentariu

Am terminat si eu de incadrat corectorul in amplificatorul de 100 W de aici viewtopic.php?f=205&t=38151&start=315 Componentele folosite sunt de calitate si bine sortate.(pentru impedanta de intrare 47 k).Ceva nu e in regula sa schimbat total sunetul perfect a amplificatorului ! De lucrat lucreaza corectorul dar marea problema e ca accentuarea joaselor si a inaltelor se obtine numai la capatul cursei la cele doua putometre de 50 K :nas: Mai exact invart de potmetre degeaba catre maxim doar la capat se intensifica basul si inaltele.C 12 l-am lasat de 100 mF,Si amplificarea generala sa schimbat :bataie Pana acum volumul urca frumos liniar iar acum incepe sa ajunga la maxim doar la capatul cursei putometrului de volum.Pana acolo cam 60 % din cursa nu prea se simte cresterea volumului !!! Ce e de facut??

Link spre comentariu

Nu sunt logaritmici - sunt marcati cu B si nu-s chinezarii.Si accentuarea tonurilor creste cand rotesc de la stanga la dreapta deci sunt bine legati,cred :rade: Dar de ce sa dat peste cap si amplificarea generala? Sa umblu la valorile rezistentelor de profunzime ? 4,7k si 39 k am pus.Sa schimb C12 la 47 mF?

Link spre comentariu

Încearcă şi asta, totuşi ar fi primul caz în care se întîmplă ciudăţenii. Undeva sînt valori aiurea în reţeaua de corecţie şi scade amplificarea. Să sperăm că prin mici ajustări de valori se va corecta. Dar în mod liniar, fără tonuri, e în regulă?

Link spre comentariu

In modul liniar e ok treaba,si a revenit si amplificarea (am modificat rezistenta pt amplificarea generala (R 31) de la 1,5 k la 1 k) problema este ca la reglajul de inalte numai pe la capatul de cursa a potentiometrului incepe sa dea ceva inalte si nu-s prea pronuntate.La joase incepe sa dea undeva dupa mijlocul cursei potentiometrului si la capat e chiar ok.Cumva trebuie sa obtin reglajul tonurilor pe toata cursa putometrelor ! Rezistentele de 4,7 k si 39 k daca se micsoreaza cam cu ce valori sa incerc? Am respectat valorile exact ca in schema de mai jos,recomandata pt amplificatorul de 100 W,cu impedanta de intrare 47 K ,chiar numai C 12 nu l-am modificat a ramas la 100 mF.

Link spre comentariu

După descriere se pare că sînt puţometri logaritmici, trebuiau să fie antilogaritmici sau liniari.Cele două rez de 4,7k şi 39-47k sînt în raport ideal de 1/9, dacă micşorezi pe cea de 4,7k şi măreşti pe cealaltă vei obţine un ton exagerat (în cazul unui montaj corect). Invers scade efectul tonurilor. Important e ca adunate să fie apropiate de 47k, valoarea rez de intrare a amplifului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări