Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu corector de ton încorporat

zal

Postări Recomandate

• Răspunsuri 192
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am jucat vreo doua zile la corector ca sa-i pun comutator intre ton/liniar. Prima data am facut cum e in schema dar nu`mi placea cum se aude. Am lipit/dezlipit la sarme, am injurat pana am observat: sunetul e ceva mai bun in modul liniar(dupa urechile mele) daca deconectez firul ce duce la intrarea inversoare. Daca las intrarea inversoare legata si firul ce duce la iesire dezlipit castig ceva putere intru-cat se aude mai tare. Bineinteles ca in cazul meu era imposibil sa nu prin putin brum in anumite pozitii ale comutatoarelor, dar se acopera brumul la volum. Se poate sa fie si din cauza ca nu am cabluri ecranate.

Link spre comentariu

Păi nici nu se folosesc altfel de fire decît ecranate. Am modificat cîteva amplifuri direct pe plăcile lor, plus ăsta ultimul, la care am făcut plăcuţa separată şi pe care am conectat-o cu fire ecranate, nu am brum deloc deşi trafo e la 7cm şi lungimea firelor e de peste 20cm. Masa ptr firele de legătură se ia de la intrarea amplifului.

Link spre comentariu

Nu mai aveam loc si cu fire ecranate ca e plin. Plus ca am vreo 3 fire care pleaca cu masa la potentiometre, selector de surse si placa audio. Am scurtat si aranjat firele si a revenit la normal. Ma gandeam sa bag toata jucaria cu corectorul intr-un fel de "plasa" pe care sa o leg la masa :nas:

Link spre comentariu

Trebuie intercalat în locul R18. Findcă impedanţa de intrare e în jur de 27k (R3,18), poţi folosi puţometri de 2x25k şi restul elementelor recalculate, rez micşorate de 4 ori (de exemplu 15k...3,9k), condensatorii măriţi de 4 ori (de exemplu 18nF...68nF). Laşi R19, C3,4 aşa cum sînt.Sau se poate modifica impedanţa amplifului la 100k şi nu mai trebuie recalculat nimic la reţeaua Baxendall.

Link spre comentariu

În cazul ăsta, R3,18 - 100k (R18 va fi formată din cele 2 rez, de 10 şi 91k, ca în ultima schemă), R19 - 3,3k, C8 - 10... 47uF/25V.Posibil să fie nevoie de ajustare la filtrul gama (R2, C2). Dacă ampliful e alimentat la tensiunea maximă, sper că T6, T7 nu sînt BD139/140. Oricum partea finală e destul de ciudată, prefinali bipolari şi finali mosfeţi industriali, în configuraţie cvasicomplementară, cine a modificat schema, ori nu ştia că mosfeţii n-au nevoie de trz prefinali înainte, ori n-a putut folosi mosfeţi complementari.

Link spre comentariu

La solicitarea lui costy, iată modificarea ptr ampliful de 100W de aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=38151

R30 dispare, în locul ei se leagă montajul de pe plăcuţa corectorului de ton, cu fir dublu şi ecranat, exact ca pe pag. 2, la ampliful Denon PMA-920. Celelalte piese din amplif sînt desenate cu cenuşiu.

Condensatorii pot avea mici abateri, de exemplu cel de 220nF era din calcul de 200nF, se poate face din 2x100nF sau dintr-unul de 220nF, la fel cel de 8,2nF care era din calcul de 7,8nF, se poate face ori din 6,8+1nF, ori dintr-unul de 8,2nF... etc.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

In general Inginerii de la Akai au implementat asa ceva.

Marele avantaj este ca nu mai ai nevoie de preamplificator corector de ton (piese, zgomot de fond, etc), micul dezavantaj este ca potentiometrii tre sa fie de foarte buna calitate, si ar trebui pus un osciloscop pe iesire si verificat exact ce se intimpla, totusi se lucreaza pe bucla de reactie!

Oricum ideea este f buna, eu am in Akai-ul meu AM-U04 , acest tip de corectie, si lucreaza in gama de +/- 10db, insa observ, putina corectie abrupta la capetele benzii, in special la amplificare.

Link spre comentariu

Păi da, au făcut mai multe firme astfel de amplifuri începînd cu anii 1975, Akai are şi amplifuri cu ieşire prin condensator cu corecţie în bucla de amplificare (AA-1010L de exemplu), Denon, Sony, Marantz şi alţii, cei mai dibaci au fost însă Philips şi Technics, cooperarea între cele două firme a ajutat mult. Dovada e că la reconstruirea unui amplif, chiar prin schimbarea etajului de intrare din diferenţial cu FET-uri (tipologie Sansui) în diferenţial cu bipolari, ampliful funcţionează perfect. Cele mai proaste soluţii le-a avut de departe Yamaha, separare galvanică a reţelei cu condensatori electrolitici la 6,3... 10V, nici astăzi nu ştie să facă amplifuri. :bataie

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări