Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu corector de ton încorporat

zal

Postări Recomandate

• Răspunsuri 192
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mă bucur că ai reuşit paul14, chiar mă miram de ce să nu meargă la tine. Cum am scris mai sus, se poate schimba profunzimea reglajelor din cele 2 rez de 22k şi 120k, modificînd raportul dintre ele. Eu prefer nişte corecţii mai ''soft''.

E normal ca atunci cînd micşorezi rez aceea care determină amplificarea să crescă şi brumul sau zgomotul de fond. Poate că nici punctele de masă, ecranările nu sînt perfecte.

q_acdc, bravo şi ţie, asta demonstrează că se pot obţine rezultate excelente cu scheme simple, dacă sînt bine proiectate.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ca să fie pe înţelesul tuturor, pun mai jos schema cu notaţiile la piesele ce se pot modifica după urechea fiecăruia. Nu alegeţi totuşi rapoarte exagerate de genul 1k/100k ptr rez care determină profunzimea tonurilor (totalul lor adunat să fie în jur de 100k, la fel cu rez de pe intrare), la fel nu micşoraţi exagerat rez ptr amplificare, ampliful poate deveni instabil. În privinţa valorilor condensatorilor din reţeaua Baxendall, pot fi mici diferenţe, de exemplu, în loc de 18nF pot fi 22nF (sau 10nF + 8,2nF, sau 2 x 10nF), sau în loc de 27nF pot fi 33nF (sau 22nF + 4,7nF, sau 2 x 15nF), e de preferat să fie cît mai exacţi ca valori şi împerecheaţi, ptr rezultate de bună calitate. Rez de 62 Ohmi poate avea orice valoare între 0 şi 100 Ohmi.

Posted Image

Link spre comentariu

Cum am spus, merge adaptat la orice amplif (prin recalculare), condiţia principală e ca impedanţele de intrare ale amplifurilor să fie în concordanţă cu valorile de puţometri care se fabrică (aproximativ 22...27k ptr puţometri de 25k, 47...56k ptr 50k, 91...120k ptr 100k, 220...270k ptr 250k).

Link spre comentariu

Încă o lovitură dată capitalismului: tunarea unui amplif Denon PMA-920. Scopul e reducerea la 0 a zgomotului de fond (mă rog, aproape). O singură modificare intervine în schema funcţională a amplifului: prin eliminarea preului de tonuri şi plasarea lor în bucla amplifului final, funcţia CD direct capătă şi corecţie de ton.

În poze sînt cam toate amănuntele, cablaj, montaj.

Link spre comentariu

Am folosit exact schema de pe pagina asta, mai sus.

Cîteva indicaţii: se folosesc 2 cabluri ecranate cu 2 fire care se leagă în locul fiecărei rez R1 (convenţional denumită aşa în schema tip din primul post) de pe fiecare canal, atenţie unde vine fiecare capăt. Pe plăcuţa de cablaj se observă că deşi ambele cabluri sînt ecranate, numai unul din ele duce masa la reţeaua de corecţie. Eventual se poate dubla ecranul cu un fir separat. Atenţie la prinderea plăcuţei, să nu se atingă de şasiu. Deşi trafo e la cîţiva cm şi cablurile au între 20 şi 28cm lungime, nu influenţează deloc ampliful. De data asta am lăsat condensatorul C (convenţional denumit aşa în schema tip din primul post) la valoarea iniţială a schemei (47uF), fără diferenţe sesizabile.

Cel mai greu e sortatul condensatorilor. :rade:

Link spre comentariu

Mersi de felicitări. E mai uşor cu markerul, se poate corecta uşor cu un beţişor de urechi şi acetonă. Fac desenul pe hîrtie de matematică (pătrăţele de 5mm), întîi pe faţa plantată, ca să am schema în faţă, apoi întorc hîrtia şi fac cablajul propriu-zis, lipesc cu scoci o placă pe faţă, punctez cu un vîrf tare şi desenez cu markerul. Unde sînt suprafeţe mari dau de 2 ori. La curăţare e mai bun un tip de tix, ptr vase şi o periuţă de dinţi, acetona mînjeşte şi poate intra coloarea în fibrele plăcii. Eu mai umplu la sfîrşit traseele de masă, doar ca să fac economie la clorura ferică. :rade:Punctele date ptr marcarea găurilor sînt foarte bune la găurirea efectivă. Nu uitaţi să daţi cu un şmirghel mediu peste cablaj după găurire şi cu sacîz topit în alcool, ajută mult la cositorirea traseelor şi la lipit piesele.

Link spre comentariu

Apropo de modificari am reusit in sfarsit sa termin modificarile parti de atac a amplifului ala cu simetrie totala urmeaza sa il construiesc deocam am sortat si inperechiat elemntele pasive si diodele,urmeasa sa inperechez tranzistoarele.O sa postez si partea de putere cu modificarile facute,tensiunea de alimentare va fi de +-48V :rade:

Posted Image

Lista componente parte de atac

R1= 1KR2= 27KR3,R4= 680R5,R6,R11,R12= 2,7KR7..R10= 82R13,R16= 3K3/1WR14,R15= 10K/R17,D18= 390/0.5WR19,R20= 22KR21= 27K/0.5WR22= 100R23= 1K/0.5WC1= 0,1uF/63VC2= 100uF/35VC3= 18pF/63VC4,C5 = 10..22uF/50VC6,C7= 100pF/63V....1KVC8,C9= 220uF/63VT1,T2= BC639T2,T3= BC640T5= MJE350T6= MJE340D1,D2=PL15Z sau PL16Z
Link spre comentariu

Păi, vrei să-l modifici cumva ptr corecţii de ton? Dacă are legătură cu subiectul deschis de mine sau cel deschis de costy, ar fi trebuit să-l postezi acolo.

La intrare inversează R1 cu C1 şi adaugă un cond în paralel cu R2 (filtru gama).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări