Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu corector de ton încorporat

zal

Postări Recomandate

• Răspunsuri 192
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 4 săptămâni mai târziu...

Domnule Zal,am un amplif Rotel RA-500cu final si-1725(nu am gasit datasheet pt. el) ars in montaj cu corector incorporat;am inlocuit un canal cu tda7293 si merge f.bine reglajul de joase in schimb inaltele nu se regleaza de loc;am inteles ca impedanta optima pt.acest corector este 100k,in catalog 7293 e dat cu 100k;(schema amplifului e pe elektrotanya,nu ma pricep sa o atasez);te rog sa ma ajuti cu un sfat(schema) daca se poate.Multumesc Mihai

Link spre comentariu

Înainte de a încerca modificări ar trebui verificat puţometrul de înalte, poate are plăcuţele fisurate, contactele oxidate, etc.

Buna ziua,multumesc pt. raspuns,am verificat putometrii,sunt buni;pe osciloscop se vede ca lucreaza dar nivelul pe inalte e de 10 ori mai mic decat pe joase,probabil de aceea e insesizabil la ureche;nu am generator de joasa si estimarile le fac pe muzica;am facut modificarile dupa schema data pe topic si nu se regleaza nici joasele nici inaltele;acum montajul e ca in schema originala doar integratul este schimbat. Salut Mihai
Link spre comentariu

Înainte de a încerca modificări ar trebui verificat puţometrul de înalte, poate are plăcuţele fisurate, contactele oxidate, etc.

Buna ziua,multumesc pt. raspuns,am verificat putometrii,sunt buni;pe osciloscop se vede ca lucreaza dar nivelul pe inalte e de 10 ori mai mic decat pe joase,probabil de aceea e insesizabil la ureche;nu am generator de joasa si estimarile le fac pe muzica;am facut modificarile dupa schema data pe topic si nu se regleaza nici joasele nici inaltele;acum montajul e ca in schema originala doar integratul este schimbat. Salut Mihai
poate te ajuta asta :

post-25976-139829348693_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu găsesc schema amplifului pe net, dacă mai are ceva condensatori înseriaţi cu reţeaua de corecţie şi nu se ''pupă'' cu ampliful final cel nou? După simptome, aşa cred.

Sau schema folosită ptr amplif nu se pupă cu reţeaua, eu văd că are recomandat 22k impedanţa de intrare, la fel ca şi fratele TDA7294.

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/7/TDA7293.shtml

Link spre comentariu

salut ! si sarbatori fericite !!! :101 revin cu o intrebare , si anume la corector cum reglez sau ajustez ,sau mai bine zis ce ?, nu stiu cum sa zic , dar vreau ca atunci cand comut pe tonuri ,sau direct, cu puţometri pe "mijloc" ma refer la corecţii , sa nu se observe diferenţe , acum trebuie sa dau puţometri spre maxim cam un sfert de cursa ca sa nu se simnta trecerea de la tonuri , pe direct ... uf greu cu exprimarea asta ... sper ca ma-m facut inteles :jytuiyu

Link spre comentariu

Eu am înţeles. Ideal ptr acest tip de corecţie era să avem puţometri cu variaţie antilogaritmică, aşa ceva sînt foarte rari şi de regulă sînt făcuţi la comandă ptr un anume amplif comercial. Folosim puţometri liniari ca un compromis, în lipsa celor originali. De exemplu, într-unul din amplifurile modificate, care avea o variantă a acestui corector, dar folosea condensatoare electrolitice ptr separare galvanică, avînd diferenţial cu feturi, puţometri sînt exact ce trebuie şi în poziţie mediană (atenuare - 0 - accentuare) nu au diferenţă faţă de comutatorul de ton în poz. liniar.

Se vor folosi piese de bună calitate, mai ales puţometrii (antilogaritmici, dar merg şi unii liniari).

Link spre comentariu

Eu am înţeles. Ideal ptr acest tip de corecţie era să avem puţometri cu variaţie antilogaritmică, aşa ceva sînt foarte rari şi de regulă sînt făcuţi la comandă ptr un anume amplif comercial. Folosim puţometri liniari ca un compromis, în lipsa celor originali. De exemplu, într-unul din amplifurile modificate, care avea o variantă a acestui corector, dar folosea condensatoare electrolitice ptr separare galvanică, avînd diferenţial cu feturi, puţometri sînt exact ce trebuie şi în poziţie mediană (atenuare - 0 - accentuare) nu au diferenţă faţă de comutatorul de ton în poz. liniar.

Se vor folosi piese de bună calitate, mai ales puţometrii (antilogaritmici, dar merg şi unii liniari).

Si eu am inteles , multumesc pentru raspuns , acum oricum nu mai modificam nimic din motiv de lene crunta (bine ca nu doare lenea .... dumnezeule ce as mai fi urlat acum )dar intrebam pentru cultura mea generala , si scop pur didactic .Impresii dupa cateva luni de utilzare : Sunetul amplifului este neasteptat de curat, inalte si bass dupa aplicarea corecţiei loudnes din abudenţă , dar parca mai bogata e auduiţia fara loudnes , dar se aude diferenţa la volum mic , si corectorul îsi face treaba bine , per asamblu consider ca amplificatorul este cu mult peste multe altele , recomand cu multa caldura oricui vrea sa-l construiascaNu va fi nimeni dezamăgit ....dar depinde si de ureche ,sau pentru cei fericiti de "urechi" Ne auzim dupa sarbatori !! Sarbatori fericite :101 icon_jook
Link spre comentariu

Da, corecţia fiziologică (loudness, Kontur, etc) are rost doar la nivele mici de volum, cînd joasele nu mai se simt, mai ales şi dacă e vorba de difuri de diametru mai mic. Ascultatul permanent cu efectul ăsta la nivel normal şi mare strică urechile. Eu nu folosesc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru un amplificator cu lm3886, cu c0ndensator de 1u inseriat cu 1k si 22k la masa pe intrare, iar in reactia negativa are 22k si 1k inseriat cu22u la masa, ce impedanta are? Si daca nu cer prea mult ce valori ale componentelor pot folosi? Daca este nevoie pot modifica valorile componentelor ca nu ii bai, numa sa ii bag un corector. Daca este nevoie pun si schema amplifului. Multumesc!

Edit: Schema este de aici,cu valorile componentelor ccum am scris mai sus http://www.national.com/mpf/LM/LM3886.html#Overview , doar ca mai are un rezistor de22k in pinul zece, pus la masa, si fara potentiometrul de la intrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări