Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Este posibila transmisie radio PWM??


peshte

Postări Recomandate

Adica sunt curios daca se poate face o transmisie radio pe baza de impulsuri modulate in durata. La fel ca la amplificatoare in clasa D, ma gandesc ca exista un randament mai mare. Nu ma intereseaza calitatea transmiterii, ci inteligibilitatea sunetului (adica sa se inteleaga ce vorbesc pe emitator). Eu m-am gandit la un sistem de transmisie: modulatia se face cu CMOS (lucreaza pana la 10 MHZ), urmat de un amplificator de putere cu un amarat de BD care lucreaza cu succes in comutatie si la frecventa aia. M-am gandit la asta, caci la mine in oras nu se gasesc componente de inalta frecventa, si atunci cea mai ieftina solutie ar fi un modulator cu CMOS, eventual un codor ca sa nu fiu interceptat decat de un receptor dotat cu decodor si un etaj de amllificare care ar putea merge chiar si cu un BU pentru a trece de ziduri cu mai mare succes. Si ar mai fi ceva: daca lucrez in PWM, un radio normal acordat pe frecventa cu care transmit eu m-ar putea intercepta? Adica sa nu bruiez posturi de radio. Daca emit in sistem PWM pe o frecventa libera dar codez ca sa nu ma asculte toata lumea, mai emit ilegal?Cam astea ar fi intrebarile, ca sunt pus pe fapte. V-as ruga sa imi raspundeti la interbarile mele cei care au experienta in emisie radio, caci m-ar tenta sa fac un sistem de telefonie radio pt gasca din cartier. Cu o frecventa de baza, si frecvente pe care se comuta fiecare legatura facuta, cu o centrala...Eu o sa mai caut pe google tot ce pot despre PWM, dar orice schema sau comentariu, este binevenit. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • peshte

    3

  • cirip

    2

  • Craciun

    1

  • one

    1

Top autori în acest subiect

peshte,Raspunsul scurt la ceea ce ai descris este: nu, nu se poate ceea ce vrei tu.De asemenea, nu te supara, dar din modul in care pui intrebarile imi dau seama ca nu ai cunostinte suficiente in domeniu pentru a realiza asa un proiect.Una din explicatiile de ce nu se poate este aceea ca bagand PWM in antena vei face araturi de primavara prin toate canalele adiacente. Spectrul va fi asa de larg, ca te vei auzi (a se citi "vei bruia" :) )in toate radiourile si teveurile din imprejurimi.Intamplarea face ca telecomenzile folosesc un fel de PWM; mai corect este PPM (modulatia impulsurilor in pozitie), care este apoi transformat in PWM dupa despachetarea cadrelor de informatie, dar e cam greu de aplicat tehnica asta la semnalul vocal .Iar asocierea dintre eficienta clasei D si "eficienta transmisiei radio" nu o inteleg. La ce te referi? Exista niste tehnici oarecum asemanatoare in amplifurile de putere RF, dar ma indoiesc ca te-ai referit la asa ceva.Daca vrei, da detalii mai multe despre ce vrei sa faci, dar concret, si le luam la purecat una cate una cu ce se poate si ce nu. Daca vrei totusi sa faci experiente de emisie, se pot face mai simplu decat iti imaginezi, dar... metodele sunt destul de clasice :)Cirip

Link spre comentariu

Intradevar nu am experienta in emisie radio, nici o suparare :) . Tot ce am facut in domeniu radio a fost un emitator FM care batea maxim 6 metri. Daca spui ca voi bruia mai toate canalele, atunci abandonez ideea. Scopul meu este sa emit mai pe ascuns. Cred ca singura solutie ar fi un emitator in FM de banda ingusta sa nu pot fi interceptat cu orice radio, si eventual un codor pentru a fi mai sigur. Eu ma gandeam la un emitator cu modulatie in durata a impulsurilor, pentru ca ar putea fi mai usor de controlat frecventa digital. Dar daca zici ca nu as realiza decat un "plug de arat", atunci nu.Totusi m-ar mai interesa ceva: inte FM si AM la aceeasi putere care bate mai mult? Sa presupunem ca avem aceeasi antena. Conteaza si frecventa?

Link spre comentariu

Hm... Nu e asa de simplu de spus care bate mai mult. Sunt multe chestii de luat in considerare si asta presupunand ca propagarea e identica. De exemplu, telegrafia bate cel mai departe si e AM. Dar chestia esentiala este ca banda ocupata de transmisiune este ingusta, iti poti permite sa ingustezi banda receptorului, in felul asta scazi zgomotul termic si poti obtine raportul semnal zgomot minim necesar detectorului cu un semnal util de nivel mai scazut.Pe de alta parte, FM-ul merge cu puterea maxima in permanenta, in timp ce AM-ul are putere variabila, ca de aia e AM. Dar FM-ul are banda larga.. Bla bla... Am ametit eu deja, dapai tu... :) Si, da, conteaza si frecventa.Daca totusi vrei sa faci ceva nu prea bengos, se poate, dar renunta la digitale si alte rafinamente din astea, ca nu e ptr nivelul la care cred eu ca esti acum. Poate mai incolo. Parerea mea,Cirip

Link spre comentariu

Da se poate, desigur cu purtatoare, circuit ce genereaza pulsuri de durata stiuta ale acestei purtatoare, si modulator unde semnalul sursa "moduleaza" durata pulsurilor (eventual dupa un algoritm dar nu-i strict necesar decat in aplicatii pretentioase). Receptorul e partea mai delicata fiindca trebuie sa implementezi circuitistica (simplu ar fi cu microcontroler) care sa "decodifice" din gradele de modulatie a pulsurilor emise semnalul sursa, si sa-l redea.

Link spre comentariu

Partea cu microcontroler nu e o problema. Vroiam sa stiu ce probleme exista la transmisia radio a impulsurilor modulate in durata. Ar fi ceva gen transmiterea de comenzi (sau voce) intre 2 microcontrolere (sau inter 2 aparate) legate cu fire. Numai ca in loc de fire sa pot sa folosesc unda radio.Am sa incerc oricum sa vad ce iese si revin cu un post.Si totusi cred ca o sa incerc si cu un emitator in FM dar la frecventa mai mica (7MHZ) eventual si un cuartz. Exista vreo problema la FM la frecventa mica? (am ales FM pentru ca emite cu putere constanta)

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

E cam complicat ce vrei.Ar trebui sa faci modulatie in cod, nu PWM, daca vrei sa codezi.Ce mai , faci un telefon de la A la Z. E mai simplu sa iti iei 2 tel ieftine si 2 cartele reincarcabile.Este ilegal sa emiti, chiar si codat. caci poti perturba alte transmisii radio. As putea spune ca mai repede ai atrage atentia asa, daca ar exista cineva care sa te observe.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Foarte frumos rationametul tau Peshte.M-a impresionat !Daca tu aplici PWM ca la amplifuri class D la intrarea audio a unui emitator AM, s-ar putea ca intr-un ca un receptor AM sa se auda ceva din sunetul emis.Mai e faptul ca PWM la amplifuri class D e pe la 100KHz, peste banda audio, si nu cred un receptor AM obisnuit poate "pune" pe difuzor frecv asta. Sigur ca poati trimite sunte ca PWM, existe si scheme simple care tranmit sunetul prin pulsuri de lumina, dar un emitator/receptor "modulat ON/OFF" are o constructie speciala. Si eu m-am gandiat la ideia ta si iata salutia, daca vrei sa emiti doar pentru cativa prieteni.Exista convertorele alea FM-vest <-> FM este, adica printr-un motaj simplu pus inaintea antenei radiolui care in mod normal prinde 88-108MHz tu prinzi 66..78MHz , sau orice alata banda.Deci, gassti o banda libera, poate fi aprope oricare, apoi pui un convertor in fata anteni radioului fiecarui prieten.Schema asta atat de simpla ca poate avea si un singur tranzistor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări