Vizitator hackedat Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Salut am un amplificator Technics SU-VX 800, n-am probleme cu el, se aude impecabil dar daca ascult muzica la o putere mai tare, ceva putin peste jumatate in 5 - 10 minute se incalzeste incat daca pui mana pe el e ca un calorifer, nu se intampla nimic, muzica se aude ok, nu intervine siguranta sa se opreasca sau ceva de genul.Dar ma intreb daca este ok ? Si in acelasi timp daca ii pot modifica racirea sa aiba una mai buna ? Link spre comentariu
zal Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Dacă te încumeţi şi nu-ţi tremură mîna, poţi să faci următoarele: Conform schemei, ar trebui să ai între b-e la trz finali din amplifurile de putere în jur de 500mVcc fără semnal, valoare la care merg reci, dar e posibil să fi umblat un deştept acolo şi să fi ridicat peste 600mV şi de aia se încing aiurea. Mai e o posibilitate, să fie întrerupte termistoarele TH501,502. Trebuie să verifici cu un aparat de măsură tens din b-e la trz finali şi să reglezi din VR403,404 la valoarea din schemă. Ai cîte o rez de 2,2 Ohmi în serie cu bazele trz finali, poţi măsura între ieşire şi rez (nu contează terminalele rez). Atenţie că VR403,404 sînt montaţi cam aiurea, probabil că nu acţionează în acelaşi sens amîndoi, trebuie să creşti valoarea fiecăruia. Aceeaşi poveste se poate face şi cu amplifurile mici, de atac (voltage amplifier, trz de pe radiatoarele mici), doar că acolo ai VR401,402. Reglează cam 550mVcc la trz finali mici Baftă! Link spre comentariu
Vizitator hackedat Postat August 10, 2010 Partajează Postat August 10, 2010 Din pacate cunostintele mele de electronica sunt zero, sunt doar un iubitor de muzica.Multumesc mult pentru sfaturi zal, imi poti recomanda pe cineva de incredere care sa faca tot ce ai zis tu ? Contra cost bineinteles.(si sa fie din Bucuresti) Link spre comentariu
Vizitator cata_cata Postat August 12, 2010 Partajează Postat August 12, 2010 valorile si reglajele ar trebui facute ca aici http://yfrog.com/mv74724975j Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 (editat) Imi cer scuze ca reinvii un topic destul de vechi, dar fiind vorba despre acelasi amplif, am zis sa nu mai deschid alt topic. Vreau sa fac ceva modificari pentru ca anumite piese sunt mai fierbinti decat as vrea eu. In primul rand sunt cei 4 trz marcati cu rosu (in partea de sus a imaginii), urmeaza sa le pun radiatoare cat de curand...tot in zona respectiva, chiar deasupra acelor trz, mai sunt doua rezistente verzi (banuiesc ca sunt rezistente) care frig si la volum mic, as fi interesat de o recomandare pentru inlocuitor mai rezistent. Apoi, in cablajul prins de masca amplifului, mai sunt 6 rezistente (3 grupuri de cate doua rezistente in serie) care frig bine de tot, marcate cu rosu in partea de jos a imaginii. Aici as vrea sa pun rezistente de 5W, cele originale fiind de 1W. Pana acum doar am demontat pentru verificare potentiometrul de volum (este bun) insa erau ceva probleme la o mufa intre cablaje (s-a rezolvat) si am mai demontat/masurat cativa condensatori din placa prinsa de masca amplifului...Astept o recomandare cu privire la inlocuirea pieselor respective, in special rezistentele. Multumesc! LE: Radiatorul finalilor este destul de rece chiar si la volum mare...o sa verific totusi sa nu fie sub BIAS... Si inca o intrebare...cele 3 panglici cu fire, care leaga etajul final de etajul de corectii, (cele albe din dreapta) au vreun sistem de a fi desfacute (gen mufa) ca am tras ceva de ele, dar n-am reusit sa le desfac...este destul de incomod de lucrat cu ele pe pozitie. Editat Februarie 18, 2016 de marius75 Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 (editat) A trebuit sa demontez cam mult sa ajung la trz respectivi. Am gasit lipituri reci la 3 dintre ei, singurul care era cat de cat ok Q 653 (nu apare in poze), cei afectati fiind Q651, Q652, Q654. Dupa cum arata lipiturile acestora, ma intreb cum de mai mergea ampliful Am de gand sa-i scot pe toti 4 "la lumina" si sa-i montez pe un radiator separat, prins cumva de radiatorul finalilor. Posibil sa fac upgrade si la cele doua radiatoarele negre mai mici din josul placii...daca tot am umblat acolo, ar fi pacat sa le las asa... Din catre am gasit pe net, se pare ca lipsa radiatorului la acesti trz Q651...Q654 este unul dintre punctele slabe ale amplifului. Editat Februarie 19, 2016 de marius75 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 Salut!Nu sunt o persoana prea potrivita care sa iti dea sfaturi in legatura cu asa ceva fiind la inceput de drum cu electronica dar in ceea ce priveste acei tranzistori si eu cred ca trebuie sa le pui radiator care sa disipe caldura altfel au sanse mari sa se arda.In ceea ce priveste schimbarea pieselor nu intru in detalii ca s-ar putea sa scriu prostii dar totusi n-as fi foarte sigur ca trebuie schimbate neaparat daca nu sunt defecte ci doar frig.In ceea ce priveste acele panglici trebuie sa aiba ceva mufe deoarece eu am vazut asa ceva la alte aparate electronice. Am indraznit sa postez aici deoarece suntem la rubrica "Sectiunea incepatorilor" caci si eu sunt tot incepator dupa cum am precizat deja.Totusi daca doresti sa primesti mai mult ajutor si din parte unor experti in asa ceva este indicat sa postezi pozele si explicatiile de mai sus la rubrica "Amplificatoare".Oricum multa bafta! Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 (editat) Salut! Multumesc pentru raspuns! Am gasit subiectul deschis aici si am zis sa nu mai deschid altul...Intre timp am reusit sa montez inca un radiator pe care am pus trz Q651...Q654. Am facut cateva probe la fata locului, sa nu atinga de restul pieselor din etajul final. Urmeaza sa trag firele de la cablaj la tranzistori si apoi sa montez totul la loc. Sper sa mai si mearga... Editat Februarie 19, 2016 de marius75 Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 22, 2016 Partajează Postat Februarie 22, 2016 (editat) Cu etajul final am terminat, am pus un radiator si la cele doua rezistente de care vorbeam mai sus...nu suport piese fierbinti in amplifuri pe silicoane Radiatorul finalilor dupa doua ore de ascultat muzica la volum moderat este rece "sloi", cel pus de mine la trz Q651...Q654 este rece (insa nu chiar asa rece ca cel al finalilor), iar radiatorul pus la rezistentele de 2W este cald (fara el rezistentele frigeau). Masuratorile in punctele de testare sunt apropiate de recomandarile din manualul service, iar Ube la trz finali este in zona 570mV. Urmeaza sa demontez si cablajul prins de panoul frontal pentru ca vreau sa schimb si cele 6 rezistente de 1,5k/1W cu altele de 5 W. Acolo am mai umblat acum cateva zile, deci nu cred ca vor fi probleme... Editat Februarie 22, 2016 de marius75 Link spre comentariu
zal Postat Februarie 22, 2016 Partajează Postat Februarie 22, 2016 O rezolvare radicală aş putea spune. Amplifurile Technics au boala asta a surselor fierbinţi. Mai puteai reduce temperatura trz mărind rez serie cu colectoarele (dacă era loc suficient). În privinţa rez fierbinţi eu le puneam bobinate, altfel se pot devaloriza oricînd fiind de tip fuzibil. Renunţă la strîngerea rez cimentate cu coliere, vei provoca un scc între capete. La cuple, dacă te uiţi atent, vei observa o piesă prin care trec sîrmele panglicii ca să se prindă în cleme şi care le presează, Trebuie ridicat uşor de acea piesă şi se eliberează sîrmele din cleme, cam 3mm. Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 (editat) Multumesc pentru raspuns! Colierele puse la rezistentele de 2W le-am strans omeneste, fara riscul de a rupe ceva, dar in acelasi timp sa fie destul de fixe. Am comandat rezistentele puse pe placa frontala, dar in loc de doua bucati de 1,5k/1W in serie o sa pun (tot in serie) 3 rezistente de 1k/9W (asa am gasit). In total vor fi 9 rezistente de 9W ...dupa masuratorile si calculele facute ar trebui sa incapa, daca nu, le scot pe spatele cablajului...sper sa nu fie nevoie. Din cate am gasit pe net acele rezistente limiteaza curentul catre diodele zenner. Cand o sa inlocuiesc rezistentele rerspective, o sa incerc si sa decuplez acele mufe. Editat Februarie 23, 2016 de marius75 Link spre comentariu
zal Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 Încearcă să schimbi rez strînse cu coliere cu unele ceramice de putere mai mare. Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 (editat) Am dat comanda de restul pieselor, dar spre rusinea mea, nu m-am gandit sa pun si cateva rezistente pentru a le inlocui pe cele stranse cu coliere. Cele doua rezistente sunt de 150, respectiv 180 ohmi legate serie pentru 330 ohmi. O sa caut prin oras valorile astea la 9W (cele originale sunt de 2W). De schimbat sper sa mearga prin capacul demontabil din partea de jos a carcasei, ca n-as vrea sa mai demontez tot ampliful...Daca ar fi fost mai lat cu vreo 2 cm acel capac, as fi avut acces si la trz la care am facut modificarea.. Editat Februarie 24, 2016 de marius75 Link spre comentariu
zal Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 Ptr cazuri de acest gen îndoiam ansa pistolului şi o băgam în cele mai strîmte locuri. Trebuie să fie ceva mai lungă. Link spre comentariu
marius75 Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 Pentru cineva cu experienta intr-adevar se putea face si fara demontare. Eu am zis mai bine sa desfac si vad exact lipiturile (boala de incepator) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum