Th3_uN1Qu3 Postat August 19, 2010 Autor Partajează Postat August 19, 2010 chiar si pe muzica reuseste cateodata sa ascunda varful ala de rahat din jurul a 100 Hz care e prin muzica mainstream bagat special pt boomboxuri. Ma crezi ca NU am vazut asemenea varfuri decat dupa procesarea efectuata de un post de radio FM? Sunt DJ de ocazie si am o gramada de muzica de toate genurile, si unde piesa a fost trasa cu bas "de la mama ei", e bas sanatos. Da, in dance/comerciala in general se face exagerare de 60-70Hz dar 100 nu am vazut. Doar pe Radio 21 (si uneori pe Kiss) se practica tehnica cunoscuta drept mutarea liniei de bas cu o octava mai sus. Si sincer, suna ca un c*r. O alta argumentare referitoare la cinema-uri ar fi ca ele folosesc subwoofere pro, dar acolo treaba e cu totul alta pentru ca marimea salii nu se compara cu a unei camere iar rezultatul final e masurat inainte pentru calitate, asadar in multe cazuri nu se lucreaza orbeste. Nu spun de tine, ci ma refer in general ca sunt multe persoane care vad sa zicem -3 dB la 30 Hz si apoi se asteapta sa auda aia 30 Hz pe un material audio limitat la 50 Hz sa spunem. Una e 80-85dB/W cum am eu, alta e de la 95dB/W in sus. Normal ca daca ai subwoofere pro "adevarate" iti permiti sa sonorizezi o sala mare cu precizie, dar din propria mea experienta de DJ'ala, incaperea poate sa te ajute ENORM. Daca ma crezi, am dat un chef intr'o sala de hotel (nu stiu cat sa zic in mp dar era cam cat 2 sali de clasa de liceu, si dadea intr'o sala de mese cam cat 3 sali de clasa), insa acea sala de dans era complet nemobilata, practic singurul mobilier erau caloriferele. Ei, am avut un singur subwoofer de home cinema de 50W plasat intr'un colt (nu Genius sau Logi, ceva mai vechi nemtesc). Vreau sa spun ca se auzea basul in sala aia de puteai sa juri ca esti in club. Am intrebat pe cineva care a venit dupa ce am testat eu prima data sunetul in sala daca a auzit. Replica lui a fost "- stiu". "- Pai cum, ca n'ai fost aici". "- Pai eram sus, incuiam usa la camera, si zbarnaia usa aia de nu stiam ce se intampla". Camera are din punctul meu de vedere cea mai mare influenta asupra sunetului, poate sa ti'l faca de raman oamenii cu gura cascata, poate sa ti'l faca si de rahat. In seara aia pot sa zic ca am facut show... Au mai fost carcotasi la inceput dar cand am dat drumul la muzica in sala nu a fost nimeni care sa nu danseze. Acu, exista oameni si oameni. Daca se uita la filme macar pe DVD 5.1, eu cred ca stiu ce inseamna 30Hz si unde poti sa te astepti la asemenea continut. La muzica, e de asteptat pe hip hop "nesimtit" si pe dubstep, lista de filme e publicata prin alte parti ale netului, iar de alte genuri care au continut subsonic din gafele inginerului de mastering (ca deh, trebuie sa se auda fiecare CD mai tare ca cel precedent), nu am sa discut. Apropo, care vrea o melodie dance tare din toate punctele de vedere, cautati Tom Boxer feat. Vanotek & Antonia - Roses on Fire (Original Mix). Desi e de anul trecut nu prea am auzit'o, si sincer, piesa rupe. Sau poate am eu gusturile mai ciudate. In orice caz, bas are, melodie are, versuri perverse are, si cumva reuseste sa o taraie 8 minute fara sa plictiseasca. Eu pana acum am demonstrat ca am un amarat de dif de 8" adica 20cm, dar daca ii dau "blana" cu o sinusoida la frecventa de acord de 20Hz, ma umplu de var... Mai mult nu cred ca e cazul sa explic. Apropo de rezultatele alea TrueRTA, pe cat are microfonul meu raspuns liniar pana la 50Hz, pe atat dezamageste mai jos. De asta nu le'am publicat. O sa incerc sa fac rost de un microfon calibrat pana la toamna. Felicitari inca odata, in viitorul apropiat cred ca o sa incerc si eu un proiect de Tappered Horn cu PA-800K, dar numai de experiemnt pentru ca sunt curios daca merge difuzorasul ala pana la 30 Hz intr-o astfel de incinta. La incinte de tip horn nu m'am bagat pana acum, pt ca nu am incredere in programul ala HornResp, si mi'e lene sa fac toate calculele singur... Cat despre proiect, stati pe faza ca vine altul intr'o saptamana-doua-trei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum