Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subwoofer... IN BIROU!!!

Th3_uN1Qu3

Postări Recomandate

Cred ca am mai zis unde mi'am montat eu subwooferul, dar nu stiu daca am pus poze pana acum :limb: Incinta are 111 litri spatiu intern, acordata la 21Hz. In practica, dupa miscarea difuzorului si cantitatea de aer care iese prin "tubul" de bass-reflex acordul a iesit ceva mai aproape de 19Hz. Momentan ii dau doar 30W maxim (un canal de pe Delia), dar si asa suna beton. Delia o sa ramana pe sateliti si o sa am un amplif de 200W pe woofer (desi nu cred ca o sa'i trebuiasca atat). Inca nu m'am hotarat daca cumpar un kit de pe forum sau il fac eu de la 0. Pana acum am facut o sursa in comutatie de +/-70v, mai departe o sa vad.

Poze:

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Am si o ranforsare care nu apare in poze, este lipita de peretele din fata, de cel din spate, de ranforsarea existenta a mesei, si de unul din peretii care formeaza bas-reflexul. Am pus'o ulterior pt ca panoul din fata vibra suparator, desi e de 1.2cm grosime. Dupa ce am montat acea ranforsare nu numai ca a tacut panoul, dar datorita rigidizarii se transmit mai putine vibratii biroului, si nu mai zbarnaie obiectele de pe el. :da Mai ales tastatura, ca facea foarte urat.

Niste grafice... Am incredere ca diful va suporta o cursa de 5cm? Nu prea... Insa nu cred ca o sa ajung pana la 200W din alte motive. La 100W zice 3.8cm cursa maxima... Asta stiu ca poate.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Si configuratia actuala. 98dB SPL la 20Hz cu 30W. Nu'i rau, nu?

Posted ImagePosted Image

Asa ca parere subiectiva, nu ma asteptam ca un difuzor de 8" sa aiba atata forta, si mai ales nu doar cu 20-30W. Suna puternic si curat pe muzica, si coboara suficient pt orice efect sonor din filme sau jocuri. Datorita fenomenului de "room gain" (si pt ca nu am inca filtrele active puse), se simte pana la 16Hz. Intre 16-20Hz vibreaza usile de la camara din hol. Iar in baie vibreaza cada de fibra de sticla (mi'am facut cada cu masaj :rade:). Trebuie sa fie o rezonanta ceva, ca nu se intampla la alte frecvente. Imi inchipui ce o sa se intample cand o sa dau cu 200W in el. A, ca idee, calculatorul ala verde de pe masa e pus acolo doar ca suport. Unitatea "intreaga" e in dreapta, nu se vede in poza. Iar cutia din dreapta sus e cea in care a fost el inainte... Cutiile le'am cumparat de la cineva acum cativa ani, si au cam 24l volum intern acordate la 51Hz. Total inadecvat. :limb: Apropo, sunt de vanzare cu 20 lei bucata.

Satelitul ala e prea mare si facut din material prea gros (deh, a fost moca materialul), si oricum pozitia lui acolo sus lasa de dorit. Cand il fac si pe celalalt o sa ii fac pe amandoi mai mici ca dimensiuni, din OSB de 0.8cm, si o sa'i atarn in stanga si in dreapta monitorului, ca sa stea exact la nivelul capului. La toamna o sa fac si asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Th3_uN1Qu3

7

• ahegyes

3

• radue

3

• chorchy

2

Top autori în acest subiect

Interesant proiect !?Ar fi de folos o masuratoare de impedanta a subwooferului - adica a difuzorului in incinta gata facuta, asa o sa vezi exact unde e acordata incinta.Incinta de 111litrii mi se pare un pic cam mare pentru un dif de 8". Apoi grosimea materialului de doar 12mm e fffffoarte putin mai ales ca incinta are 111litrii. Degeaba ai pus ranforsari tot subtire e materialul. Eu as fi pus cel putin 25mm.

Link spre comentariu

felicitari!ma tenta si pe mine in difuzoras dinala mai demult,dar am preferat ceva mai mare,12 inch,la fel in incinta mareapropos de ce a zis ahegyes,in incinta aia asa mare group delay ar trebui sa fie mare :speriat .pune si o poza cu simularea de GD din winisd.ai biroul pe colt?mi-e sa nu fie de fapt armonici care se suprapun peste aia 16,20 de Hz care sa te pacaleasca.12 inchul meu in incinta de 140 de litri( :jytuiyu ) cobora liniar(pe hartie) la 25 de Hz:numai ca avea GD mare si doar parea ca se aud frecventele alea foarte joase,;apareau armonici(gen 60 Hz) care dadeau impresia aia de SPL mare.de atunci am cam renuntat la extremismele cu F3 de 22 de Hz.un bas corect asa jos mi se pare poveste.doare la difuzoarele profesionale am auzit subbasi care m-au impresionat ca si calitate.oricum,ce conteaza este ca esti multumit :da .la filme esti avantajat,poti sa simti o explozie asa cum trebuievecinii ce zic?sa nu uitam ca nu trebuie sa facem excese

Link spre comentariu
Incinta de 111litrii mi se pare un pic cam mare pentru un dif de 8". Apoi grosimea materialului de doar 12mm e fffffoarte putin mai ales ca incinta are 111litrii. Degeaba ai pus ranforsari tot subtire e materialul. Eu as fi pus cel putin 25mm.

Doar nu era sa pun panoul mai in fund... Asta era spatiul, l'am folosit pe tot. :da Tinand cont ca biroul (ma rog, la viata lui a fost o masa pliabila) e facut din lemn masiv de 19mm grosime, intr'adevar e cam subtire OSB'ul de 12mm, si din cauza asta toata vibratia este suportata de panoul frontal din cauza marimii lui. Pentru mine e important ca s'a oprit din zbarnait cand am pus ranforsarea aia, de fapt asta conteaza.

felicitari!ma tenta si pe mine in difuzoras dinala mai demult,dar am preferat ceva mai mare,12 inch,la fel in incinta mare

apropos de ce a zis ahegyes,in incinta aia asa mare group delay ar trebui sa fie mare :speriat .pune si o poza cu simularea de GD din winisd.

O sa pun diseara, acu tre sa fug. La mine uploadeaza Imageshack foarte greu.

ai biroul pe colt?mi-e sa nu fie de fapt armonici care se suprapun peste aia 16,20 de Hz care sa te pacaleasca.12 inchul meu in incinta de 140 de litri( :jytuiyu ) cobora liniar(pe hartie) la 25 de Hz:numai ca avea GD mare si doar parea ca se aud frecventele alea foarte joase,;apareau armonici(gen 60 Hz) care dadeau impresia aia de SPL mare.de atunci am cam renuntat la extremismele cu F3 de 22 de Hz.

Aproape pe colt. Insa stiu sa fac diferenta intre 16Hz si 32Hz - o sinusoida de 32Hz nici macar nu se aude in baie. In plus, la 32Hz usile de la camara ar fi zbarnait, pe cand zgomotul este mai degraba de "bataie" deci sigur nu e vorba de armonici.

vecinii ce zic?sa nu uitam ca nu trebuie sa facem excese

Cei de sus oricum mai asculta si ei tare, daca ar fi sa fie vreo problema ar fi cu cei de jos. Pana acum nu am avut nici o plangere, dar nici eu nu exagerez. Izolarea fonica e destul de buna in blocul meu, greu faci sa treaca altceva decat bas prin pereti. Iar la o explozie intr'un film... sa vedem daca isi da seama cineva de unde vine basul. :rade:

O sa pun niste masuratori cu TrueRTA, microfonul meu nu e calibrat deci nu o sa pot pune masuratori de SPL ci doar asa ca nivele relative, insa raspunsul in frecventa este foarte bun deci masuratorile vor fi destul de aproape de realitate.

Link spre comentariu

Fiecare cu urechile lui. :limb: Mi'a venit azi la reparat o statie Dynacord de 600W/canal (pe 4 ohm), avea un defect minor in partea de semnal. Asa ca am legat'o pe subwoofer sa vedem ce poate, 300W pe cei 8 ohmi ai subwooferului am zis ca e de ajuns. Surpriza... Am dat volum pana am bagat statia in limitare, si.... nimic. Nu numai ca nu face urat diful, dar nici nu suna mult peste Delia, parca nu are forta. O s'o pun in punte, cica ar da 1.2kW/8ohm. Daca tot asa suna cred ca mai are si alte defecte statia. Posibil limiterul sa intre prea devreme.

Link spre comentariu

s-ar putea sa fie din cauza "cutiei" prea mari.sau poate din cauza ca difuzorul e prost si are power compresion maretie basii aia de 30 de Hz ti se auzeau in mijlocul camerei sau pe la colturi?

Link spre comentariu

vezi ca difu ala are 70w rms nu incerca sa dai mult timp cu peste 100w ca ramai fara el,in rest e super dar zic io ca mergea fratele mai mare de 10 toli.am io 4 bucati daca te intereseaza.

Link spre comentariu

Da, probabil power compresion-ul e mare de tot. Daca dai in el cu sute de wati risti sa il prajesti.

Nu era asta, era alta problema, tot in calea de semnal dar nu in statie. Nu umblu des cu XLR'uri si uitasem ca atunci cand se conecteaza o sursa nebalansata la o intrare balansata trebuie adus si pinul 3 la masa. Dupa ce am pus pinul 3 la masa s'a auzit tare. Pe termen lung am stat cu volumul pe statie la -6dB, deci ar fi 300/4 = 75W. In concluzie, o sa'i ajunga un amplif de 100-150W max.
Link spre comentariu

In primul rand felicitari pentru proiect si pentru faptul ca esti multumit de rezultat!Pentru un difuzor de 8" cutia este enorma, dar avand in vedere ce ai vrut sa obti, nu o puteai face altfel.

Link spre comentariu
In primul rand felicitari pentru proiect si pentru faptul ca esti multumit de rezultat!

Multumesc mult. :da

Pentru un difuzor de 8" cutia este enorma

Nu ocupa loc in plus asa ca nu am de ce sa ma plang. As fi vrut sa pun un dif de 12" ca sa pot sa'mi bag capul in cutie sa vad cat de bine am dat cu aracet, dar il aveam deja pe asta.

dar avand in vedere ce ai vrut sa obti, nu o puteai face altfel.

Am vrut sa vad daca WinISD are dreptate si de data asta, oricum dupa parametri diful cere cutie mare, nu chiar 100+ litri dar 50 tot cere. Am facut anul trecut o incinta bandpass de ord. 4 cu WinISD si a iesit exact ca in simulari, deci se confirma inca odata. Urmeaza niste tratamente acustice ale camerei, pt ca basul e "neregulat" adica de ex la birou la calculator bubuie 50-80Hz dar nu se aude mare lucru sub 40, jumate de metru mai in spate (adica la biroul de scris) se aude tare pana la 30Hz, in partea opusa a camerei se aud (si se simt) 20-40Hz dar se pierde din midbas, etc.

In plus, m'am saturat de "subwoofere" pro care sub 60Hz nu mai au nimic de zis. Are o cunostinta niste basi Ecler (nu tin minte exact daca de 15" sau 18", nu i'am masurat), in orice caz cutiile sunt cam de 120-150 litri si sunt din lemn, trebuie 2 oameni sa mute una. De la 50Hz in jos altceva decat zbarnaitul cutiei nu se mai auzea, si asta in casa. Pe hip hop mai nesimtit "dispare" basul jos, iar la filme sunt multe efecte care lipsesc. Intr'adevar muta lucrurile prin casa intre 60-120Hz (era sa'i daramam omului farfuriile de pe marginea chiuvetei), insa nu asta a fost ideea mea, ca 80Hz aveam destul si cu petardele de BM'uri de 8" pe care le aveam inainte.

Plus ca mai am pe cineva care e DJ si relativ "cunoscator" in audio, insa insista ca urechea umana nu aude sub 40Hz. La nivel de pro audio e si impractic si relativ nedorit sa ai raspuns sub 30Hz (ca se mai scapa microfoanele si alte chestii asemanatoare), insa in casa este total realizabil. Am determinat si acordul cutiei care este la 20Hz nu 19 cum am crezut sau 21 cum aparea in simulari, o sinusoida de 20Hz la 300W nu a facut diful sa se miste mai mult de ~1.5cm, in schimb tremurau peretii in casa iar bas-reflexul ziceai ca e aer conditionat. :rade:

Link spre comentariu

Sper sa nu intram intr-o polemica, dar mie basul pro mi se pare mai "natural", in ideea ca de cele mai multe ori este cel mai corect ( sa nu ma injurati, dar folosesc mai corect pentru a arata ca este mai aproape de ceea ce s-a dorit intial de catre producator si cel care a facut masteringul ).Problema este ca in momentul de fata sunt destul de multe persoane care "folosesc" difuzoare de midbas intr-un subwoofer si te trezesti ca de ce nu are subbas ( sau vorba ta, nimic sub 60 Hz ). Un difuzor ( chiar si pro ) de 15" de subwoofer nu prea are ce cauta intr-o cutie mai mare de 100L pentru ca nu e practic si diferenta de volum de la 100 la 120 L nu este asa de importanta precum cea de la 70 la 90 L de ex pentru coborarea in frecvetna; totusi, ideea e ca sunt sanse ca sa nu fi ascultat un subwoofer cu difuzor de subwoofer si de acolo si performantele deranjante. In alt aspect, basii pro sunt un pic mai speciali in sensul ca la unele modele trebuie sa folosesti procesare la greu, ceea ce se vede pe grafic in data sheet-ul subwooferului de obicei este raspunsul in frecvetna cosmetizat, iar cel mai bun exemplu ar fi subwooferele de la Dynacord unde dau si procesarea necesara pentru fiecare model.Din pacate trebuie sa plec acuma, dar o sa intru ori azi pe seara ori maine sa mai continui cu cateva idei.

Link spre comentariu

Sper sa nu intram intr-o polemica, dar mie basul pro mi se pare mai "natural", in ideea ca de cele mai multe ori este cel mai corect ( sa nu ma injurati, dar folosesc mai corect pentru a arata ca este mai aproape de ceea ce s-a dorit intial de catre producator si cel care a facut masteringul ).

Aici nu te contrazic pt muzica, insa la filme sau jocuri e cu totul altceva.
Link spre comentariu

Nu contest, dar sunt un pic mirat ca de multe ori ceea ce se foloseste pentru muzica/filme reprezinta un "subwowofer" cu o cutiuta mica supra acordata, care produce de obicei o rezonanta nasoala intre 50-60 Hz, care mascheaza destul demult ceea ce ar trebui sa reproduca la 40 Hz. Adevarul e ca sunetul de cinema e foarte ok ( si ma refer la sali de cinema cu scule ok, cum gasesti prin Mall-urile maricele ), chiar si pe muzica reuseste cateodata sa ascunda varful ala de rahat din jurul a 100 Hz care e prin muzica mainstream bagat special pt boomboxuri.O alta argumentare referitoare la cinema-uri ar fi ca ele folosesc subwoofere pro, dar acolo treaba e cu totul alta pentru ca marimea salii nu se compara cu a unei camere iar rezultatul final e masurat inainte pentru calitate, asadar in multe cazuri nu se lucreaza orbeste. Nu spun de tine, ci ma refer in general ca sunt multe persoane care vad sa zicem -3 dB la 30 Hz si apoi se asteapta sa auda aia 30 Hz pe un material audio limitat la 50 Hz sa spunem.Felicitari inca odata, in viitorul apropiat cred ca o sa incerc si eu un proiect de Tappered Horn cu PA-800K, dar numai de experiemnt pentru ca sunt curios daca merge difuzorasul ala pana la 30 Hz intr-o astfel de incinta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări