Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de aer conditionat

lorik199

Postări Recomandate

Deoarece caldurile ma topesc la propriu si buzunarul e cam uscat, as vrea sa-mi confectionez un aparat de aer conditionat pt o camera de aprox 15 mpAm la dispozitie : 1.un compresor de clima auto functional(proprietarul l-a schimbat deoarece un "mester" a indoit fulia-dar se rezolva)2.un radiator de incalzitor auto de la o dubita+ventilator tip turbina(pt interior)3.un radiator de dacie(pt exterior)4.6 m de furtun de cauciucDupa cum am inteles, aceste aparate functioneaza pe baza comprimarii freonului care asoarbe caldura si o da afara prin radiatorul exteriorM-am gandit si la un frigider si azi am fost la un nene care repara asa ceva si ma costa 400 lei toate piesele(radiator exterior, serpentina interioara, motor + incarcare freon, piesele fiind noi)Un frigider in stare functionala si proasta estetic n-am gasit pe la rudeAvand in vedere piesele ce le am se pot folosi pt a incropi o astfel de instalatie?(ca incarcarea cu freon nu-i un capat de tara)Inca ceva: cam ce presiune este pe instalatie?(ma refer daca rezista radiatoarele)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

7

• remus68

7

• Dr.L

2

• Relav

1

Top autori în acest subiect

Nu merge din n motive.Iti trebuie sa antrenezi compresorul un motor electric destul de "sanatos".Apoi instalatia inainte de a fi umpluta cu freon trebuie vidata:materialele prezentate de tine nu au nici o sansa sa reziste la vidat.Presiunile la care lucreaza o astfel de clima sunt de aprx.10~12bar in regim static,dinamic nu mai vorbim si freonul folosit la climele auto este un freon diferit de cel uzual,efoarte scump.Nu poti folosi alt freon,in caz contrar distrugi compresorul de clima.Acum daca compresorul de clima pe care il ai este in stare de la buna inspre foarte buna poti sa il valorifici destul de consistent si eventual mai pui ceva si iei o clima portabila(399ron)si ai rezolvat problema.

Link spre comentariu

in seara asta am reusit sa-mi incropesc o instalatie din materialele ce le am, mai exact:-o pompa de ulei dacia-un motor de stergator de parbriz sanatos(are cam 15 cm diametru si lungime vreo 20)-radiatorul + ventilatorul tip turbina din incalzitor-furtune si apa receCa rezultat baga ceva racoare doar ca apa nu este prea receAtasez o schema cu ce-am facut[attachment=0]aer.jpg[/attachment]Legenda:maro-motor si pompanegru-galeata cu aparosu-furtunealbastru-radiatorO sa mai caut un frigider dezafectat sau macar un motor, ca un radiator pt caldura si o serpentina care sa-mi raceasca apa din galeata mi le pot confectiona singurel

Link spre comentariu
:nas: Practic ai o galeata in mijlocul incaperii si plimbi apa cu pompa de ulei prin radiatorul de Dacie, amplasat undeva afara, la umbra! Raceste ceva smecheria asta?
Link spre comentariu

:nas: Practic ai o galeata in mijlocul incaperii si plimbi apa cu pompa de ulei prin radiatorul de Dacie, amplasat undeva afara, la umbra! Raceste ceva smecheria asta?

Ati gresit la interpretareRadiatorul nu-i in primul rand de dacie ci de WW T2 din incalzitor (este mai mic-cam jumatate-si mult mai des ca aripioare)Testul l-am facut in atelier, n-am adus inca magaoaia in casaRadiatorul + ventilatorul din spatele lui va fi in casa si galeata(care in final va fi un recipient izolat) cu pompa si motorul afara(ca face totusi ceva zgomot)Apa rece o plimbam in circuit si racea putin radiatorul iar ventilatorul baga aer cald in radiator unde se racesteCam atat a fost cu micul meu testMa gandeam la un element peltier, dar nu stiu daca ar face fata
Link spre comentariu

In acest caz, te-ar ajuta daca in locul galetii de afara ai monta un alt radiator mai mare/eficient care sa raceasca apa din circuit. Problema este ca radiatorul de afara va trebui ferit de soare ... altfel vei face incalzire solara in mijlocul verii.

Link spre comentariu

nu m-am gandit la asta, dar nu cred ca radiatorul va avea cu mai mult de 5-8 grade in minus fata de aerul de afaraasa l-as putea monta in beci, unde e destul de racoare doar ca-mi vor mai trebui vreo 20-25 m de furtun

Link spre comentariu

Trebuie montat neaparat intr-un loc ferit de razele soarelui.

nu este problema, pot gasi un loc ferit de razele soarelui, m-am gandit sa-l montez sub balcon, unde nu bate niciodata soarele dar ideea e ca nu va fi foarte eficient in scaderea temperaturii
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări