Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

Nu ai spus daca vrei sistem on-grid(adica ai reteaua de curent instalata) sau off-grid(pe baterii)

In pricipiu, la panourile alea iti trebuie un charger MPPT,(sau on-grid) invertor, etc

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am facut primele experimente a sistemului de preluare a caldurii de la celulele fotovoltaice.

Sistemul consta din 2 microacvarii ermetice (670x540x15) prin care curge lichid dielectric de racire in compartimetul celulelor si apa in compartimentul de evacuare a caldurii. Problema mea este ca nu se reuseste o aderenta suficient de buna intre silicon si  carcasa formata din tevi metalice patrate si dupa 2 zile se dezlipeste sticla de metal/ cunoaste cineva solutii in cazulk meu sau va trebui sa fac sistemul dopar din sticla?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Testul 2. Am gasit un adeziv special care are aderenta la metal, sticla si plastic. Am reusit sa construiesc primul panou fiabil cu racire fortata. Testarea a fost facuta de la ora 12:00 pana la 13:20/

Concentrare x2, temperatura geamului din fata nu a depasit 50 C.Experimentul il consider un succes si cred ca merita construit. Urmeaza concetrarea x3. Daca rerzista geamul simplu la teste va fi arhisuficient pentru a construi un panou cu o putere mai mare cu cel putin 2,5 ori, scazand mult costurile per watt

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator pontilius

Am tot cautat pe forum, si nu stiu unde sa postez.Am incercat sa fac schema din poza alaturata.Panoul din poza este alcatuit defapt din 2 panouri mai mari taiate pentru ami incapea pe bordul masinii sau/si la parasolar, iar bateriile/acumulatorii sunt 6 bucati de 1,2 V si 2700 mA.Circuitul de redresare la 5V l-am scos dintr-un incarcator auto de tableta. In casa, fara celulele solare si bateriile neicarcate la maxim, am ridicat timpul de functionare al camerei de la 20 min. cu bateria interna, la peste 6 ore.Sa revenim. Problemele asupra carora nu mi sa raspuns pe nici un forum sunt:1. Intre baterii si punctul de intersectie cu panourile vreau sa pun un circuit de protectie la suprancarcare dar dupa oprire sa-mi lase consumarea acestora catre camera. Alta intrebare de unde pot lua asa ceva (chear in genul redresorului la 5V),cum il leg in circuit, etc.2. Ce dioda pun pe plusul de la panouri, ce valoare, si cum recunosc sensul diodei.Explicati va rog ca pentru nestiutori, sa nu spun altfel.Mentionez ca masina este in garantie, iar cand scot cheia imi taie curentul peste tot inclusiv bricheta.M-am gandit si la varianta unui incarcator solar de pe piata dar am inteles ca sunt tepe. Daca stiti recomandati-mi unul bun.Camera DVR necesita ca si tableta sa telefon, 5 V si 2A.MULTUMESC.

Link spre comentariu
Vizitator pontilius

Am tot cautat pe forum, si nu stiu unde sa postez.
Am incercat sa fac schema din poza alaturata.Panoul din poza este alcatuit defapt din 2 panouri mai mari taiate pentru ami incapea pe bordul masinii sau/si la parasolar, iar bateriile/acumulatorii sunt 6 bucati de 1,2 V si 2700 mA.Circuitul de redresare la 5V l-am scos dintr-un incarcator auto de tableta. In casa, fara celulele solare si bateriile neicarcate la maxim, am ridicat timpul de functionare al camerei de la 20 min. cu bateria interna, la peste 6 ore.
Sa revenim. Problemele asupra carora nu mi sa raspuns pe nici un forum sunt:
1. Intre baterii si punctul de intersectie cu panourile vreau sa pun un circuit de protectie la suprancarcare dar dupa oprire sa-mi lase consumarea acestora catre camera. Alta intrebare de unde pot lua asa ceva (chear in genul redresorului la 5V),cum il leg in circuit, etc.
2. Ce dioda pun pe plusul de la panouri, ce valoare, si cum recunosc sensul diodei.
Explicati va rog ca pentru nestiutori, sa nu spun altfel.
Mentionez ca masina este in garantie, iar cand scot cheia imi taie curentul peste tot inclusiv bricheta.
M-am gandit si la varianta unui incarcator solar de pe piata dar am inteles ca sunt tepe. Daca stiti recomandati-mi unul bun.
Camera DVR necesita ca si tableta sa telefon, 5 V si 2A.
MULTUMESC.

SCUZE PENTRU REPOSTARE

• [*] 

post-223948-0-51339700-1425559333_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Parerea mea este sa reralizezi ceva cu microcontroler. Schemele sunt foarte simple si sunt colegi pe forum care sigur te vor ajuta la crearea softului . Recomand Flowcode pentru cei care nu stiu programare (nici eu nu stiu insa am realizat modul incarcare baterii ).

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Astazi am avut ocazia sa vizitez fabrica de panouri fotovoltaice de la Giurgiu.Pentru cei care inca vor sa le faca in regim home-made, atat pot sa spun:"Nu incercati asa ceva acasa"!

Pe scurt etapele sunt:1.Un robot extrage celulele(Made in Taiwan la lotul respectiv) din cutii(cutiile se pun manual, la naiba) trec ptintr-o prima inspectie cu infrarosu dupa care se pun pe o banda unde se lipesc benzile de conectare in siruri de cate 10 buc.2.Urmeaza o a doua inspectie-am vazut cum robotul a respins un sir de 10 celule si le-a dat deoparte.( O tanti ia intreg sirul, verifica care e celula cu probleme si le dezlipeste pe celelalte manual)3.Sirurile de 10 buc interconectate se extrag prin vacuum si se aseaza cate 6 randuri cu fata in jos pe o placa de sticla securizata acoperita cu folie EVA.4.Placa astfel formata se transporta(manual) la zona de lipire marginala=conexiunea serie-paralel- care se face tot manual-sunt doua tanti de o parte si de alta a panoului, lipirea dureaza cam 30-45 sec/panou.5.Se aseaza apoi pe spatele celulelor o folie alba, back-sheetul si a doua folie EVA.Rezulta viitorul panou6.4 astfel de panouri se baga la cuptorul de laminare-procesul dureaza cam 12 min.7.Dupa laminare, se debavureaza(manual) sendvisul format si se baga la inramare.Inramarea se face prin presare, profilele de aluminiu au niste coltari speciali gen coada de randunica.8.Se lipeste cu un silicon special-Teroson-cutia de borne si se fac legaturile.9.Gata panoul, se baga la "ecograf" pentru verificarea finala si apoi se testeaza in STC.10.Un robot extrage panourile si, functie de rezultate, le pune pe 4 grupe:230, 235, 240, si 250W.

Link spre comentariu

M-am convins si eu de acest lucru, lucrand la panourile mele home made. Mai ales ca preturile la care au ajuns acum panourile gata  fac ca timpul consumat doar pt  lipirea celulelor intre ele si lipirea tablei pe ele (care nu este nici pe departe usoara si deloc calitativa) duce la cresterea rebuturilor (daca nu sa lipit tabla din prima de celula mu mai ai alta sansa). Dar chiar daca omitem si acest aspect care creste considerabil costul panoului, timpul pierdut daca ar fi transformat in bani la munca care o prestam, este mult mai mare. In concluzie, chiar daca platim pe celule doar jumatate de pret, in final pretul produsului finit este cel putin dublu fata de cel cumparat (dupa stilul meu de munca). Insa daca este sa vorbim de panouri speciale aici se schimba datele problemei.

De exemplu eu acum lucrez la panouri home made care in afara de curent colecteaza si caldura (panouri PVT). primele teste au aratat rezultate f incurajatoare. Doar 100wati de celule fotovoltaice captau atata caldura incat imi ridica temperatura camerei primavara cu 5 grade. Am fost nevoit sa le racordez acum la racirea fortata prin tevi subterane si nu in cxaloriferele camerei. Dupa ce termin de asamblat toate modulele  voi trece la constreuirea unui concentrator 3X pe baza solar tracker realizat cu 2 picuri 16f887.

Link spre comentariu

Va salut!cei ce vor sa faca panouri fotovoltaice acasa ,din cauza pretului f redus fata de un panou gata facut .putem sa discutam pe acest subiect cum si ce fel sa le face pentru mine e primul panou lipit ,adica am facut rost de celule fotovoltaice si mam apucat de treaba iata si pozele cum am facut asta .toate celulele vor fi prinse intre 2 geamuri , intre geamuri voi pune baghete de termopan umplute cu silicagel pentru ai pastra aerul uscat evitand astfel condensul etc.cu cat inaintez cu munca vreau sa va postez pozele poate ca mai vrea si alticineva sasi faca asa ceva . de ce sa platim o gramada de bani pe chinezari cand se poate lucra singuri acasa.astept parerile voastre numai bine va doresc.

Eu nu vad nicio poza :tv

Link spre comentariu

Bine, eu am ridicat problema acumulatorilor ca sa se vada ca pretul stocarii chimice este destul de ridicat, comparabil cu pretul energiei din retea.Un acumulator de 12V/120Ah stocheaza 1440Wh = 1,44 kWh la un ciclu. Daca rezista 1000 cicluri (?), stocheaza si debiteaza 1440 kWh.La 150 euro = 675 lei, inseamna 0,47 lei/kWh, adica exact pretul pentru consumatori casnici de la ENEL.Deci energia solara gratuita, chiar daca neglijam investitia cu panourile, controlerul si invertorul, costa cat energia de la ENEL doar datorita inlocuirii periodice a acumulatorilor.In conditiile astea nu stiu daca merita sa te complici cu un sistem care depinde de vremea de afara, grindina si hoti, atunci cand ai reteaua in casa...

Sunt partial de acord cu ce ai scris

In realitate costurile pe kwh legate strict de acumulatori sunt de ce-l putin 1leu/kwh ,asta daca nu tinem cont de panouri, controler etc

Deci ca hobby este perfect ,insa atat 

Editat de florinellll
Link spre comentariu

Ziua consumi de la soare noaptea de la retea si cativa acumulatori mici drept tampon..Cuplarea automata in functie de tensiunea bateriilor rezolva problemele costurilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări