Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

Astazi am facut niste teste cu concentrator simplu, care consta din 2 oglinzi pozitionate lateral celulelor , sub unghiul care reflecta lumina spre celule.

Celulele cunt incapsulate intre 2 geamuri (gen termopan) si sunt racite cu motorina.

Am masurat tensiunea cu oglinzile acoperite (expunere normala fotocelule)  si arata 17,2 v in gol fara sarcina. Am conectat un bec slab  de la masina cu rezistenta de 13,4 omi si am obtinut tensiunea 0,8v.

Am descoperit o oglinda laterla si tensiunea a crescut la 1,8v. Cu oglinzile deschise tensiunea ayingea 3v iar filamentul becului devenea rozu vizibil la lumina de afara. testele efectuate la ora 18-18:30.

Desciderea totala a oglinzilor-15 cm.  latimea celulelor 52mm. Cum calculez randamentul in acest caz? Nu am avut posibilitate sa masor amperajul. oricum mi se pare ca puterea creste proportional cu suprafata care capteaza lumina.

Deci teoretic, la o concentrare x3 primim putere tripla dupa parerea mea, judecand doar dupa cresterea tensiunii la borne.. e posibil sa calculam puterea doar din datele prezentate?

Link spre comentariu

Pe fiecare metru patrat ai o putere in jur de 1 kW, deci intr-o ora ai energie de 1kWh. Daca ai, spre exemplu, 3 oglinzi de 1mp fiecare desigur obtii o putere tripla. Trebuie sa masori tensiunea si curentul acelui bec si sa vezi ce putere se consuma. Din cei 3kW (din exemplu) vezi cat se consuma ( iti trebuie un consumator de cca 600W, imparti puterea la tensiune si vezi ce curent trebuie acelui consumator) si vezi ce randament obtii; daca celulele sunt mono se poate estima un randament de peste 15 la suta (in cazul de fata cca 500W).

Link spre comentariu

@aureliu67

A. Ce fel de celule folosesti in experiment? (cate celule, suprafata fiecareia, curentul de scurtcircuit).B. Ce insemna "bec slab" de automobil? Cati watti (W) scrie pe el?

Oricum, becul este un consumator nepotrivit pentru estimarea curentului si puterii. Rezistenta filamentului variaza mult cu temperatura (masurata la rece poate fi de 10 ori mai mica decat in conditii normale de functionare).Daca nu ai ampermetru, procura-ti o rezistenta de 0,1 ohmi /10 Watt pe care o inseriezi in circuit si masoara tensiunea pe aceasta rezistenta. Vei citi 1V pentru un curent de 10A.C. O mica crestere a eficientei la imersarea in ulei pe care ai comunicat-o mai sus este normala. Se datoreaza unei adaptari optice mai bune intre exterior si suprafata celulei.La trecerea luminii dintr-un mediu in altul, daca difera indicii de refractie, ai reflexii pe interfata celor doua medii.Fara ulei ai reflexii la interfata aer-sticla, apoi sticla-aer si in final aer-oxid de siliciu.Cu ulei ai reflexii la interfata aer-sticla, apoi sticla-ulei si in final ulei-oxid de siliciu.Suma pierderilor prin reflexie in al doilea caz e mai mica decat in primul si de aceea celula primeste ceva mai multa energie.Ideal ar fi sa ai o trecere continua de la indicele de refractie al aerului la cel al celulei, dar practic nu se poate realiza.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Celulele folosite sunt cele mai mici  si respectiv mai ieftine gasite pe e-bay.  Pentru 40 de celule 19x52mm  am platit ceva in jur de 8 sau 10 euro, nu tin minte exact. In perioada testarii metodelor de racire am spart vre-o 6, din care 2 cand lipeam tabla. iar 4 cand lipeam cu silicon+ praf  de aluminiu (termoconductor) de profilul de aluminiu. Din aceasta cauza am abandonat ideea prezentata de rus si am confectionat panoul cu celulele imersate in lichid, care se pare ca sunt mai eficiente din caiza ca refractia luminii e mai mica, plus ca daca se sparge sticla se scot usor pt ca nu sunt lipite. Mi sa parut ca panoul acesta produce mai multa caldura decat electricitate, La teste era foarte fierbinte pt ca nu al conectat racirea.. Oricum producea curent.. deci se poate folosi si la apa calda si la electricitate.

Pe bec nu scrie nimic, dar e mic, gen bec de lanterna

Link spre comentariu

Din colectia mea de becuri, doar 12V/0,1A  masurat la rece cu ohmetrul mi-a dat 13 ohmi. Cum ziceam mai sus, rezistenta variaza mult cu temperatura filamentului - la cald are 12V/0,1A=120 ohm.La tensiunile masurate de tine corespund urmatorii curenti pe becul meu:- celula simpla: 20 mA la 0,8V- iluminare suplimentara cu o oglinda: 30 mA la 1,8V (filament deja incandescent observat la intuneric)- iluminare suplimentara cu 2 oglinzi: 41 mA la 3V (filament deja incandescent observat la lumina zilei).Practic ai masurat curentul de scurtcircuit, care este direct proportional cu iluminarea.Sunt rezultate credibile: de la 20 mA fara oglinda - ai obtinut o crestere cu 50% cu o oglinda (30mA) si inca 50% cu doua oglinzi (40mA).Mi se pare cam mic curentul de 20 mA pentru celulele simple (fara oglinzi) la soarele de la ora 18. O celula de 10 cm2 ar trebui sa dea cam 300 mA in conditii standard (cam 30mA/cm2).Atentie, la concentratoarele de orice tip apare necesitatea orientarii permanente a sistemului exact spre soare! Orientare care va trebui sa functioneze automat si sa reziste la conditiile meteo cele mai diverse (vant, grindina, ploaie, zapada). 

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Pai am facuta instalatia de apa calda cu orientare. E montat chiar pe teava care incalzeste apa. oricum merge de peste un an ,deci am facut doar o adaptare. Acum urmeaza sa fac un concentrator din mai multe oglinzi care sa orienteze fascicolele de lumina spre panou.

Panoul va fi orientat "pe invers"  :nebunrau:  Adica cu spatele la soare iar oglizile vor fi sursa de lumina pt panou. In acest fel pot sa protejez panoul de grindinapt ca lumina va fi reflectata orizontal Sper sa cresc intensitatea luminii de 5 ori in acest fel.

Link spre comentariu

Am lipit firele de tabla pe celula de 8A 156x156mm si am obtinut sub  4 A. Tensiunea-0,56v. Am gresit ceva la lipitura? A mai avut cineva astfel de experiente. Celulele sunt din germania.  Nu sunt defecte vizibile pe celula iar firele sunt lipite foarte bine.

Link spre comentariu

8A e valoarea pentru o iluminare standard; se intampla des ca radiatia primita de la Soare sa nu atinga valoarea asta, in functie de latitudine, anotimp, ora, puritatea atmosferei.Poti sa compari cu alta celula verificata ca functioneaza bine?

Link spre comentariu

Era cer senin soare de amiaza si celula neacoperita cu geam. Nu e vorba de iluminare. Ma gandesc la ce greseli puteam face la lipire. de ce ar functiona la 40% din capacitate?

Editat de cusnir
Link spre comentariu

Pai daca iluminarea nu e standard, scade si curentul. Mie asta mi se pare cauza principala.Uite cum arata radiatia solara in aprilie 2013 langa Bucuresti, data de institutul de fizica (dupa data asta se pare ca s-a stricat senzorul, ca nu mai apar inregistrari): http://meteo.nipne.ro/logger/monthsN2013.htmlDoar spre pranz ajungea la 600 W/mp, fata de 1000W/mp cat sunt conditiile "standard" din prospecte. Deci 60% si asta pentru scurt timp.

Si firele (testere) de la ampermetru mai pot afecta masuratoarea, daca sunt prea subtiri si au rezistenta semnificativa.

post-184838-0-56686400-1399739691_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Am lipit firele de tabla pe celula de 8A 156x156mm si am obtinut sub  4 A. Tensiunea-0,56v. Am gresit ceva la lipitura? A mai avut cineva astfel de experiente. Celulele sunt din germania.  Nu sunt defecte vizibile pe celula iar firele sunt lipite foarte bine.

Pentru 8A la 0,5V, trebuie o rezistenta de sarcina de 0,5/8=0,0625 ohmi. De multe ori suntul multimetrului, plus testere de proasta calitate, au mai mult. Am patit aceeasi chestie, cu timp in urma, cand am testat o celula similara, parca tot de 8A. Asa cum spunea Ticu si iluminarea poate fi vinovata.

Link spre comentariu

Randamentul unui panou solar se determina in conditii standard si pe o sarcina optima. Regimul optim este de obicei la tensiunea la borne intre 2/3 si 3/4 din tensiunea in gol. Producatorii dau o curba tensiune-curent pentru celule din care se poate calcula regimul optim. La iluminare si temperatura mai mari randamentul scade. Iluminarea naturala standard se obtine greu, soare la zenit, atmosfera perfect limpede, varful unui munte inalt, etc.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator valyyyy

Buna . Daca ma poate ajuta cineva? .Detin 8 panouri fotovoltaice cu urmatoarele caractersice : OPEN CIRCUIT VOLTAGE 94,77 v .sHORT Circuit curent 1.62 A maximum power 88,72 w .bypase diode 10 A maximum system voltage 1000v maximum seris fuse 3 A PANOUL,, E THIN FILM,, CE ECHIPAMENT AM NEVOIE ?  CUM LEG PANOURILE . AS DORI SA AM 1000W DE CONSUM CASNIC . MULTUMESC ANTICIPAT.

Link spre comentariu

Cei 1000W de care ai nevoie, in cat timp vrei sa-i consumi? Tu ai vre-o 700W pe care-i poti produce intr-o ora, in cazul in care ai soare, bineinteles. Deasemenea trebuie sa spui si ce fel de consumatori ai.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări