Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Eu am celulele cumparate,lipite,conectate cate trei;vreau sa fac patru panouri a cate noua celule,tocmai pt a fi mai usor transportabile.Dupa masuratorile facute,cred ca o sa folosesc sticla de 2mm.Am sacrificat o celula,era a 37-a...pt experiente.Toate panourile facute din sticla,folosesc distantiere intre cele doua foi de geam.Eu am incercat altceva..am presat celula intre doua foi de 2mm,lipite intre ele,pe margine, cu silicon termorezistent.In felul asta celula se poate raci si prin foaia superioara,care foaie fiind sprijinita pe celula,nu poate vibra.Sper ca astfel panoul va fi mai rezistent....

Link spre comentariu

Nu este recomandat sa faceti sandwich din 2 geamuri, un singur geam este suficient .Da asa e se pierde din energie dar oricum am face tot ajungem la un compromis. Eu am ajuns ssa vad acele filme cautand pe Ebay celule fotovoltaice si am ajuns la un vanzator care avea seturi de 200, respectiv 500 bucati la un pret foarte bun. Erau celule de 1,8w/ buc si cred ca putem accepta pierderi mai mari dar sa avem siguranta ca rezista la intemperii foarte mult timp.

Link spre comentariu

Am vazut si eu filmuletele...pot spune ca m-a tentat si pe mine ideea.Mi-a trecut cand am aflat cat costa rasina speciala care se toarna peste celule,SYLGARD184.Ajunge aproape la pretul celulelor....Si inca ceva...toata lumea vrea sa foloseasca sticla cat mai groasa,scapand din vedere un aspect...pierderea de energie este proportionala cu grosimea sticlei.Acum doua saptamani am testat pe 3 celule inseriate,pierderea de curent datorata grosimii sticlei.Am masurat curentul de scurt circuit fara sticla,cu sticla obisnuita de 2,de 3,de 4mm.La 2mm curentul a fost cu 10% mai mic,la 3mm cu 18% iar la 4mm pierderile au fost de 25%.Concluziile le poate trage fiecare....

Corect , eu de asta nu am folosit sticla mai groasa cu toate ca avantajul ar fi grindina singurul inconvenient la care solutia rezolvata de mine este intoarcerea panourilor pe verticala ,in cazul meu ,in care la mine sistem mecanic de urmarire solara . Sticla folosita de mine a fost 3mm.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

sint persoane care doresc sa cumpere celule fotovoltaice? poate ne unim si cumparam cantitate mai mare la un pret mai mic, insa nu cred ca e de preferat chinezarii.pt. arcadius: in viitorul apropiat, am drum spre tulcea. mi-ar place sa trec pe la tine sa mai discutam despre ceea ce ai facut tu. cum putem lua legatura?

Link spre comentariu

sint persoane care doresc sa cumpere celule fotovoltaice? poate ne unim si cumparam cantitate mai mare la un pret mai mic, insa nu cred ca e de preferat chinezarii.pt. arcadius: in viitorul apropiat, am drum spre tulcea. mi-ar place sa trec pe la tine sa mai discutam despre ceea ce ai facut tu. cum putem lua legatura?

Oricand doriti, sunt acasa adica satul slava rusa.
Link spre comentariu

daca te referi la celulele direct expuse... nu. Nu rezista la grindina si intemperii! daca te referi la panouri fotovoltaice gata asamblate de fabrica, acestea au peste folia EVA si o foaie de sticla securit, deci ar trebui sa reziste. daca din diverse motive aceasta sticla nu mai exista, panoul functioneaza la parametri normali, si rezista la ploaie, vant, ninsoare, insa la grindina ma indoiesc sa rezistetoate buneAlinEX

Link spre comentariu

http://www.ubisol.it/prodotti/TRINA_SOL ... 35PC05.pdf Astea sunt? in mod normal ar trebui sa reziste. produsele conforme UE respecta niste standarde... insa sti cum este. nu intotdeauna produsul respecta standardul, iar acesta este pe hartie... cum le pastrezi asa le ai... nu strica sa fi vigilent si la orice semn de furtuna sa le ascunzi!!!

bun asa... daca astea sunt panourile poate ne zici si noua ceva preturi... si eventual de unde le-ai achizitionat!!!

toate cele bune...

AlinEX.

Link spre comentariu
Vizitator valyh

http://www.ubisol.it/prodotti/TRINA_SOLAR_TSM-215PC05-235PC05.pdf Astea sunt? in mod normal ar trebui sa reziste. produsele conforme UE respecta niste standarde... insa sti cum este. nu intotdeauna produsul respecta standardul, iar acesta este pe hartie... cum le pastrezi asa le ai... nu strica sa fi vigilent si la orice semn de furtuna sa le ascunzi!!!bun asa... daca astea sunt panourile poate ne zici si noua ceva preturi... si eventual de unde le-ai achizitionat!!!toate cele bune...AlinEX.

Panouriile sant de la cineva de pe forum aduse din Italia ,le am testat la soare scot 37 v in gol si 7.6A in scurt si pretul este destul de eftin 700 lei cutot cu transport ( 0.65 euro pe wat + 10 euro transport ) pentru cei interesati luati legatura cu tiberiuss este din Gura Humorului http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... 28&st=1836
Link spre comentariu
Vizitator octavianc

Trinasolar sunt facute in china, ca restul 90% al panourilor de pe piata, indiferent de brand.E o tehnologie atata de simpla la fabricarea acestor panouri ca nu are nici o importanta unde sunt facute. Avem panouri comercializate si din China si din Germania, exact acelasi randament si performante le au amandoua.

Link spre comentariu

China nu are 90% din piata panourilor fotovoltaice ci undeva intre 50 si 60% . Si-au propus sa ajunga la 70% pana in 2013 . Daca sugerati ca panourile fabricate in Germania au aceeasi calitate cu cele facute in China va inselati . Ar fi pentru prima data cand un produs de firma gen Bosch ar fi de caliatea unuia din China . Panourile procurate din Germania nu sunt produse acolo decat daca pe ele scrie Made in Germany. Statul chinez subventioneaza productia de panouri pentru a obtine o cota cat mai mare de piata . Cand vor ajunge la peste 80% pretul panourilor va creste asa cum s-a intamplat si in cazul magnetilor Neodymium . Produsele chinezesti sunt ieftine si sunt multe cazuri in care pot fi folosite in locul celor de firma . Si eu am cumparat si voi cumpara probabil asemenea produse dar nu voi spune niciodata ca sunt la fel de bune ca cele facute de firme consacrate . Mai ales in cazul panourilor . In cazul in care timpul de utilizare a unui produs este mic si este folosit in regim de amator este bun si un produs chinezesc . De exemplu , daca am nevoie de o masina de gaurit pe care sa o tin in garaj si sa o folosesc de cateva ori pe an pot cumpara una chinezeasca . Daca am nevoie de ea zilnic si o folosesc cateva ore pe zi voi lua una Bosch , DeWalt ,etc .In cazul panourilor , conditiile sunt aceleasi , adica stat in soare de dimineata pana seara 365 zile pe an , nu exista regim de amator , doar profesionist . Toti producatorii , inclusiv cei chinezi spun ca pierderile de putere sunt de 0,5% pe an dar nu este chiar asa . Daca cautati pe NET , exista un studiu facut de europeni care a ajuns la rezultate diferite de cele date de producatori , sunt panouri pe piata care ajung si la 4,5% pierderi de putere pe an . Asta ar fi diferenta intre cele de firma si cele chinezesti . Cand sunt noi , au caracteristici similare . Dupa 10 ani situatia este alta . Panourile intra in categoria produselor cu durata mare de functionare pretul lor amortizandu-se dupa min. 10ani . Cumparand panouri foarte ieftine , este posibil ca pretul lor sa nu se amortizeze nici macar in 30 de ani pentru ca productia poate scadea la 50% in primii 10 ani . Discutia privind calitatea ar trebui sa aiba loc peste 10 ani cand vom vedea cate din panourile cumparate acum mai sunt in functiune si cata energie electrica mai produc .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dennysbv

Buna seara. Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns la urmatoarea intrebare?Am atasat o poza. Este corecta schema sau mi se pot arde controllerele sau alte belele?Din noiembrie pana acum am avut un singur controller si doua panouri de 12v 100w puse in paralel pe un singur controller si un singur acumulator . Acum am patru panouri si 4 acumulatori. Acumulatorii i-am pus in paralel sa creasca amperajul . Am folosit cablu cu sectiunea de 16mm2 ( cablu de aparat de sudura ) ca sa reziste. Din acumulatori am plecat in invertorul de 1500 w cu acelasi tip de cablu foarte gros. Intre acumulatori si invertor am pus pe firul de plus 3 sigurante auto de 40A in paralel ( motivul pentru care am pus 3 de 40A este pentru ca nu am gasit una de 120A ) . De la controllere am tras pana la acumulatori un cablu nu prea gros ( 2,5 mm2 ) , nu stiu daca am nevoie de ceva mai grois deoarece din controller pleaca spre acumulatori maxim 10 A si sectiunea asta de 2.5 mi se pare suficienta. Problema este ca am tot montajul facut intr-un panou cu ambele controllere dar numai unul din controllere este legar la panourile fotovoltaice. Maine as vrea sa mai pun inca doua panouri pe casa si sa le leg la al doilea controller dar am o retinere ca nu stiu daca este corect. Imi este frica sa nu se arda ceva pe acolo. Nu cunosc prea multa electronica si as avea nevoie de putin ajutor sa-mi spuneti daca este corecta schema. Si daca nu este corecta ce credeti ca ar trebui sa fac sa folosesc doua panouri de 200 w cu controllere de 20A pe acelasi grup de acumulatori si daca este posibil asa ceva. Va multumesc.Referitor la discutiile de pe acest topic legate de calitatea panourilor chinezesti as vrea sa fac si eu un comentariu.Am pe casa panouri SCHOT thin film si sunt foarte bune. Acum am luat din germania panouri chinezesti . Pot sa spun ca par foarte ok . Sticla este cea securita, celulele sunt mono , sunt encapsulate in eva si au folie de teflon . Masurate in scurt dau 68,5 % din puterea lor iar cele nemtesti Schot dau 69 % din puterea lor. Asta inseamna ca la masuratori sunt aproape identice.Acuma nu stiu ce sa zic ca sunt noi si nu prea se pot compara , .;... poate maine crapa :)). Totusi am inredere in ele si sper sa fie ok . Au certificat TUV si din toate experientele mele cu produsele chinezesti pe care le-am achizitionat din Germania nu am avut parte de neplaceri.

post-42081-139829404112_thumb.jpg

Link spre comentariu

Buna seara. Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns la urmatoarea intrebare?Am atasat o poza. Este corecta schema sau mi se pot arde controllerele sau alte belele?Din noiembrie pana acum am avut un singur controller si doua panouri de 12v 100w puse in paralel pe un singur controller si un singur acumulator . Acum am patru panouri si 4 acumulatori. Acumulatorii i-am pus in paralel sa creasca amperajul . Am folosit cablu cu sectiunea de 16mm2 ( cablu de aparat de sudura ) ca sa reziste. Din acumulatori am plecat in invertorul de 1500 w cu acelasi tip de cablu foarte gros. Intre acumulatori si invertor am pus pe firul de plus 3 sigurante auto de 40A in paralel ( motivul pentru care am pus 3 de 40A este pentru ca nu am gasit una de 120A ) . De la controllere am tras pana la acumulatori un cablu nu prea gros ( 2,5 mm2 ) , nu stiu daca am nevoie de ceva mai grois deoarece din controller pleaca spre acumulatori maxim 10 A si sectiunea asta de 2.5 mi se pare suficienta. Problema este ca am tot montajul facut intr-un panou cu ambele controllere dar numai unul din controllere este legar la panourile fotovoltaice. Maine as vrea sa mai pun inca doua panouri pe casa si sa le leg la al doilea controller dar am o retinere ca nu stiu daca este corect. Imi este frica sa nu se arda ceva pe acolo. Nu cunosc prea multa electronica si as avea nevoie de putin ajutor sa-mi spuneti daca este corecta schema. Si daca nu este corecta ce credeti ca ar trebui sa fac sa folosesc doua panouri de 200 w cu controllere de 20A pe acelasi grup de acumulatori si daca este posibil asa ceva. Va multumesc.Referitor la discutiile de pe acest topic legate de calitatea panourilor chinezesti as vrea sa fac si eu un comentariu.Am pe casa panouri SCHOT thin film si sunt foarte bune. Acum am luat din germania panouri chinezesti . Pot sa spun ca par foarte ok . Sticla este cea securita, celulele sunt mono , sunt encapsulate in eva si au folie de teflon . Masurate in scurt dau 68,5 % din puterea lor iar cele nemtesti Schot dau 69 % din puterea lor. Asta inseamna ca la masuratori sunt aproape identice.Acuma nu stiu ce sa zic ca sunt noi si nu prea se pot compara , .;... poate maine crapa :)). Totusi am inredere in ele si sper sa fie ok . Au certificat TUV si din toate experientele mele cu produsele chinezesti pe care le-am achizitionat din Germania nu am avut parte de neplaceri.

Felicitari! din punctul meu de vedere sunt legate corect, dar vreau sa te intreb nu era suficient un singur controler? sau nu duce mai mult de 20A?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări