Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

"costa panoul de 150w 120 euro" deci sub un euro watt-ul; te rog sa detaliezi.

Atit ma costat pe mine, in afara de munca mea, eu am cumparat celule 36buc+2 rezerva si banda de interconectare la pretul de 400 ron diferenta mau costat gemurile silicon etc . total 500ron4w celula 156x156
Link spre comentariu

"munca mea". Pai asta cat costa? si nu-i vorba numai de asta ci si de indemanare, experienta..Mi-am amintit cum am "reparat" o statie de telecomanda pentru nadit(emitatorul) unui sef de-al meu. Nu se "aprindea"!. Am verificat contactele (lamelele) acumulatoarelor si daca acestea din urma sunt incarcate..lamele nu aveau presiune de contact (material prost!). Experienta si-a spus cuvantul ..a fost raspunsul meu la intrebarea : cum am facut asa repede?!. Aceasta experienta (nu vorbesc de-a mea acum!) trebuie si ea pretuita asa cum se cuvine. In modestia ta (Arcadius) nu vrei sau nu stii cat de mult pretuieste experienta. Indemanarea tot din experienta vine si toate din PASIUNE!.L.E. Am uitat sa mai spun ca de-atunci seful are nitica incredere mai multa in mine!

Link spre comentariu
Vizitator octavianc

este ok pretul de achizitie. La mine de exemplu watt-ul este 1,37 euro+tva, dar vine ca panou si cu garantie.Totul depinde de rabdarea fiecaruia si de ce anume vrea. Ca hobby este ok, dar pentru ceva mai serios se cere o alta calitate. Te felicit pentru rabdare

Link spre comentariu

"munca mea". Pai asta cat costa? si nu-i vorba numai de asta ci si de indemanare, experienta..Mi-am amintit cum am "reparat" o statie de telecomanda pentru nadit(emitatorul) unui sef de-al meu. Nu se "aprindea"!. Am verificat contactele (lamelele) acumulatoarelor si daca acestea din urma sunt incarcate..lamele nu aveau presiune de contact (material prost!). Experienta si-a spus cuvantul ..a fost raspunsul meu la intrebarea : cum am facut asa repede?!. Aceasta experienta (nu vorbesc de-a mea acum!) trebuie si ea pretuita asa cum se cuvine. In modestia ta (Arcadius) nu vrei sau nu stii cat de mult pretuieste experienta. Indemanarea tot din experienta vine si toate din PASIUNE!.L.E. Am uitat sa mai spun ca de-atunci seful are nitica incredere mai multa in mine!

Da multumesc, asa e si la mine in zona unde locuesc sunt cam singurul care fac cam multe chesti si in electronica ma mai bag repararea calc siteme operare , instalarea sistemelor sateliti cu monturi polare ,mecanica , inventica pentru usurarea munci cu ar fi prasitoare pe baza flexului alimentat de la propria energie ,mi se spune minitehnicus , ok .Am spus asta pentru ca daca fiecare care se apuca de lipit bineinteles care are indemanare il costa mai eftin.
Link spre comentariu

nu cunosc costurile dar intreb si eu: ce parere aveti daca am construii panoul in sistem termopan din urmatoarele materiale: o placa din ABS sau PVC de culoare alba pe care se fixeaza celulele! bagete umplute cu silicagel iar deasupra ar trona o foaie de sticla de care se lipeste o folie antiefractie transparenta!?!? nu ar iesi mai compact si mai estetic? pe margine se pot monta profile U de aluminiu sau PVC! inca nu am apucat sa fac panoul inca ma documentez in problema asta pe langa faptul ca stau prost cu timpul liber! dar ca idee ce parere aveti? ma gandesc la folia asta antiefractie ca ar oferii mai multa siguranta in utilizare pe langa faptul ca se poate utiliza un geam mai subtirel si in cazul spargerii accidentale a geamului nu se duc si celulele in RAItoate bune si sanatate va doresc!

Link spre comentariu

nu cunosc costurile dar intreb si eu: ce parere aveti daca am construii panoul in sistem termopan din urmatoarele materiale: o placa din ABS sau PVC de culoare alba pe care se fixeaza celulele! bagete umplute cu silicagel iar deasupra ar trona o foaie de sticla de care se lipeste o folie antiefractie transparenta!?!? nu ar iesi mai compact si mai estetic? pe margine se pot monta profile U de aluminiu sau PVC! inca nu am apucat sa fac panoul inca ma documentez in problema asta pe langa faptul ca stau prost cu timpul liber! dar ca idee ce parere aveti? ma gandesc la folia asta antiefractie ca ar oferii mai multa siguranta in utilizare pe langa faptul ca se poate utiliza un geam mai subtirel si in cazul spargerii accidentale a geamului nu se duc si celulele in RAItoate bune si sanatate va doresc!

Nu se poate asa ,pentru ca sunt doua materiale diferite si cand se incalzesc diferit geamul va fi fortat de acel pvc sau plexiglas se sparge . De ce spun asta ,pentru ca asa am patit eu de mi sa spart geamul , legat de silicagel ,baghete asa construesc eu panourile doar ca folosesc geamuri normale de 3mm atit pe fata cat si spate, intre geamuri , baghete de termopan cu silicagel si lipite de geamuri fara a mai folosi profil de aluminiu pe marginile panoului, lipit panoul direct de rama din fier care se va monta in cazul meu pe mecanism de urmarire solara. Economisiti BANI.La fel pentru o racire mai buna se pune pe fiecare celula pe plusul celuli vaselina siliconica pentru eliminarea calduri prin geamul din spate.
Link spre comentariu

legat de geamuri: tocmai ce am gasit o firma care produce sticla clara sau cel putin asa ii zic ei, dar mai au si sticla laminata cu folie Eva (super clear)...acuma astept o oferta de pret In mare parte eficienta panoului se reduce la temperatura ce se acumuleaza in interior si stim ca sticla normala nu ar fi cea mai indicata desi ne putem folosi de ea destul de bine.Dar daca s-ar folosi la partea din spate sticla termorezistenta cum este cea de la seminee? Cel putin vad la mine ca la 2 minute de cand am aprins focul te incalzesti la maini fara nici o problema (lasa caldura sa treaca foarte usor) si mai mult de atat nici nu se deformeaza.Acuma nu stiu cat de mult ar deforma bugetul ca inca nu am gasit la dimeniunea unui panou.

Link spre comentariu

in legatura cu sticla termorezistenta! si eu am semineu acasa insa nu stiu cat e de rezistenta la socuri! eu am scos usa sa o sterg de depunerile de funingine si am reusit sa crap putin sticla pe margine! nu mi se pare rezistenta! si inca o chestie legata de cealalta treaba cu folia antiefractie! nu cred ca se sparge din moment ce este proiectata sa fie folosita pe geam si culmea si la exterior! ma intreb eu acuma ce sticla folosesc astia la ferestrele de mansarda!?! ca sunt rezistente al naibi!numai bine!AlinEX

Link spre comentariu

"in legatura cu sticla termorezistenta! si eu am semineu acasa insa nu stiu cat e de rezistenta la socuri! eu am scos usa sa o sterg de depunerile de funingine si am reusit sa crap putin sticla pe margine! nu mi se pare rezistenta!"Domnul meu eu am de 4 ani semineul si inca nu am reusit treaba asta si eu ii curat sticla tot la 3-4 zile la cum bag eu pe foc (se afuma).....cine stie....mai sunt si defecte de fabricatie

Link spre comentariu

eu am vrut sa curat sticla scoasa din locasul ei din usa! la punerea sticlei la loc am reusit performanta de a crapa usor sticla pe margine! o fi ea termorezistenta dar socorezistenta nu e(cel putin a mea nu e) bag de seama ca sunt tot felul de sticle si folii in care se lamineaza sticla concepute pentru asta! acuma stau si ma gandesc la povestea aia lu' Creanga cu drobu de sare! ma gandesc ca celulele lipite pe pvc ar crapa? nu cred pentru ca se lipesc cu silicon si abia daca ating suprafata de pvc! sau sticla normala laminata cu folie antiefractie se crapa datorita coeficientului de dilatare a celor doua materiale? ma indoiesc cred ca folia asta are si ea o elasticitate fiind folie PET sau PVC!

post-30607-139829371996_thumb.jpg

Link spre comentariu

sincer nu stiu insa eu am dubii mari privind pvc-urile astea....nu cunosc coeficientul de dilatare insa imi cunosc usa de la intrare care trebuie reglata in fiecare an de 2 ori - atat iarna dar mai ales vara cand de la expunere prelungita la temperaturi mai ridicate pur si simplu pe suprafata panoului de jos (avand suprafata cea mai mare) apar umflaturi ridicol de mari ori daca se intampla treaba asta si se va umfla sub celule, acestea vor fi presate excesiv pe geam. Si cum a spus un domn intr-un alt subiect "Prima impresie: Aoleu ce firave sunt"

Link spre comentariu

sincer nu stiu insa eu am dubii mari privind pvc-urile astea....nu cunosc coeficientul de dilatare insa imi cunosc usa de la intrare care trebuie reglata in fiecare an de 2 ori - atat iarna dar mai ales vara cand de la expunere prelungita la temperaturi mai ridicate pur si simplu pe suprafata panoului de jos (avand suprafata cea mai mare) apar umflaturi ridicol de mari ori daca se intampla treaba asta si se va umfla sub celule, acestea vor fi presate excesiv pe geam. Si cum a spus un domn intr-un alt subiect "Prima impresie: Aoleu ce firave sunt"

asa este asa am patit si eu, se dilata la caldura mai mult ca geamul , mai ales ca marginile sunt lipite erimetic prin baghete si de geam automat forteaza in geam pana mi la spart .asa a fost problema mea de inceput cand mam apucat de primul panou atunci am pierdut vreo 4 celule din cauza sparturi . am eliminat plexiglasul si am pus din nou un geam si sunt multumit de panou pana in ziua de azi functioneaza.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut, si am de gand sa-mi procur celulele separat si sa-mi construiesc singur panourile. De aceea vreau sa va ajut cu un link catre un tutorial foarte complet despre cum se face acest lucru. Eu cred ca este cel mai ieftin asa cum face tipul din tutorial Nu incercati sa faceti combinatii de sticla cu folie sau plexiglas .cel mai bine e sticla clara de 6mm care rezista excelent la grindina si orice altceva.

Chiar pune accent pe rezistenta in timp si anume pentru cel putin 30 ani!

Sunt 3 parti:

Sper sa va fie de folos.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am vazut si eu filmuletele...pot spune ca m-a tentat si pe mine ideea.Mi-a trecut cand am aflat cat costa rasina speciala care se toarna peste celule,SYLGARD184.Ajunge aproape la pretul celulelor....Si inca ceva...toata lumea vrea sa foloseasca sticla cat mai groasa,scapand din vedere un aspect...pierderea de energie este proportionala cu grosimea sticlei.Acum doua saptamani am testat pe 3 celule inseriate,pierderea de curent datorata grosimii sticlei.Am masurat curentul de scurt circuit fara sticla,cu sticla obisnuita de 2,de 3,de 4mm.La 2mm curentul a fost cu 10% mai mic,la 3mm cu 18% iar la 4mm pierderile au fost de 25%.Concluziile le poate trage fiecare....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări