Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

De ce sa nu se preteze? Daca e vorba de portabilitate din cate stiu eu sticla e mai usoara decat tabla si daca cumva scapi panoul tot asa se va sparge sticla aplicata peste celule. Cat despre pasta termoconductoare.....solutiile profi (ca acolo bati) presupun intre aceleasi doua geamuri folosite de domnul arcadius un plus de Laminat Tedlar Eva (etilen vinil acetat), pe romaneste o folie foarte transparenta deasupra celulelor si una mata sub ele care si realizeaza transferul temic. Problema este ca aceasta laminare presupune lipirea panoului la temperatura si presiune.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca scap panoul,la cel cu fundul metalic,avand in vedere ca celulele sunt fixate elastic,e posibil sa se sparga doar geamul de deasupra.In varianta ca panoul e in intregime din sticla se face praf totul.N-am plecat totusi de la premisa ca panoul trebuie sa treaca asemenea teste..Am adus in discutie transferul termic,deoarece o sa folosesc un incarcator in comutatie;aici conteaza tensiunea de iesire,a panoului,pt a obtine maxim de putere.Prin incalzire,aceasta scade,scazand si puterea maxima debitata.In varianta clasica,mai primitiva,adica panoul conectat direct pe baterie,prin dioda,incalzirea panoului nu influenteaza cu nimic randamentul,oricum pierzandu-se ceva putere de la 17V,cat debiteaza panoul,la cca 14V,tensiune maxima pe baterie.Asta ca sa se inteleaga obsesia mea cu racirea eficienta...

Link spre comentariu

am citit si celalalt subiect cu incarcarea si sincer pentru a incarca o baterie nu merita sa te complici atata (parerea mea). Intr-adevar daca ar fi un panou care functioneaza 24/7 pentru gospodarie atunci merita dar asa?In cazul in care se sparge sticla de deasupra si nu e securizata oricum o sa ai probleme cu celulele. Cat despre racire .....pentru ceva portabil.....mie racirea naturala mi se pare cea mai buna ca simplitate.......il pui pe iarba, pamant, beton (depinde unde te duci la gratare) si ai grija sa nu treci cu masina peste el pentru ca transferul termic o sa fie oricum mult superior decat daca l-ai tine suspendat astfel toata energia termica inmagazinandu-se in interiorul panoului.Sa nu ma intelegi gresit, nu incerc sa te conving sa faci intr-un anumit fel ca doar asa e bine, doar de aceea e forum, sa cerem pareri si sfaturi.Hai Noroc si Toate Cele Bune

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nici eu nu vreau sa discut in contradictoriu;nu inteleg totusi reticenta in a incerca altceva,in afara solutiilor consacrate.Consacrate nu neapatat prin eficienta,ci adeseori prin folclor.O sa folosesc un exemplu lesne de inteles,pentru a arata diferenta intre "traditional" si "modern",intre liniar si comutatie.Presupunand tensiunea optima pt puterea maxima a panoului,17,5V si tensiunea folosita de acumulator,de14V,inseamna ca 3,5V se pierd,adica 7 celule produc degeaba.Asta in cazul fericit,cand acumulatorul este aproape incarcat,caci mare parte a timpului,tensiunea pe acumulator e mai mica de 14V.In comutatie si cele 7 celule incarca acumulatorul. Intr-un caz,vreo 30 de ani 7 celule freaca menta,pe cand in celalalt caz,aceleasi celule produc.Cat despre racire,ce racire poate asigura o foaie de sticla,pe care celula e lipita pe o suprafata mica,cu silicon?Nu am postat cu intentia de a contra pe cineva,am vrut doar sa aduc in discutie ALTCEVA.Poate ca e bine sa ma retrag,cu scuzele de rigoare,daca am tulburat cumva,topicului d-lui @arcadius,pe care il admir pentru stiinta de a face ceva,din aproape nimic.

Link spre comentariu

Acum, ca am recitit mesajul meu, eu ar trebui sa imi cer scuze ca se pare ca am folosit fara sa vreau un ton cam "razbunator" si nu vreau sa ofensez pe nimeni sau sa dau impresia ca nu as fi de acord cu dvs. si pentru partea de incarcare nu am ce "comenta". pe ce m-am axat eu e faptul ca de cateva zile tot caut producatori si distribuitori si cam tot ce mi-a trecut prin cap ca sa imi fac panouri cat mai profesionale fara costuri exagerate,in cele din urma (cel putin deocamdata) ajungand tot la modalitatea d-lui arcadius o rola de 1m/50m de folie Tedlar Eva fiind 700 $ fara sa punem la socoteala sculele necesare realizarii panoului.

Link spre comentariu

Aici cred ca e vorba despre optimizare; iau exemplul dat mai sus de unde rezulta ca se pierde undeva la 20 la suta (17,5*20/100=3,5). Aici mai pot aminti faptul ca la temperaturi mari (insolatie puternica) tensiunea se micsoreaza deci, automat, si curentul de incarcare va mai scade (dar asta nu exclude un mic regulator tip auto). Ideea e sa se consume noaptea ce se produce ziua, tocmai pentru a respecta cat de cat regimul de incarcare si cel de descarcare a bateriilor.Nu cred ca in urma unei solutii moderne s-ar pierde semnificativ mai putin!

Link spre comentariu

Daca scap panoul,la cel cu fundul metalic,avand in vedere ca celulele sunt fixate elastic,e posibil sa se sparga doar geamul de deasupra.In varianta ca panoul e in intregime din sticla se face praf totul.N-am plecat totusi de la premisa ca panoul trebuie sa treaca asemenea teste..Am adus in discutie transferul termic,deoarece o sa folosesc un incarcator in comutatie;aici conteaza tensiunea de iesire,a panoului,pt a obtine maxim de putere.Prin incalzire,aceasta scade,scazand si puterea maxima debitata.In varianta clasica,mai primitiva,adica panoul conectat direct pe baterie,prin dioda,incalzirea panoului nu influenteaza cu nimic randamentul,oricum pierzandu-se ceva putere de la 17V,cat debiteaza panoul,la cca 14V,tensiune maxima pe baterie.Asta ca sa se inteleaga obsesia mea cu racirea eficienta...

Sunt dor speculatii nu aveti de unde sa stiti cat va scadea de aceia va propun mai intai faceti teste si apoi discutati despre eventualele sacaderi de randament ,vb in cunostinta de cauza.sporp.s un panou cu 36 celule produce in gol 19v nu 17,5v si nu am vazut sa scada pe timp de vara mai mult de 1v .asa este la mine iar in serie ajunge la 40v .
Link spre comentariu

Inca ceva f inportant care nu am adus in discutie ,este faptul ca la materialele diferite cum ar fi metalul se dilata diferit fata de geam si este posibil ca tabla din spate sa forteze geamul din fata? intreb asta pentru ca nu am testat pe cand daca totul este din geam chiar si celulele sunt sticla mi se pare normal sa nu se dilate diferit ,de aceia nu am avut probleme pana acum .Un raspuns in privinta asta poate ca ma insel .Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sunt dor speculatii nu aveti de unde sa stiti cat va scadea de aceia va propun mai intai faceti teste si apoi discutati despre eventualele sacaderi de randament ,vb in cunostinta de cauza.sporp.s un panou cu 36 celule produce in gol 19v nu 17,5v si nu am vazut sa scada pe timp de vara mai mult de 1v .asa este la mine iar in serie ajunge la 40v .

Ca sa justific speculatiile,pun aici caracteristicile unei celule des folosita.E un grafic care arata tensiunea pe celula,in gol si in sarcina,la puterea maxima.http://www.bosch-solarenergy.com/filead ... glisch.pdfIn legatura cu dilatarea, aveti dreptate;coeficientul de dilatare e diferit la metal,fata de sticla.Pe metal ar trebui lipite cu cateva puncte de silicon.Initial am crezut ca merg lipite direct cu adeziv pe tabla.Mi-a fost atrasa atentia de catre un user mult mai experimentat,ca celulele s-ar sparge.
Link spre comentariu

acumulator,de14V,inseamna ca 3,5V se pierd,adica 7 celule produc degeaba

Nu se pierd pentru ca, cu cat sunt celule in plus atunci intra cu rezistenta mica si produc mai multi AMPERI ajung la acei 8A la cat scoate celula.Repet daca un panou scoate 19v iar eu il leg la un acomulator care are 12v tensiunea din panou scade la acei 12v dar pe ampermetru va indica in jur de 8A daca scoatem 3 celule tensiunea ramane tot la 12v dar amperi scad la 1A .I-mi cer scuze de explicatia practica data dar nu am stiut altfel sa explic multumesc.La fel si celulele din panou daca numai una este umbrita nu va mai produce deloc doar daca se pune la fiecare celula cate o dioda in paralel cu celula + la + si - la - ,in cazul asta chiar daca celula este umbrita dioda va conduce circuitul fara acea celula ,diferenta se va cunoaste prin scaderea tensiuni de 0,55v..
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu va contrazic,deoarece nu am facut masuratori.Cat de curand,sper sa pot cumpara un set de celule si atunci o sa pot vorbi in cunostinta de cauza.Totusi producatorul celulelor,in graficul pomenit mai sus, spune altceva,iar eu tind sa-l cred.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări