Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

Sistemul cu doua geamuri nu este fiabil (concluzia mea) , " arcadius" a patit-o si el , vedeti posturile de aici , mai pe la inceput . Nu stiu de ce spune acum ca totul este in regula si ca nu a avut probleme dar data viitoare cand am sa trec pe la cel la care se afla panoul pe care l-am facut cu doua foi de geam , am sa fac niste poze cu geamul din spate spart si am sa le pun tot aici pentru a fi vazute de toti cei care ar vrea sa construiasca panouri. Nu sunt singurul care a patit-o . Durata de viata a unui panou trebuie sa fie de min. 20-30 de ani timp in care se pot intampla multe . Geamul de 3 mm nu se foloseste nici macar la termopane care au 1,5x0,7m , cu atat mai putin la panouri solare care sunt mult mai expuse la tot felul de factori externi. Panourile industriale au geam de 3,2 dar este securizat . In acelasi timp , cele 3 folii lipite pe spate il fac mult mai rezistent , functioneaza ca o folie antiefractie . Date fiind schimbarile de clima ganditi-va ca in urmatorii 10-20 de ani puteti "beneficia" de furtuni si grindina cum nu ati avut pana acum . O simpla creanga rupta de un vant puternic va poate face tandari un panou . Cel mai bun geam pentru panou are 3 calitati : securit, antireflex , super-clar (cu continut redus de metale) . Diferenta dintre unul de 4 mm normal si cel de 4 mm special este de 3-4 procente. La cel de 4mm pierderile sunt de 7-8% (din masuratorile facute de mine) , la celalalt de 3-4% . La un panou cu celule de 4W ar fi o diferenta de 6-7W . Nu prea merita sa investiti intr-un geam foarte scump , geamul normal de 4 mm este suficient . Daca aveti probleme cu grindina puneti securizat sau lipiti o folie antiefractie pe spatele lui . In zona in care locuieste arcadius grindina nu este prea mare , ca si aici , in Tulcea. Daca vreti sa castigati cativa wati puneti antireflex , cresteti randamentul , mai ales daca panourile sunt fixe si soarele nu este perpendicular pe panou decat putin timp , in jurul ori 12 . O alta problema cu folosirea geamului ca suport pentru celule este temperatura de lucru a panoului . Cel cu tabla suport are cu cel putin 10 grade mai putin la iluminare maxima . Si cum coeficientul termic al celulelor este -3mV/grad celsius , ar fi 30 mvX36 celule , in jur de 1V , adica 7-8W (5%) mai putin la un panou de 140W(la 25 grade celsius) . Adica puneti degeaba un geam superclar si antireflex daca racirea celulelor este proasta . La cele industriale , celulele cedeaza caldura : 1. geamului securit pe care sunt lipite pe partea din fata , 2. pe spate , unde au doar o folie subtire cu rol de protectie. Dar , daca folositi celule de 4,3-4,4W in loc de cele de 4W , puteti scoate 140 W cu 36 de celule indiferent de geamul pe care il puneti deasupra .

Link spre comentariu

Tot ce ai descris aici este adevarat.

Dar sa sti ca eu le am de 1an si nu am avut probleme doar cu un singur panou am avut ceva umezeala ,din cauza ca nu am folosit acea banda de cauciuc lipitoare care se lipeste pe baghete . Nu stiam ca intrun loc nu era etans , dar am rezolvat problema asta , de acum 1 an in urma nu eram in tema si am incercat diferite experimente cum e mai bine sa fie transparenta . De aceia am folosit un plexiglas pe unu din panouri si lam expus la soare , din cauza materialelor diferite intre geam si plexiglas sa intamplat o spargere din spatele panoului acolo unde au fost lipite celulele, asta a dus si la dificultatea salvari celulelor , din cauza ca fiecare celula a fost lipita cu cate un punct de silicon. Pentru repararea lui a fost nevoie de anca un geam peste acela spart . asta a dus la acele probleme de etansare si cu toate astea am rezolvat si problema asta.

Indeia cu doua geamuri mai eftine si cu baghete de termopan si silicagel eu o sustin .... Fiecare face cum vrea eu sunt multumit.

Nu am spus ca ideia ta nu este buna , doar ca la tine costirile urca ceva mai mult cu acea tabla si daca e sa ne gandim nici acea varianta nu este profelsionala , eu zic ca merita sa investesti mai putin si sa ai grija de ele. Pe mine ma costat cu tot cu geamuri un panou de 150w doar 500 lei fata de unu original care ajunge si la 500euro atunci care este avantajul?.

geamul lipit bine si cu silicon nu este chiar atit de sensibil , singurul lucru pe care mieste teama este grindina dar cu ceva protectie cu partea mecanica de rotirea panourilor se poate pune pe vertical si astfel evitam lovitura directa..

Spor la treaba

Link spre comentariu

De azi am finalizat sistemul energiei solare , am mai adaugat inca doua panouri pe acelasi mecanism .Acum am incarcarea de la panouri 20A + 10A eoliana din cauza unui vand slab pe ziua de azi.

post-39624-13982931298_thumb.jpg

post-39624-139829312988_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator cvapailty

Inca o data sincere felicitari.

Panoul de la nicusor1961 inca e in parametrii normali. E cel executat cu tabla galvanizata in spate. Sper sa treaca iarna cu bine. Oricum trebuie sa iau legatura cu el pt achizitia de celule fotovoltaice sa imi inmultesc panourile.

:)

Link spre comentariu

Azi am luat geamul calit-securizat-de la Gerom .Face toti banii,pana la o posibila grindina cu diametru mai mare de 3 centrimetri nu are nici o problema!Maine o sa va pun o poza cu un panou ACM ,cu un geam identic,functional din anul 2008 ,care nu a patit nimic intre-timp ,in ideea ca nu are sistem de scoatere din grindina !

Link spre comentariu

Azi am luat geamul calit-securizat-de la Gerom .Face toti banii,pana la o posibila grindina cu diametru mai mare de 3 centrimetri nu are nici o problema!Maine o sa va pun o poza cu un panou ACM ,cu un geam identic,functional din anul 2008 ,care nu a patit nimic intre-timp ,in ideea ca nu are sistem de scoatere din grindina !

Multumesc "cvapailty".Abia astept sa vad pozele"anaflorian52" cu panourile tale , eu am considerat ca nu e nevoie de cheltuiiala mare de aceia am folosit geam simplu.
Link spre comentariu

Diferenta intre un geam calit si unul obisnuit este de 40 lei,care se acopera ,cred eu ,cu uitarea de a comuta ,pe verticala panoul ,cand nu esti acasa sau pur si simplu grindina te ia pe neasteptate .In zona Buzaului ,mai vin grindine si pe uscat,fara apa ,deci un senzor de ploaie nu are rost!

Link spre comentariu

Diferenta intre un geam calit si unul obisnuit este de 40 lei,care se acopera ,cred eu ,cu uitarea de a comuta ,pe verticala panoul ,cand nu esti acasa sau pur si simplu grindina te ia pe neasteptate .In zona Buzaului ,mai vin grindine si pe uscat,fara apa ,deci un senzor de ploaie nu are rost!

Asa este ai perfecta dreptate numai ca eu de 1an jumate nu aveam probleme cu asa ceva ori in zona mea nu prea este grindina eu cred ca la panourile mele vor rezista si la grindina mai mica bineinteles.
Link spre comentariu

Domnule,eu iau in calcul de 10 ori ,cel putin ,timpul expus de dvs.si in plus orice anomalie ,care inca nu v-a afectat pana acum!Doamne fereste sa am dreptate ,numai 50 la suta ,si s-au dus milioanele investite !

Link spre comentariu

.In zona Buzaului ,mai vin grindine si pe uscat,fara apa ,deci un senzor de ploaie nu are rost!

Pentru grindina, am mai scris, se poate pune un senzor de soc (o pastila de cuart de la jucarii sau telefoane, cu un mic aplificator si element de executie)
Link spre comentariu

Va salut ,azi am muncit f mult , mi-am luat un tracker de la un tip din Timisoara , l-am instalat functioneaza foarte fain , urmareste soarele asa cum trebuie iar cand a venit seara a inceput sa miste panourile pre rasarit.maine revin cu pozele si cu arcurile gandite de mine.pentru greutate a panourilor.

Link spre comentariu

Acum vreau sa trimit si toate pozele cu tot mecanismul si trackerul solar tot .Un lucru pe care lam gandit si e f simplu si eficient sunt acele doua arcuri , din cauza greutati mari a panourilor ,acele arcuri ajuta mult motorul sa nu se forteze si de ce nu reduce chiar consumul.O sa vedeti in partea de est doua arciri fata de vest asa leam pus eu , atunci cand panourile stau spre vest actuatoruli i vine greu sa traga daca nu este ajutat de acele arcuri.Asta ramane sa trageti dvs. concluzia daca am dreptate .

post-39624-139829313635_thumb.jpg

post-39624-13982931364_thumb.jpg

post-39624-139829313646_thumb.jpg

post-39624-139829313652_thumb.jpg

post-39624-139829313657_thumb.jpg

Link spre comentariu

si pozele urmatoare pe care urma sa le pun.daca va uitati atent se vede o tiava, cu ajutorul acelei tevi ma ajuta reglajul pe timp de iarna si vara vara panourile stau cam 20 35grade iar irna 30 50grade.trackerul este alimentat tot de acele cabluri care duc spre acumulatori doar dioda am schimbato am luato de la tablou si am montato sus pe panouri sa ajunga sensiunea direct din baterii pana unde sa pot lega trackerul solar.

post-39624-139829313665_thumb.jpg

post-39624-139829313671_thumb.jpg

post-39624-139829313678_thumb.jpg

post-39624-139829313686_thumb.jpg

post-39624-139829313694_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări