Vizitator clau71ro Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Buna,Va multumesc pentru raspunsuri. La utilizarea unui releu electromagnetic m-am gandit si eu prima data dar un releu consuma destul de mult curent si as dori sa evit aceasta, inlocuindu-l cu tranzistori. De asemenea as evita achizitionarea unui charger si ma gandeam ca adaugand/eliminand in mod dinamic celule din circuit as putea obtine o comportare asemenatoare unui charger MMPT, respectiv un randament cat mai bun. Deocamdata am sa construiesc cateva panouri mititele zilele acestea sa vad cum "iese".Celulele pentru primul panou le-am cumparat din tara celelalte le-am cumparat de pe ebay. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2011 Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Ca sa nu consume releul poti sa-l pui normal-inchis in repaus pe incarcare , si doar cind ai supratensiune (bateria este incarcata..peste 14-14,5 v ) sa actioneze ,sa decupleze! Link spre comentariu
Vizitator adrian_vostinar Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 TOTUSI AM SI EU O INTREBARE SOLAR TRECKER-UL FUNCTIONEAZA?vreau sa-mi fac si eu unulms Link spre comentariu
Vizitator georgianavilcu Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Buna ziua,Un regulator de incarcare folosit impreuna cu un panou fotovoltaic in functie d ce parametri il alegem?In functie de tensiunea care o scoate panoul?sau de puterea generata?sau de amandoua?Eu vreau sa realizez un panou care sa imi scoata in jur de 325V Dc.( de exemplu Celule monocristalina de cate 2.58 W ,Tensiune Max., Vmp=0.514 [V] )...vreo 500 astfel de celule inseriate.In cazul asta regulatorul va fi de 350V? nu prea am vazut regulatoare de tensiuni asa mari,,,de obicei in jur de 24V.Pentru ca apoi sa folsesc un invertor sa scot 230V AC. Intr-un final asta este doar in scop demonstrativ, sa arat ca functioneaza, pe un bec, frigider, ceva.Va multumesc Link spre comentariu
aygun Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Si ce faci daca una sau mai multe celule din cele 500 serie isi modifica in timp parametrii ( in special intensitatea curentului furnizat ). ? Link spre comentariu
Vizitator georgianavilcu Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Pai asta intrebam si eu....nu asta este rolul regulatorului? In exemplul meu, ce regulator as folosi? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 De regula, panoul fotovoltaic nu alimenteaza direct un convertizor, bec sau alt consumator. Avand in vedere fluctuatiile intensitatii luminoase, se foloseste un acumulator tampon. Regulatorul are grija de curentul de incarcare al acumulatorului, asa ca se alege in functie de acumulator. Link spre comentariu
aygun Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Eu as intreba altceva , ce veti face daca ( sa presupunem ) se innoureaza brusc ( trece un nor mai negricios pe deasupra casei dvs ) , se intimpla ca pe cateva celule sa cada ceva frunzis sau sa isi faca nevoile o pasare ? Unii ar rade dar sunt realitati cu car ete intilnesti si nu le poti ignora. Fiint TOATE celulele inseriate , ca la baterii , o celula slaba pica intreaga serie . Ce faci daca se fisureaza o placutza de fotovoltaic ? De aceea se aleg elemente serie paralel in cazul panourilor solare. Daca pica o serie vor ramane celelalte puse in paralel .Nu am vazut nicaieri convertizor DC - AC care sa faca din 320 V DC - 220V AC .Vrei sa folosesti consumatori mari pe panouri ? Cat mai multe panouri care sa incarce o baterie de acumulatori , convertizor de putere mare sau UPS peste 2000W si ai rezolvat problema . Pentru Bec , poti utiliza becuri economice - desi recomand becurile cu led-uri .Acum am gasit o schema de Beco led cu led de 50W - 36V si pwm fara bobina si cu senzor de lumina - intra in functiune la lasarea serii . O sa fac ceva screen-uri cu schema si articolul.Am fost azi la o firma care furniza PWM-uri pentru chestii cu led-uri. Un PWM facut de fabrica de 20W este in jurul a 150 RON. Nu stiu mai multe dar astep mail cu oferta de la dansii .Oricum , imi pare extrem de mult 150 RON . Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 cand ai probleme de genul prezentat mai sus , se foloseste ceva de genul:totusi nu pricep de unde 320v dc , pai cu tensiunea asta alimentezi fara probleme becurile economice ele merg defapt in curent continuu 300vdc aprox. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Citind ce-i mai sus mi-a venit o idee care, zic eu, ar putea inlocui acel regulator dintre panouri si baterii. Cu un aranjament corect al celulelor se pot umbri pe rand, in functie de curentul de incarcare, randuri de celule. Un rand de celule reprezinta o inseriere de n celule (pt. 12V, 24V, etc.). Aceste randuri sunt orizontale si in paralel toate. Umbrirea automata se poate face cu un rulou si un servo (sau altfel). Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Impusti vrabii cu tunul. Prea complicat. Constructia mecanica e doboratoare. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Sunt rulouri gata facute cu motoras si chiar cu telecomanda.. Link spre comentariu
aygun Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Va dati seama ca ne scarpinam la urechea dreapta cu piciorul stang pe dupa cat si nu stiu cate noduri in jurul corpului.Am promis ca revin cu o schema a unui led de 50W la 36V si un PWM fara circuite specializate si mai ales fara bobinutele alea de 1H sau cat cere integratele . Cititi continutul articolului sa vedeti de ce au ales acea varianta . Imipare o solutie destul de eleganta pentru un PWM sipentru panourile solare / eoliene .Sper sa nu am probleme cu moderatorii ptr ca articolul este luat dintr-o revista . Daca se supara cineva il rog sa stearha atasamentul urmand sa il furnizez cui doreste pe PM . Multumiri ! Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Da, la 50W vin 4A la 12V deci se poate folosi la o baterie de 45Ah. Si eu cred ca e o solutie eleganta; sa vad cine se incumeta acum sa proiecteze un comparator care sa faca incarcarea automat in functie de U bat. (si de ce nu si de temperatura bateriei).Recunosc ca solutia propusa de mine nu e viabila.. :cry: Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 8, 2011 Partajează Postat Iunie 8, 2011 Sau un pic mai simplu,daca panoul se orienteaza dupa soare,poate fi si orientat la umbra,pt a scadea curentul de incacarePt regulator,e bine sa aiba 2 senzori de curent (unul inainte si unul dupa acumulator) ioar diferenta de curent sa fie 0.1C.Tensiunea maxima sa fie limitata la 14,4v. Daca tensiunea se mentine >30 min la 14,4 (mai exact daca trebuie limitata >30 min la 14,4v) sa scada limitarea la 13,6v si gata. Acumulatorii se incarca in regim de cicluri la 14,4v (adica se atinge 14,4v si se opreste incaracarea) sau se pot tine non-stop (regim tampon) la 13,6v.Pt incarcare rapida (cine stie cand dispare soarele) trebuie 14,4v,iar cand dispare trebuie mentinuta tensiunea de 13,6v (ca acumulatorul sa rama 100% incarcat,macar cat e ceva soare).Diferenta de curenti e necesara pt a consuma direct din panou cat timp e soare puternic. Altfel,limitand curentul la 0,1C si atat,curentul sarcinii va trebui sa fie nesemnificativ pe langa 0,1C,pt a mai si incarca acumulatorul! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum