Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panoul fotovoltaic Home made

arcadius

Postări Recomandate

Asta e pura fictiune...o "legenda urbana" si nimic mai mult...la temperaturi de pana la cateva sute de grade, sticla e un solid amorf, si atat!"La temperatura camerei curgerea sticlei, dacă are loc, nu se poate pune în evidenţă nici măcar în decursul cîtorva mii de ani (nici vorbă să vedem vreo deformare după 20 de ani!). Abia la temperaturi de la cîteva sute de grade în sus sticla se înmoaie suficient ca să se deformeze sub acţiunea propriei greutăţi.."

Doresc sa te contrazic .... " la temperatura camerei" sticla curge ....din p.c.t.d.v.d. al fiziciiiiiii sticla e lichid. Propun urmatorul experiment.Daca inca mai ai tocul de la geamuri la bloc / casa din lemn....atunci sti ca geamurile sunt "prinse" cu niste "stinghiute" de lemn....corect? e cauta tu un geam la care "stinghitele" au fost batute bine....si scoatele ... apoi daca ai o unealta de masurat ...gen micrometru sau ceva fin si precis masoara tu partea unde au fost prinse "stinghiutele" apoi partea de sus a geamului si apoi partea de jos a geamului.....si sa ne spui si noua unde este mai gros si unde este mai subtire...Mentionez ....ar fi bine si concludend ca geamurile sa fie de cel putin 20 ani vechime.... Sa nu ma aburesti ca technologia pe vremea aia era mai proasta si ca geamurile nu sunt uniforme....sau cu alt gen de scuze....Multumesc.P.S : Vad ca iti place sa citezi : AdiJapan12th March 2009, 10:38poate iti spune ceva ...softpedia?
Link spre comentariu

De aia si am pus in ghilimele, fiindca-i citat...curgerea sticlei sub actiunea gravitatiei fara indoiala e un fenomen real, numai ca nu e de crezut ca in 20 de ani s-ar putea masura cu un micrometru...am geamuri la casa din 1933, deci de 77 de ani, voi masura la primavara cu un micrometru, dar...slabe sanse! :rade: Revenind on topic, celulele solare se pot taia foarte bine cu un "diamant"profi, de geamgiu, nu cu cel de 5-10 lei cu role metalice. Cel mai sigur e sa va duceti la un geamgiu de meserie, pt 5 lei va taie cat se poate de bine celula.

Link spre comentariu

Foaia de geam curge si se poate taia sub apa cu foarfeca.Asa este, sunt realitati mai putin cunoscute dar adevarate.

Depinde ce intelegi tu prin "taiere" ! Eu zic ca mai degraba se numeste "cioplire" sau " rupere" ! Acestea mi se par cu mult mai aproape de adevar . Cand vei putea "taia" o foaie de sticla si sa obtii doua bucati la dimensiuni date cu margini perfecte , fara bavuri asa cum se obtine folosind diamantul ...atunci poti spune ca "tai" cu foafeca! Pana atunci poti sa tunzi o oaie, de exemplu ,cu foarfeca.Adevarul este ca TOTI geamgii din lume sant niste nobi , sant ramasi in urma cu tehnologia si deaceea folosesc diamantul.Crezi ca poti "taia" cu foarfeca celulele fotovoltaice in 4 bucati egale? Ca pana la urma despre asta era vorba si deviem de la subiect!Ps: Noroc cu YouTube ca ne invata de toate... :nebunrau:
Link spre comentariu

Depinde ce intelegi tu prin "taiere" ! Eu zic ca mai degraba se numeste "cioplire" sau " rupere" ! Acestea mi se par cu mult mai aproape de adevar . Cand vei putea "taia" o foaie de sticla si sa :asta am vrut sa zic si eu ceva mai sus da se pare ca nam fost pe deplin intzeles , pentru unii e totuna .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Văd că unii dintre voi n-aţi fost la şcoală nici prin generală, cum dracu' să fie sticla considerată lichid, la temperatura camerei? Ştiţi care sînt proprietăţile unui lichid?

Link spre comentariu

Văd că unii dintre voi n-aţi fost la şcoală nici prin generală, cum dracu' să fie sticla considerată lichid, la temperatura camerei? Ştiţi care sînt proprietăţile unui lichid?

ai scapat ceva din sistem era vb de temperatura ,stare de agregare dar uitasesi de timp , reciteste ce sa scris mai sus :limb:
Link spre comentariu

Domne' recomand sa ceteste ...wikipedia....daca nu intelegeste ce scrieste mai sus...

daca iti e lene ..... un extras din wiki :

Some glasses have a glass transition temperature close to or below room temperature. The behavior of a material that has a glass transition close to room temperature depends upon the timescale during which the material is manipulated. If the material is hit it may break like a solid glass, but if the material is left on a table for a week it may flow like a liquid. This simply means that for the fast timescale its transition temperature is above room temperature, but for the slow one it is below. The shift in temperature with timescale is not very large however, as indicated by the transition of polypropylene glycol of -72 °C and -71 °C over different timescales.

To observe window glass flowing as liquid at room temperature we would have to wait a much longer time than any human can exist. Therefore it is safe to consider a glass a solid far enough below its transition temperature: Cathedral glass does not flow because its glass transition temperature is many hundreds of degrees above room temperature. Close to this temperature there are interesting time-dependent properties. One of these is known as aging. Many polymers that we use in daily life such as polystyrene and polypropylene are in a glassy state but they are not too far below their glass transition temperature as opposed to rubber which is used above its glass transition temperature. Their mechanical properties may well change over time and this is serious concern when applying these materials in construction. In general for polymers there is a relation between the glass transition temperature and the speed of the deformation.

Concluzie: ........LA scoala cu tineeeee...

Link spre comentariu

E o diferenţă mare între a curge şi a se deforma. După căpăţînile voastre şi hainele sînt lichide la temperatura camerei, că doar se deformează dacă le pui pe pat. Tot din wikipedia:"Glass is a non-crystalline solid material. Glasses are typically brittle, and often optically transparent."Specialiştii în piei de cloşcă să îşi dea din nou cu părerea.

Link spre comentariu

E o diferenţă mare între a curge şi a se deforma. După căpăţînile voastre şi hainele sînt lichide la temperatura camerei, că doar se deformează dacă le pui pe pat. Tot din wikipedia:

"Glass is a non-crystalline solid material. Glasses are typically brittle, and often optically transparent."

Specialiştii în piei de cloşcă să îşi dea din nou cu părerea.

Pare rau dar nu are legatura cu subiectul....

dar na ...

Conclusion

There is no clear answer to the question "Is glass solid or liquid?". In terms of molecular dynamics and thermodynamics it is possible to justify various different views that it is a highly viscous liquid, an amorphous solid, or simply that glass is another state of matter that is neither liquid nor solid. The difference is semantic. In terms of its material properties we can do little better. There is no clear definition of the distinction between solids and highly viscous liquids. All such phases or states of matter are idealisations of real material properties. Nevertheless, from a more common sense point of view, glass should be considered a solid since it is rigid according to everyday experience.. Asta cam incerci tu sa ne spui d-le rata . The use of the term "supercooled liquid" to describe glass still persists, but is considered by many to be an unfortunate misnomer that should be avoided. In any case, claims that glass panes in old windows have deformed due to glass flow have never been substantiated. Examples of Roman glassware and calculations based on measurements of glass visco-properties indicate that these claims cannot be true. The observed features are more easily explained as a result of the imperfect methods used to make glass window panes before the float glass process was invented.

Deci se pare ca nici eu si nici tu nu gresim....si cred ca ajunge cu sticla asta...continuam cu subiectul..

Link spre comentariu
Vizitator razor1983

Oameni va rog reveniti la topic. Ati plecat pe alte carari si ati intrat in alte polemici care nu privesc acest topic si e pacat de el pentru ca Arcadius chiar a facut niste chestii grozave! Asa ca va rog incheiati discutia asta fara sfarsit despre taiat sticla in apa, cu apa, peste apa si orice alta forma si spuneti lucruri care au relevanta la topicul acesta. Va multumesc!

Link spre comentariu

Va multumesc pentru apreciere .Tocmai de asta vreau sa va ajut si pe dvs, pentru constructia panourilor facute acasa si pe celalalt topic al eolienelor. tot ce trebuie sa faceti e sa faceti rost de celule fotovoltaice sunt pe net ebay etc chiar si acele sparte se pot lipi si scoate o energie din ele frumusica .Va doresc sanatatea cu sanatatea se fac toate asta estre f inportanta.putin off topic.intro buna zi vreau sa mai deschid si alte topicuri cu alte realizari pe care leam facut , cum ar fi strungul, home made , utilaj pentru prelucrat lemnul , motoprasitoare din motor de drujba si multe altele. Spor la treaba.

Link spre comentariu

Salut,Dupa cum stiti cateva posturi mai inainte intrebam de taierea si cuplarea celulelor taiate pentru a obtine panouri de tensiune mai mare si curent mai mic :rade: Am experimentat si am obtinut urmatoarele rezultate:-Celula solara se taie foarte greu si urat datorita retelei metalice incorporate-Am "taiat" o celula de 0,55V/3A in aproximativ 6 buc. relativ egale si am cuplat normal celulele rezultate-Am obtinut in gol 2,3V si curent de scc de 160mA asta pe soarele palid de octombrie :rade: Concluzia e ca daca se obtin celule sparte acestea se pot ajusta cam la aceasi dimensiune cu multa,multa rabdare si cupla intre ele cu rezultate multumitoare!In att "panoul" de 2V.Cu stimaMILA

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări