Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atomizator apa

Vizitator crizti

Postări Recomandate

Vizitator crizti

Salut!Am vazut la tv ( pe Discovery la How It's made ) un atomizator cu apa si cand era pus in functiune elemina niste vapori foarte fini si racorosi si ma intrebam daca se poate realiza asa ceva home made In primul rand cel mai important este materialul piezoelectric care se gasesc in banalel buzzeresi apoi circuitul. Prezentatorul a specificat ca aste de ajuns 2 milioane de impulsuri/sec pt a elemina o ceata destul de finaStie cinea o asemenea schema? (banuiesc ca este destul de simpla)Bafta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecaboy

8

• mișa

3

• one

2

• adrian82

2

Top autori în acest subiect

Eu cred ca circuitul e partea simpla. 2MHz nu e cine stie ce. Poti genera usor cu un oscilator cu cristal, apoi iti mai trebuie un mic amplificator. Dar nu cred ca poti clinti prea mult buzzerul ala daca dai cu 2MHz in el. E facut pentru alta frecventa, e ieftin si din materiale infierioare.

Link spre comentariu

Pe vremuri, se faceau la Cluj asemenea atomizoare pentru uz medical. (aerosoli) Faceau o ceata destul de densa si functionau pe la 100KHz. Elementul piezo avea forma unei lentile concave (poza din mijloc: http://cache.lexico.com/dictionary/grap ... concav.jpg ) de vreo 5 cm diametru care focaliza intr-un punct unda mecanica. In punctul ala se producea atomizarea. De precizat ar fi ca elementul piezo functiona numai pe frecventa proprie de rezonanta. (se regla la fiecare aparat in parte frecventa oscilatorului)

Pe atunci o astfel de scula costa o avere. Acum, gasesti de cumparat cite vrei pe la magazinele de articole pentru gradina. Se pun in diverse aranjamente si balti pentru a produce ceata iluminata de leduri colorate.

Link spre comentariu

Daca bagi 2 MHz + apa intr-un buzzer nu cred sa obtii ce vrei tu. :rade: Exista umidificatoare de uz casnic, pentru aer. Unele functioneaza pe principiul descris la inceput si contin toate elementele de care ai nevoie ca sa experimentezi.

Link spre comentariu

Si eu am vazut emisiunea in care era prezentat atomizatorul iar acesta functiona inafara spectrului audio (propunerea lui ratza).

Sunt putin sceptic in privinta "difuzorului" piezoelectric dar cine stie...poate ai seanse cu ce gasesti in comert. :nebunrau:

Daca chiar vrei sa te apuci,pentru partea electronica iti recomand urmatoarea schema http://www.csgnetwork.com/ne555c3.html unde vei gasi si formula de calcul

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ca sa faci ultrasunete de exemplu, nu ai nevoie neaparat de element piezo. E suficient sa faci un fluier. Cam asa e si cu apa.Am vazut atomizoare fara nici un fel de element piezo. Se numeau generatoare de ceata in limbajul popular.Nu stiu exact pe ce principiu functionau, dar sigur nu aveau nimic electric. Bagai apa cu presiune mare, aveau un ajutaj proiectat special si gata ceata. Mai ales ca nu era vorba despre aerosoli, ci cantitati mari de apa care trebuia pulverizata.Erau folosite in experimente, cred pentru a vedea traiectoria unor particule in miscare.Ca sa te racoresti poti folosi un atomizor de genul celor care se gasesc la magazinele Brico, pentru udat plante. Au o duza reglabila, poti face jet sau ceata. Nu cred ca se pune problema atomizarii la propriu. :speriatP.S.Mi-am dat seama acum despre ce vorbesti...am vazut in magazin, este un aparat care costa o nimica toata. Intr-adevar este piezo, dar nu e cine stie ce. Secretara de la firma unde lucrez are asa ceva pe biro. Fite....Mai valabil este un pulverizator in fata ventilatorului, face minuni.Credeam ca vorbesti despre dispozitivele care exista pe anumite autostrazi (nu la noi) care fac un fel de ceata si cand treci pe acolo te racoresti si se raceste si masina.

Link spre comentariu

Ca sa faci ultrasunete de exemplu, nu ai nevoie neaparat de element piezo. E suficient sa faci un fluier. Cam asa e si cu apa.Am vazut atomizoare fara nici un fel de element piezo. Se numeau generatoare de ceata in limbajul popular.Nu stiu exact pe ce principiu functionau, dar sigur nu aveau nimic electric. Bagai apa cu presiune mare, aveau un ajutaj proiectat special si gata ceata. Mai ales ca nu era vorba despre aerosoli, ci cantitati mari de apa care trebuia pulverizata.Erau folosite in experimente, cred pentru a vedea traiectoria unor particule in miscare.

Principiu folosit la racorirea teraselor
Link spre comentariu

Pulverizatoarele de la terase nu sunt chiar atomizoare, sunt simple pulverizatoare.Oricum, asa cum am spus, isi fac treaba bine pentru amicul care si-a pus problema atomizarii cu ultrasunete.Inca o precizare: scopul atomizoarelor cu ultrasunete nu este racorirea, ci umidificarea aerului, cu efecte benefice asupra respiratiei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări