Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor CB cu tubul PFL200

Vizitator

Postări Recomandate

Buna seara,

din dorinta de a incerca tubul PFL200 am construit un receptor CB intr-o expresie simplista dar care in final s-a dovedit a fi un "superreceptor" surprinzator de sensibil cu auditie puternica in difuzor. Lampa PFL200 contine doua pentode, prima sectiune fiind utilizata in RF, iar cea de-a doua (pentoda de putere 5W) fiind utilizata intr-un etaj audio avand in sarcina pe anod transformatorul de iesire.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pfl200.html

Circuitul acordat poate rezona pe 27-28Mhz si este format din bobina L1 construita pe o carcasa de 30mm are 6spire CuEm 0,8mm si condesatorul variabil din care se utilizeaza doar o sectiune de 200pF.

Se utilizeaza un transformator pentru alimentare din retea avand sectiunea de 4-5cmp si care furnizeaza tensiunea de 19v pentru alimentarea filamentului si cca 150V pentru bara anodica.

:dans: :dans: :dans:

schema aici:

Posted Image

o imagine cu receptorul in timpul experimentului:

Posted Image

Un video aici: http://www.youtube.com/watch?v=HZDDdl_FP6M

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

5

• mila

4

• Trabant

2

• deneinvins

1

Revin la acest receptor fain cu unele modificari menite sa imbunatateasca performantele lui:

-pentru varianta receptorului in unde medii am adaugat in schema o reactie pe G2 si am redus valoarea rezistentei anodice la 220k, astfel se receptioneaza puternic programele locale destul de surprinzator pentru acest receptor cu un singur tub. :da

Bobina pentru UM are 55 spire CuEm 0,2mm pe o carcasa cu un diametru de 50mm, priza pentru catodul primei pentode se ia la 10 spire fata de punctul de masa.

Transformatorul de iesire se realizeaza prin rebobinarea unui transformator de cadre TV: in primar sunt bobinate 2500 spire CuEm 0,12mm iar in secundar 120 spire CuEm 0,6mm cu prize din 40 in 40 spire iar cuplarea difuzorului la priza optima se face experimental pentru o auditie clara si maxima.

schema refacuta:

Posted Image

Un video cu receptorul, acordat pe 855khz Radio Romania Actualitati (in Pitesti):

http://www.youtube.com/watch?v=tp-j8EYLMZ4

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu

Buna seara,

Avand in vedere performantele acestui tub, sunt convins deoarece am ascultat la acest receptor programul RR Actualitati toata ziua, m-am gandit sa schimb tipul de receptor din cel cu reactie intr-un receptor reflex.

Pentru receptorul reflex va fi ceva de munca avand in vedere ca doresc sa-i fac si o carcasa corespunzatoare.

:da

pentru inceput schema:

Posted Image

cateva detalii constructive pentru banda CB (10m)

L1 si L2 au cate 3spire CuEm 1mm pe o carcasa cu diametrul de 30mm

L3 are o spira CuEm 0,4mm pe aceiasi carcasa cu L2

Droserul DR are 500 de spire bobinate in santurile unei carcase din plastic cu diametrul exterior de 24mm

Bobina DS se relizeaza pe tole de ferosiliciu (E+I) 3cmp bobinand carcasa pana la umplere.

:freaza:

Link spre comentariu

Super- lampa este PFL200 :da , am vorbit despre avantajele ei intr-un post anterior parca... Pacat ca sunt cam rare.Felicitari pentru receptor, insa am o nelamurire referitoare la condensatorul din anodul pentodei mici. Chiar ai pus 100nF acolo si functioneaza, sau e o greseala de notatie? La valoarea asta ar pune la masa anodul atat d.p.d.v. al audiofrecventei cat si al radiofrecventei... (???) ma refer la prima schema din acest topic.

Link spre comentariu

Super- lampa este PFL200 :da , am vorbit despre avantajele ei intr-un post anterior parca... Pacat ca sunt cam rare.

Felicitari pentru receptor, insa am o nelamurire referitoare la condensatorul din anodul pentodei mici. Chiar ai pus 100nF acolo si functioneaza, sau e o greseala de notatie? La valoarea asta ar pune la masa anodul atat d.p.d.v. al audiofrecventei cat si al radiofrecventei... (???) ma refer la prima schema din acest topic.

Da, aveti dreptate, este o eroare pe schema mea survenita la transpunerea schitei in sds, in realitate condensatorul este peste rezistenta din anod. :rade:

Schemele corectate:

Posted Image

Posted Image

Cristian

Link spre comentariu

Identica cu PFL200 (mai exact EFL200) este 6R4P sovietic , probabil mai usor de gasit.In tv venus-miraj eu mai inlocuiam in anii 80 ,PFL200 cu EF183+PL83 pe un soclu-placuta adaptor. mergea de bine de rau, cand nu gaseai PFL200. Sau cu binecunoscutul montaj tranzistorizat.Ambele sectiuni din PFL200 au panta mare. Pentoda mica are panta variabila.

Link spre comentariu

Identica cu PFL200 (mai exact EFL200) este 6R4P sovietic , probabil mai usor de gasit.In tv venus-miraj eu mai inlocuiam in anii 80 ,PFL200 cu EF183+PL83 pe un soclu-placuta adaptor. mergea de bine de rau, cand nu gaseai PFL200. Sau cu binecunoscutul montaj tranzistorizat.Ambele sectiuni din PFL200 au panta mare. Pentoda mica are panta variabila.

Am gasit PFL200 nemarcate la un prieten insa atunci cand mi le-a dat el nu stia sa le indentifice;PFL200 difera la aspect chiar si intre ele depinzand de firma producatoare.Am banuit ca sunt PFL200 pentruca au 10 pini si astea cer soclu ''special'' . Insa am avut curaj cand am alimentat filamentul cu 19v, am avut si emotii pentru ca filamentul s-a aprins odata tare si mi-am zis gata am terminat lampa dar nu a fost asa... chestia asta cu socul de curent am patit-o si cu alte lampi.
Link spre comentariu

Productie DDR sau Polonia sau eventual tungsram, daca nu erau marcate. Tot pe baza 10 pini era si PCH200 doar ca asta e mica. PFL200 are aproximativ dimensiunile unui EL84. Ma refer bineinteles la tuburi utilizate de TV Romanesti. Filamentul se aprinde asa deoarece are rezistenta foarte mica atunci cand este rece. Pentru a preveni arderea filametelor in aparatura cu filamente inseriate la tuburi, se inseria un termistor.

Link spre comentariu

Productie DDR sau Polonia sau eventual tungsram, daca nu erau marcate. Tot pe baza 10 pini era si PCH200 doar ca asta e mica. PFL200 are aproximativ dimensiunile unui EL84. Ma refer bineinteles la tuburi utilizate de TV Romanesti. Filamentul se aprinde asa deoarece are rezistenta foarte mica atunci cand este rece. Pentru a preveni arderea filametelor in aparatura cu filamente inseriate la tuburi, se inseria un termistor.

Si PCH 200 este o lampa dosebita este compusa dintr-o trioda/heptoda si alimentare pe filament cu 9V, s-ar putea totusi sa functioneze si in aplicatii de radioreceptoare. Partea de heptoda intr-un etaj RF cu reactie, iar trioda in AF clasa A.http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pch200.html :aplauze
Link spre comentariu

Daca titlul topicului este "receptor CB cu tubul PFL200", iata cum s-ar putea face si ... emitatorul CB cu tuburi :rade: ca sa avem statia completa: am gasit o schema interesanta care poate emite semnal video (!) sau audio pe la 29MHz, dar cu mici ajustari ale bobinelor se aduce usor intre 27 - 28MHz si poate fi folosita ca emitator CB.

Din pacate, singurul quartz care rezoneaza pe unul din canalele CB (Ch12) si se gaseste usor prin telecomenzile de jucarii este 27.14MHz.

EL83 folosit ca final nu elibereaza in nici un caz 10W cum spun ei, dar 4 - 5W sunt siguri si avand stabilitatea asigurata de quartz se obtine un emitator la fel de performant ca cel al unei statii CB de constructie industriala. Dar cu un singur canal...

Se incumeta cineva?? :freaza:

http://www.nbtv.wyenet.co.uk/gal2.htm

Link spre comentariu

Daca titlul topicului este "receptor CB cu tubul PFL200", iata cum s-ar putea face si ... emitatorul CB cu tuburi :rade: ca sa avem statia completa: am gasit o schema interesanta care poate emite semnal video (!) sau audio pe la 29MHz, dar cu mici ajustari ale bobinelor se aduce usor intre 27 - 28MHz si poate fi folosita ca emitator CB.

Din pacate, singurul quartz care rezoneaza pe unul din canalele CB (Ch12) si se gaseste usor prin telecomenzile de jucarii este 27.14MHz.

EL83 folosit ca final nu elibereaza in nici un caz 10W cum spun ei, dar 4 - 5W sunt siguri si avand stabilitatea asigurata de quartz se obtine un emitator la fel de performant ca cel al unei statii CB de constructie industriala. Dar cu un singur canal...

Se incumeta cineva?? :freaza:

http://www.nbtv.wyenet.co.uk/gal2.htm

Emitatoare/receptoare CB monocanal am experimentat acum cativa ani erau insa pe tranzistori cu final 2N3553 si aveau o putere de 4w. Ma distram cu prietenii seara in tot felul de discutii, am inpanzit Gavana de antene longwire de 5m in CB.

Am urcat o poza cu primul meu transceiver care era faimos la acea vreme prin faptul ca emitea un ton specific la decuplarea emisiei si are squelch.

Posted Image

Este interesanta ideia realizarii unui transceiver cu tuburi, dar azi nu prea mai am cu cine comunica in CB.

Link spre comentariu

Vremea CB-ului va veni si in Romania, cum era acum vreo 20 de ani in Franta si SUA, mai ales ca propagarea e in crestere si vor veni ani cu activitate solara intensa si propagare foarte buna. Eu stau destul de des pe 27.555 si am facut multe qso-uri interesante... Olanda, UK foarte multe, Danemarca, si chiar Algeria. E drept ca toate astea in SSB, cu 100W, dar si in AM se aud de multe ori italieni si spanioli.73 de 14CT002 = 233YO161

Link spre comentariu

Vremea CB-ului va veni si in Romania, cum era acum vreo 20 de ani in Franta si SUA, mai ales ca propagarea e in crestere si vor veni ani cu activitate solara intensa si propagare foarte buna. Eu stau destul de des pe 27.555 si am facut multe qso-uri interesante... Olanda, UK foarte multe, Danemarca, si chiar Algeria. E drept ca toate astea in SSB, cu 100W, dar si in AM se aud de multe ori italieni si spanioli.73 de 14CT002 = 233YO161

Sigur atunci aveam unele probleme cu receptia in CB (27,125 Mhz) pe canalul asta emiteau toti ''prietenii'' si se suprapuneau de multe ori cu emisia noastra, dar mai mult in serile captivante din acea perioada se auzeau din traficul CB mai indepartat diversi utilizatori ai acestei frecvente si fara un squelch care sa regleze pragul de deschidere AF era imposibil sa ne intelegem.Am incercat sa schimbam cumva frecventele de emisie fiindca cineva a cumparat en-gros cristale de cuart de telecomanda si toti ca un facut s-au aprovizionat de la acest ''furnizor'', eram capiati...Pana la urma reusisem sa rezolvam foarte simplu problema frecventei de emisie fixa (care ajunsese secreta in cercul nostru de prieteni), printr-o comanda de cristale de cuart la un furnizor de componente electronice din Bucuresti.Tot in acea perioada faina de pionierat in CB foloseam fortat de traficul CB squelch-ul reglat la maxim, atat de puternic se receptionau statiile de emisie la DX , deci in concluzie propagarea de atunci era uneori extrem de buna/suparatoare asa cum s-a descris.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Prin bunavointa autorului topicului si spre informare atasez aici o schema de radio receptor luata de pe un site nemtescEu as vrea sa folosesc lampi din seria P respectiv PCH200 si PL84 (sau PCL86)Merge PCH200 in locul la ECH81? Care sunt deosebirile intre aceste lampi?(in afara alimentarii filamentului)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări