Sharky Postat August 6, 2010 Partajează Postat August 6, 2010 frate, n-ai cum sa calculezi exact. Nu iti pierde vremea.Inductanta creste cu numarul de spire la patrat, deci iti dai seama ca 3-4 spire in plus conteaza cand urmaresti sa obtii valori exacte.Trebuie sa masori. Nu e nevoie sa tai sarma, ajunge sa decojesti izolatia, si cu ocazia asta scoti o priza, la valoarea respectiva, prinde bine sa ai si alte valori ca sa poti experimenta.Eu cred ca daca folosesti un miez care ti l-am descris in postul anterior si bobinezi cu sarma de 1.5mm dintr-un capat in altul depasesti 3mH. Link spre comentariu
spinach Postat August 6, 2010 Autor Partajează Postat August 6, 2010 ok. am inteles ca nu se poate calcula exact datorita lipsei de informatie pentru miezuri ; totusi trebuie sa existe o valoare estimativa , dupa care se face prima masuratoare . Link spre comentariu
spinach Postat August 6, 2010 Autor Partajează Postat August 6, 2010 Am o intrebare pentru user sckump : rezultatul masuratorii prin metode ta in ce unitate de masura va fi ? Link spre comentariu
Jimmy Postat August 6, 2010 Partajează Postat August 6, 2010 Daca exprimi frecventa in Hertzi si rezistenta in Ohmi, valoarea bobinei va fi in Henry. Link spre comentariu
sckump Postat August 6, 2010 Partajează Postat August 6, 2010 Daca exprimi frecventa in Hertzi si rezistenta in Ohmi, valoarea bobinei va fi in Henry.corect. Link spre comentariu
jvl_77 Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) După mult timp..... M-am lovit și eu de această problemă, a măsurării inductanțelor unor bobine cu miez. Am folosit un generator de semnal sinusoidal, un amplificator audio și un calculator de inductanță/capacitate la rezonanță, în funcție de frecvență. Generatorul de semnal si calculatorul de rezonanță sunt disponibile gratis pe net.Ca reper am folosit un condensator a cărui valoare am masurat-o și un voltmeter pentru tensiune alternativă. Din generator modific frecvența până obțin tensiunea maximă peste grupul L, C paralel. Unde obțin valoarea maximă a tensiunii am frecvența de rezonanță. Cu valoarea ei și cu cea a condensatorului, din calculatorul de rezonanță, obțin valoarea inductanței. Asta pentru cei ca mine care încă nu au un aparat de măsură care să măsoare inductanță..... Editat August 20, 2016 de jvl_77 Link spre comentariu
puriu Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 La bobinele cu miez nu se poate calcula inductanta deoarece aceasta variaza cu curentul si cu frecventa. Cele mai bune sunt bobinele fara miez cu mai multe straturi si de forma optima, de exemplu diametrul interior egal cu lungimea si diametrul exterior de trei ori mai mare, Dupa finalizare, bobinele trebuie sa fie impregnate cu o rasina pentru a nu vibra si pentru a transmite mai bine caldura. Link spre comentariu
jvl_77 Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Eu folosesc bobine cu miez din tole de transformator doar pentru botinele din zona de joasă frecvență, mai precis pentru bobina serie cu difuzorul de joase, pentru a obține un dcr cât mai mic.... Pentru celelalte bobine din filtre, folosesc bobine fără miez. Pentru astea există ceva calculatoare pe net. Și acestea se pot verifica tot cu metoda expusă mai sus. Dacă sunt lucrate îngrijit, spiră lângă spiră, se obțin valorile din calculator, cu o mică toleranță....Pentru botinele cu miez din tole, caut pe cât posibil să am o secțiune a miezului cât mai mare..... Pentru cele din boxele mele de casă, secțiunea asta e în jur de 5cm pătrați.... Maxim 80,100w....nu știu sigur dacă se saturează miezul.. Poate doar dacă difuzorul de joase este de 4ohm,pentru că e nevoie de un curent mai mare pentru puterea respectivă. Editat August 20, 2016 de jvl_77 Link spre comentariu
sesebe Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 Pt un miez necunoscut se bobinează 10-20 aspire, se măsoară si apoi se calculează miu relativ. Cu miu relativ se calculează nr de aspire necesar pt inductanta dorita. Link spre comentariu
jvl_77 Postat August 20, 2016 Partajează Postat August 20, 2016 (editat) Pentru un miez din tole gri închis, aproape negru, inductanța bobinei a crescut de 3 ori. Adică 135 spire ,0.85mm,pe 20mm interior, lungime bobinaj 20mm,inductanța este 0.33mH. Cu miezul acesta avea 1mH. Am încercat alte tole gri-antracit deschis, iar aceeași bobină avea 1.35mH. Cred că diferă miu-ul tolelor. Deci trebuie măsurat, probat..... Editat August 20, 2016 de jvl_77 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum