Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina de 3 mH-cum sa o fac ?

spinach

Postări Recomandate

frate, n-ai cum sa calculezi exact. Nu iti pierde vremea.Inductanta creste cu numarul de spire la patrat, deci iti dai seama ca 3-4 spire in plus conteaza cand urmaresti sa obtii valori exacte.Trebuie sa masori. Nu e nevoie sa tai sarma, ajunge sa decojesti izolatia, si cu ocazia asta scoti o priza, la valoarea respectiva, prinde bine sa ai si alte valori ca sa poti experimenta.Eu cred ca daca folosesti un miez care ti l-am descris in postul anterior si bobinezi cu sarma de 1.5mm dintr-un capat in altul depasesti 3mH.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

9

• sckump

4

• Sharky

3

• jvl_77

3

Top autori în acest subiect

ok. am inteles ca nu se poate calcula exact datorita lipsei de informatie pentru miezuri ; totusi trebuie sa existe o valoare estimativa , dupa care se face prima masuratoare .

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

După mult timp..... M-am lovit și eu de această problemă, a măsurării inductanțelor unor bobine cu miez. Am folosit un generator de semnal sinusoidal, un amplificator audio și un calculator de inductanță/capacitate la rezonanță, în funcție de frecvență. Generatorul de semnal si calculatorul de rezonanță sunt disponibile gratis pe net.Ca reper am folosit un condensator a cărui valoare am masurat-o și un voltmeter pentru tensiune alternativă. Din generator modific frecvența până obțin tensiunea maximă peste grupul L, C paralel. Unde obțin valoarea maximă a tensiunii am frecvența de rezonanță. Cu valoarea ei și cu cea a condensatorului, din calculatorul de rezonanță, obțin valoarea inductanței. Asta pentru cei ca mine care încă nu au un aparat de măsură care să măsoare inductanță.....

Editat de jvl_77
Link spre comentariu

La bobinele cu miez nu se poate calcula inductanta deoarece aceasta variaza cu curentul si cu frecventa. Cele mai bune sunt bobinele fara miez cu mai multe straturi si de forma optima, de exemplu diametrul interior egal cu lungimea si diametrul exterior de trei ori mai mare, Dupa finalizare, bobinele trebuie sa fie impregnate cu o rasina pentru a nu vibra si pentru a transmite mai bine caldura.

Link spre comentariu

Eu folosesc bobine cu miez din tole de transformator doar pentru botinele din zona de joasă frecvență, mai precis pentru bobina serie cu difuzorul de joase, pentru a obține un dcr cât mai mic.... Pentru celelalte bobine din filtre, folosesc bobine fără miez. Pentru astea există ceva calculatoare pe net. Și acestea se pot verifica tot cu metoda expusă mai sus. Dacă sunt lucrate îngrijit, spiră lângă spiră, se obțin valorile din calculator, cu o mică toleranță....Pentru botinele cu miez din tole, caut pe cât posibil să am o secțiune a miezului cât mai mare..... Pentru cele din boxele mele de casă, secțiunea asta e în jur de 5cm pătrați.... Maxim 80,100w....nu știu sigur dacă se saturează miezul.. Poate doar dacă difuzorul de joase este de 4ohm,pentru că e nevoie de un curent mai mare pentru puterea respectivă.

Editat de jvl_77
Link spre comentariu

Pt un miez necunoscut se bobinează 10-20 aspire, se măsoară si apoi se calculează miu relativ. Cu miu relativ se calculează nr de aspire necesar pt inductanta dorita.

Link spre comentariu

Pentru un miez din tole gri închis, aproape negru, inductanța bobinei a crescut de 3 ori. Adică 135 spire ,0.85mm,pe 20mm interior, lungime bobinaj 20mm,inductanța este 0.33mH. Cu miezul acesta avea 1mH. Am încercat alte tole gri-antracit deschis, iar aceeași bobină avea 1.35mH. Cred că diferă miu-ul tolelor. Deci trebuie măsurat, probat.....

Editat de jvl_77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări