Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

generator electric pe baza de sunet

Vizitator alhimik

Postări Recomandate

Vizitator alhimik

Salutsunt nou in domeniu, de aceea as ruga, daca intrebarile par prostesti, asta din lipsa de experienta.Se poate de creat un generator electric care ar actiona similar boxelor audio? se vor utiliza citsiva magnetsi permanenti, inele suprapuse pentru a crea mai multe perechi de poli, shi bobine care ar fi situate in afara shi in interiorul inelelor de magnetsi. o membrana de care vor fi prinshi magnetsii sau bobinele va amplifica vibratsiile sonore. sunetul se va obtsine pe principiul fluerului arbitrului la forbal, de la viteza vintului. NU se vor lua in consideratsie efectele secundare, cum ar fi zgomotul puternic, ma intereseaza daca este deja astfel de generator, ce randament shi ce putere poate genera, sau poate sunt careva lincuri unde m-ash putea interesa in detaliu... cautarile mele pe google nu prea au dat rezultate.consider ca un plus pt un astfel de generator, ca la aceiashi sursa de sunet se pot "alimenta" citeva generatoare simultanmultsumesc anticipat pt raspunsuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_marius

6

• mișa

4

• gica70

4

• Jimmy

3

Top autori în acest subiect

Vizitator alhimik

Eu de la microfon shi m-am inspirat, chestia consta in urmatoarele: ma intereseaza daca este sau se poate de creat un asha generator, care sa genereze > 1 kw (cantitati industriale)Daca da, unde pot vedea careva calcule efectuate referitor la puterea magnetsilor, numarul de spire, intensitatea sunetului, dimensiunea membranei, puterea rezultata...

Link spre comentariu

Eu de la microfon shi m-am inspirat, chestia consta in urmatoarele: ma intereseaza daca este sau se poate de creat un asha generator, care sa genereze > 1 kw (cantitati industriale)Daca da, unde pot vedea careva calcule efectuate referitor la puterea magnetsilor, numarul de spire, intensitatea sunetului, dimensiunea membranei, puterea rezultata...

Poti folosi vantul, mai eficient, cu eoliene. Sistemului tau ii trebuie un aparat (automat) care sa puna "fluierul" sub un unghi f. critic in vant; corectia se va face foarte greu si pana fluiera se schimba directia vantului!.
Link spre comentariu
Vizitator alhimik

Poti folosi vantul, mai eficient, cu eoliene. Sistemului tau ii trebuie un aparat (automat) care sa puna "fluierul" sub un unghi f. critic in vant; corectia se va face foarte greu si pana fluiera se schimba directia vantului!.
Se poate de utilizat un sistem de "pilnii" care vor crea la baza un curent de aer cu viteza ridicata shi care va fi stabil. Va fi mobila doar gura pilniei. Acestea sunt detalii tehnice care pot fi modificate / adaptate pe parcurs, problema consta in constructia generatorului propriuzis
Link spre comentariu

Cumpara doua difuzoare identice de 10-18" si prinde-le cu suruburi gura in gura. Cauta un transformator sanatos de 24V de exemplu, si leaga un difuzor direct in secundarul transformatorului. In functie de impedanta difuzorului, o sa consume ~70W daca are 8 ohmi, sau ~140W daca are 4 ohmi. Pune un voltmetru de CA in paralel pe bobina celui de-al doilea difuzor, si-o sa vezi ce tensiune mica obtii. Poti cauta special difuzoare cu SPL mare (mai eficiente), ca rezultatul va fi acelasi.

Link spre comentariu

Cumpara doua difuzoare identice de 10-18" si prinde-le cu suruburi gura in gura. Cauta un transformator sanatos de 24V de exemplu, si leaga un difuzor direct in secundarul transformatorului. In functie de impedanta difuzorului, o sa consume ~70W daca are 8 ohmi, sau ~140W daca are 4 ohmi. Pune un voltmetru de CA in paralel pe bobina celui de-al doilea difuzor, si-o sa vezi ce tensiune mica obtii. Poti cauta special difuzoare cu SPL mare (mai eficiente), ca rezultatul va fi acelasi.

ideea e buna da cred ca raportul de productie o sa fie de 1 la 100 cum a spus si misa acest generator de curent sa construit e microfonul da ca sa produci curent electric la cantitati mari nu se poate , mai e o posibilitate de fixarea unei benzi elastice in vant si pe ea va fi un magnet care va oscila in interiorul unei bobine , promit sa revin cu detalii.
Link spre comentariu

ideea e buna da cred ca raportul de productie o sa fie de 1 la 100

Asta era si ideea, sa vada ce randament extrem de mic obtine. Cum a spus cineva mai sus, vantul poate fi folosit mult mai eficient cu eoliene.
Link spre comentariu

Nu e numai problema cu randamentul conversiei. Unda sonora in sine contine foarte putina energie. Chiar daca randamentul de conversie ar fi mare, tot nu obtii mare lucru. "De unde nu ieste, nici Dumnezeu nu cere." "Generatorul" ar trebui plasat intr-un loc cu foarte mare zgomot...cum nu prea gasesti.Un exemplu: Gindeste-te cam ce galagie ar putea face un amplificator de 1000W cu boxe pe masura. Tinind cont ca boxele au un randament in jur de 1%, practic toata acea galagie are o putere totala de doar 10W sub forma de unde sonore. Daca ai capta intreaga galagie cu un randament 100% de conversie, ai obtine 10W. (si ar ramine liniste) In realitate randamentul de conversie e mult mai mic.Deci, inainte de a ne gindi la o metoda de a capta o oarecare energie, trebuie sa vedem daca acea energie exista si e suficienta incit sa merite construita o scula de captare....

Link spre comentariu
Vizitator alhimik

ideea e buna da cred ca raportul de productie o sa fie de 1 la 100

Tinind cont ca boxele au un randament in jur de 1%, practic toata acea galagie are o putere totala de doar 10W sub forma de unde sonore. Daca ai capta intreaga galagie cu un randament 100% de conversie, ai obtine 10W. (si ar ramine liniste) In realitate randamentul de conversie e mult mai mic.Deci, inainte de a ne gindi la o metoda de a capta o oarecare energie, trebuie sa vedem daca acea energie exista si e suficienta incit sa merite construita o scula de captare....

Multsumesc pt raspunsuri.De fapt, asta shi era intrebarea pt mine, merita sau nu, shi ce randament shi putere obtsin. Numai ca nu intseleg de unde atsi luat aceste date? Randament de 1 %? in baza a careva calcule? ce fel de calcule? Unde ma pot inspira sau documenta mai in detaliu? Randamentul depinde de dimensiunea shi calitatea membranei (direct proportional), de numarul de spire pe bobina, de numarul de perechi de poli la magnetsi (care se poate de marit utilizind ca magnet citeva inele de magnetsi, de ex de grosimea 3 mm la o distantsa intre ele de 3 mm), se poate de crescut grosimea magnetului, de lungit bobina... Daca ma putetsi ajuta, ash vrea sa ma conving matematic.

"Generatorul" ar trebui plasat intr-un loc cu foarte mare zgomot...cum nu prea gasesti.Un exemplu: Gindeste-te cam ce galagie ar putea face un amplificator de 1000W cu boxe pe masura.

Nu se pune problema galagiei sau de unde voi obtsine asha sunet puternic. Eu consider ca ar trebui de obtsinut un sunet constant la o frecventsa destul de joasa, ca sa creeze vibratsii cit mai puternice, iar aceasta se poate de facut mecanic fara alte cheltuieli energetice.Sunetul se poate obtsine din puterea vintului sau pur shi simplu, daca pui generatorul linga o cascada, de ex. Ideia mea era de a "stoarce" la maxim energia care se afla in vint / apa, folosind turbine eoliene sau hidraulice randamentul de extragere / conversie a energiei cinetice este destul de mic. Pe linga lucrul mecanic efectuat de apa in cadere pentru a invirti palele generatorului hidraulic, apa pierde energie producind un zgomot asurzitor. De ce nu se poate de captat shi aceasta energie?In plus, la aceiashi sursa de sunet, mai simplu, se poate de pus imprejur 1000 microfoane care ar oferi energie de 1000 ori mai mult.PS: Scuze ca repet, dar daca ma putetsi ajuta, ash vrea sa ma conving matematic shi sa incerc matematic poate gasesc o oarecare solutsie, daca va merita.
Link spre comentariu

Fa experienta urmatoare: pune doua difuzoare identice fata in fata. Pe unul bagi 50W (la diferite frecvente), de ex, si pe celalat, folosit ca microfon, masoara puterea transmisa. Fa raportul si afli ce doresti..Desigur, despre metodele de masura, te vom ajuta cu totii daca chiar vrei..Ti-a explicat si Misa; aici e vorba de adaptare "sonora" ca sa zic asa. Uite fac o analogie cu undele radio; daca toate adaptarile sunt ok atunci toata energia (sau aproape toata; de ex. la antenele magnetice randamentul atinge 90 proc.) pleaca pe antena. La zgomote ai frecvente si nivele f. diferite iar la o adaptare perfecta ar trebui sa se faca..liniste!( ma refer la experiment).

Link spre comentariu

intrebare pentru MISA , eu mam gandit sa captez oarecum frecventze electromagnetice nu ale pamantului ca trebuiesc antene foarte mari ,mam gandit la antenele de telefonie mobila ,sa pot face antene care sa capteze undele milimetrice si sa le transform in curent ,dar sunt mai mult ca sigur ca efectul va fi la fel ca si cel cu generatorul sonor.

Link spre comentariu

Principial, e posibil sa captezi atit undele sonore cit si undele electromagnetice. In amindoua cazurile trebuie sa studiem cita energie exista in ele pentru a estima daca renteaza. Pentru asta, intii trebuie sa intelegem notiunea de densitate de energie, adica cita energie exista intr-un metru cub de mediu de propagare (in cazul nostru aer) De aici, putem calcula si densitatea de putere, adica ce putere se propaga printr-un metru patrat de mediu. Adica sa nu-ti imaginezi ca in orice punct din mediu poti "atrage" energia si sa o transformi. Trebiue sa pui "capcane" de suprafata mare, care sa absoarba energia. Asta teoretic. Practic insa e greu de realizat si nerentabil. Orice sirma capteaza undele electromagnetice care trec prin imediata apropiere si atit. Celelalte unde, trec nestinghetite si nu sunt absorbite de sirma respectiva. Poti foarte usor sa compari emitatoarele de unde radio cu niste becuri la care vrei sa le captezi lumina, respectiv energia. Trebuie sa pui panouri fotovoltaice de supafete mari pentru a capta energia transferata prin aceste suprafete. Lumina care trece pe linga panouri nu e absorbita si transformata.Cam asta ar fi cu undele electromagnetice. Daca vei calcula sau masura, vei observa ca densitatea de energie produsa de emitatoarele construite de omenire e foarte mica...Asta e motivul pentru care nu renteaza.Dupa cum stii, si lumina e tot unda electromagnetica. Soarele, ne transmite o energie uriasa sub forma de unde electromagnetice (infrarosii, lumina vizibila si ultraviolete) S-a masurat ca Sparele la amiaz ne bombardeaza cu 1KW pe metru patrat. Adica, daca am reusi sa captam intreaga energie de pe 1 metru patrat si sa o transformam fara pierderi in energie electrica, am obtine 1KW.In cazul in care captam radiatia electromagnetica produsa de telefonia mobila dintr-un oras, poate am obtine 1mW pe metru patrat, si asta numai in anumite zone din oras. Bineinteles, fix linga antene puterea pe metru patrat e mai mare, dar asta inseamna sa captezi energia chiar de linga antena, in detrimentul zonei de servici a antenei, lucru care desigur, iti va creea probleme.

Link spre comentariu

Deci, inainte de a ne gindi la o metoda de a capta o oarecare energie, trebuie sa vedem daca acea energie exista si e suficienta incit sa merite construita o scula de captare....

Prin anii`30, existau tot felul de "inventatori de profesie", care-si propuneau sa capteze energia fulgerelor...asta, pana ce savantii au calculat ca un traznet "mediu" nu reprezinta decat o energie de vreo 10KWh! Vorba marelui inginer Stefan Georgescu Gorjan, "cine-i nebun sa bage milioane într-o instalaţie cu care, pe vreme de furtună, se va capta energia conţinută într-un coş de cărbuni?"...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări