Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dublare amperaj

Vizitator eLDi

Postări Recomandate

Daca se foloseste 2x12 (cu 2 diode) se poate folosi si la 4A,pentru ca ambele infasurari nu sunt folosite permanent la 4A ca sa nu reziste. Rezistenta nu e suficient de mica cat sa nu puna probleme?Dar transformatoarele pt amplificatoare de putere nu merg exact cum am descris eu? Ba mai mult,se folosesc ambele infasurari fiecare pt ambele alternante (practic sunt 2 redresoare cu cate 2 diode,fiecare pentru o tensiune +/-)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

10

• Jimmy

4

• Dr.L

4

• bogdan_

2

Top autori în acest subiect

La sarma conteaza rezistenta , nu cat timp conduce curent . Sarma mai subtire pentru 2A face sa ai cadere mare de tensiune la 4A , se limiteaza puterea , chiar daca nu conduce curent decat o semialternanta ( pe cealalta oricum conduce cealalta jumatate tot atat de subtire ) . Jumatatile nu sunt ca si cum ar fi in paralel , practic una e in plus pentru o economie de 2 diode la redresare . E acelasi lucru ca si cum ai folosi o singura jumatate de secundar redresata cu punte la 4A , doar nu crezi ca daca conduce numai jumatate din perioada apuca sa se raceasca mai bine sarma ? Conteaza disipatia globala a trafului , daca disipa sa zicem secundarul 10W nu conteaza ca sunt 2 jumatati care disipa cate 5W fiecare , sau o jumatate disipa toti cei 10W singura si cealalta jumatate sta nefolosita ... la aceeasi temperatura ajunge oricum toata sarma .

Link spre comentariu

Daca se foloseste 2x12 (cu 2 diode) se poate folosi si la 4A,pentru ca ambele infasurari nu sunt folosite permanent la 4A ca sa nu reziste. Rezistenta nu e suficient de mica cat sa nu puna probleme?Dar transformatoarele pt amplificatoare de putere nu merg exact cum am descris eu? Ba mai mult,se folosesc ambele infasurari fiecare pt ambele alternante (practic sunt 2 redresoare cu cate 2 diode,fiecare pentru o tensiune +/-)

Bineinteles, fiecare dioda suporta 1/2 din curentul de sarcina (avantaj), inschimb in aceasta configuratie tensiunea inversa pe dioda este dubla (dezavantaj).
Link spre comentariu

La diode e valabila chestia cu timpul de conductie , daca conduc o semiperioada se pot folosi la dublul curentului pentru ca se face media , ele sunt oricum dispozitive neliniare , daca se dubleaza curentul nu au cadere dubla de tensiune ca sa disipe dublu ... in schimb la sarme ( rezistente ) degeaba se face media daca au valoare ohmica prea mare din start si caderea de tensiune e mare in timpul ala , cat o fi el , de conductie . Va puteti gandi la o sursa in comutatie din 12V sa zicem , cu timpi mici de conductie ON fata de perioada , cu ce ma incalzeste pe mine ca in medie sarma nu se incalzeste peste limita , dar am o cadere de 10V pe ea cand conduce ?

Link spre comentariu

Daca diodele ar avea cadere dubla la curent dublu ar disipa de 4 ori mai mult.Poti considera ca la dublarea curentului puteresa disipata creste de ceva mai mult decat de 2 ori, dupa cum ai spus, din motive de caracteristica. Si inca o observatie: sa folosesti un secundar la curentu dublu jumatate de timp inseamna dublarea disiparii puterii pe el fata de constant la un curent. Va las sa calculati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări