Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dublare amperaj

Vizitator eLDi

Postări Recomandate

Vizitator eLDi

Am citit o parte din posturi si nu am gasit raspuns la problema mea.Am un traf de 2x12Vca la 2A (chinezesc) si banuiesc ca scoate 2A pe ramura, intrebarea mea este daca pot face o redresare cu el sa scoata in jur de 14-15Vcc la 4A. Am gasit o schema dar nu stiu daca aceasta redresare imi asigura amperajul pe care-l vreau. Banuiesc ca, la modul cum sunt scoase firele din traf, nu se poate face legarea in paralel pt. cele 2 iesiri.Daca aveti sugesti va rog sa-mi spuneti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

10

• Jimmy

4

• Dr.L

4

• bogdan_

2

Top autori în acest subiect

Problema e daca traful respectiv poate macar teoretic furniza 60W dupa sectiunea ce o are ... ceea ce e imposibil dupa cum se vede in poza .12V - 0 - 12V la 2A nu inseamna ca ambele infasurari dau 2A in acelasi timp , ci dupa cum se stie din schema redresorul cu priza mediana fiecare dau curent numai pe o alternanta . Deci traful e specificat sa se scoata din el 12 x 2 = 24W .

Link spre comentariu

Daca nu se foloseste mediana deci se foloseste ca un traf cu doar 2 fire,de o tensiune totala de 24v,dupa redresare bialternanata nu obtinem 24v*2A deci 48W?Prin redresare cu priza mediana,obtinem 12v la 2x2A deci tot 48w. Intr-adevar infasurarile debiteaza alternativ,dar pot sustine pulsul de 4A fiecare timp de o semialternantaDaca traful ar fi de calitate,in sarcina sigur ar sta peste 13vcc

Link spre comentariu

Daca ai 12Vac la 2A si redresezi dubla alternanta obtii 12*1.41-1.4 = 15.5V in gol. Curentul maxim va fi 2 / 1.41 = 1.41A pe motive de conservarea puterii. Din propria experienta iti spun ca transformatoarele astea suporta curentul maxim doar pe o infasurare simultan, adica desi tu ai 2x12V la 2A de fapt poti trage max 24W din el.....daca e facut totusi cum trebuie. Daca nu, nici atat.

Link spre comentariu

Daca nu se foloseste mediana deci se foloseste ca un traf cu doar 2 fire,de o tensiune totala de 24v,dupa redresare bialternanata nu obtinem 24v*2A deci 48W?Prin redresare cu priza mediana,obtinem 12v la 2x2A deci tot 48w. Intr-adevar infasurarile debiteaza alternativ,dar pot sustine pulsul de 4A fiecare timp de o semialternantaDaca traful ar fi de calitate,in sarcina sigur ar sta peste 13vcc

Eu nu inteleg ce vrei sa zici :rade: , poate crezi ca un traf mic e "obligat" sa dea dublul puterii daca nu se foloseste priza mediana ? Daca un traf e de 24W nu poti scoate mai mult oricum i-ai lega secundarele , nu uita ca primarul e tot acelasi si nu permite nici un "puls" peste ce a fost conceput , decat cu scaderea tensiunii de iesire si cu incalzire desigur .
Link spre comentariu
Vizitator eLDi

Din cate am inteles eu despre trafuri, in cazul meu, daca traful are 48W inseamna ca debiteaza 2A la 24Vca.Daca folosesc redresarea de mai sus 48W/12V = 4A. Inteleg ca redresarea monoalternanta reduce cu 0.7V tensiunea de la iesirea din traf dar cu filtrarea de minim 4700uF pot ajunge la 13,5-14V, necesari pt. nevoile mele.

Link spre comentariu

Nu stiu de unde a aparut puterea aia de 24W, dar, dupa specificatiile de pe eticheta, transformatorul ala are 48VA. Asta daca nu s-au smecherit chinezii si declara curentul maxim suportat ca fiind suma curentilor de pe fiecare secundar, desi, nu cred ca ar merge nici ei chiar asa departe.

Link spre comentariu

Eu cred ca n-ai vazut in viata ta un traf , dupa ce afirmatii faci . Ca sa scoti 48W dintr-un traf , trebuie sa aiba spre 100W din calculul sectiunii ca sa nu se incalzeasca si sa scada tensiunea . Ori din ce se vede in poza nu e nici pe departe asa . Nici la 24W nu e sigur ca rezista incontinuu .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări