Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare leduri la incarcator de Nokia

Postări Recomandate

Vreau sa comand mai multe leduri albastre OSUB5111A-RS (5mm, 7000-10000mcd, 3.4V).

Ca sursa de tensiune vreau sa folosesc un incarcator de Nokia (pe el scrie 3.7V, 350mA).

Problema e ca in gol, incarcatorul scoate in jur de 8V.

Am gasit si un calculator destul de interesant

http://ledcalc.com/

Dar la sursa nu stiu ce sa pun, 3.7V sau 8V?

Ma poate ajuta cineva?

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pyu

3

• cristian_draghiescu

2

• The Stressmaker

1

• Laci

1

Vizitator tyc

Ledurile se alimenteaza in curent.Limiteaza curentul la 15mA(sau cat are ledul-25%) printr-o rezistenta aflata din calcul,cu ledcalc sau mintal.Si fiecare led cu rezistenta lui.Tensiunea sursei o afli asa:alimentezi o R=100ohmi si masori tensiunea la bornele ei.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru reply-urile rapide :)

pyu scrie :

"Vreau sa comand mai multe leduri albastre..."

Concret, cate leduri vreti sa alimentati ?

Vreau sa comand - adica vreau sa dau comanda.

M-am gandit la 10-15 leduri - vreau sa-mi imbunatatesc moonlight-ul la un acvariu.

Posted Image

Asa arata acum, cu 4 leduri albastre, si 5 albe, insa nu prea imi plac petele de culoare, vreau sa pun mai multe leduri pentru a fi lumina mai uniforma.

Ledurile se alimenteaza in curent.Limiteaza curentul la 15mA(sau cat are ledul-25%) printr-o rezistenta aflata din calcul,cu ledcalc sau mintal.Si fiecare led cu rezistenta lui.

Tensiunea sursei o afli asa:alimentezi o R=100ohmi si masori tensiunea la bornele ei.

O sa incerc cu o rezistenta de 100 sa masor :)
Link spre comentariu

Nu stiu care este curentul maxim admis de ledurile dvs.

As proceda in felul urmator (tinand cont de faptul ca

tensiunea de iesire a acelui incarcator nu este stabilizata si ca tensiunea de iesire

de 3,7 V este valabila numai la acel consum) :

Pentru un nr. de 10 leduri as considera un consum de

150 mA (10 x 15 mA).

As monta o sarcina care sa imi consume acel curent si as masura

tensiunea sub sarcina (cel mai bine as apela pe post de sarcina

la o sursa de curent constant cu iesirea legata in scurt).

Acea tensiune as considera-o baza de calcul pentru

determinarea valorii rezistentelor serie.

Nu vreau sa par lipsit de modestie, dar mai jos am postat un alt tip

de calculator, care mi se pare mai complet (afiseaza si

schema, si, dupa caz, variantele).

Pentru un alt nr. de leduri si/sau alt curent maxim admis

as urma acelasi rationament, bineinteles nedepasind curentul

maxim furnizat de alimentator de 350 mA.

Personal nu am inteles metoda cu rezistenta de 100 ohm.

O zi buna.

http://led.linear1.org/led.wiz

Link spre comentariu

Foarte interesant calculatorul.Multumesc.Ca sa fiu sigur, voi calcula totul pentru o tensiune de 6-7 volti, pana la urma nu-mi trebuie intensitate maxima la leduri, si oricum voi avea un potentiometru de 1K, si oricum o sa tin pe intensitate mica mai tot timpul.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Rationamentul cu R100ohmi e: ledurile sant o sarcina pt sursa,ledurile de asemenea.R se poate proba ,ledurile nu sant disponibile.Tensiunea in gol e diferita de tensiunea in sarcina iar R simuleaza sarcina .

Link spre comentariu

Eu zic ca, in ceea ce priveste incarcatoarele de mobil cu transformator clasic, sunt facute sa functioneze la 100% din putere timp de cateva ore cu cresterea temperaturii carcasei pana la aproximativ 60-70 grade (in interior temperatura este si mai mare). In regim continuu cresterea de temperatura este si mai mare din cauza caderii de tensiune pe rezistenta interna a transformatorului. Daca este cu sursa in comutatie atunci este aceeasi problema cu caldura. Ledurile pe care le ai cer 20 mA pe bucata. ( 350mA/20mA asta ar da cam 17 bucati in paralel in cazul ideal, fiecare in serie cu o rezistenta de 15 ohm, in cazul real nu as recomanda mai mult de 10 bucati si un 7805 pentru limitare la 5V pentru usurinta calculelor la rezistente). Rezistenta interna a bobinajului transformatorului pe care il ai ar fi (8-3.7)/0.35 adica aproximativ 12.3 ohm.

Link spre comentariu

La sarcina mica,7805 tine iesirea stabila la 5v chiar si cu 6v pe intrareNu poate folosi acumulatorul,ca dupa ce se incarca,circuitul intern il deconecteaza,ca sa nu explodeze!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări