Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Volumul intern al incintei

radue

Postări Recomandate

Stateam si eu intr-o zi, cand ma chinuiam la un proiect sa scad volumul ranforsarilor, si ma gandeam cum se cade din volumul incintei voulum difului.Unele programe ( bassbocsu ) cred ca il calculeaza ca un fel de "con" si astfel volumul de aer dintre membrana si basket e tot difuzor, dar daca s-ar calcula alrfel, poate ca asa il calc altele, astfel V ocupat numai de partile fizice al e dif ( pe cat se poate de prcis )Dar stau si ma intreb ca atunci cand se da putere intr-o boxa si membrana acesteia ajunge aproape de Xmeck ajunge astfel ca VOlumul se se schimbe brusc cu cativa L ( la dif de sub 12" inclusi, ca la alea mari de 15-18 nu mai zic );deci daca membrana se misca in fata vreo 2-3 cm atunci creste si volumul intern al incintei cu cativa L care pot destul de mult sa influenteze raspunsul in fr al boxei ( acordata la o anumita frecventa, la un V fix ( fara dif in miscare ) ).Totusi, la 5-10 L cred ca ar fi altfel rasp in frecventa la aceeasi fredventa de acordare.Voi ce parere aveti de chestia asta de mai sus ?PS:Daca e o prostie rog moderatorul sa arunce thread-ul la cosul de gunoi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radue

4

• Mircea Bartic

1

• cristimm

1

• ICEMAN

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Da, asa m-am gandit si eu, dar in cazul unui dif de 18" care se misca la max cam 2 cm ( pe ambele parti ) misca destul de mult aer si in cazul unui bass-reflex se modifica V intern cam cu 5-6 L ( cred ) si poate sa influenteze cu ( probabil ) +1 dB, care poate face sunetul un pic mai placut/neplacut.Oricum, cred ca am deschis un subiect de zi ploioasa.

Link spre comentariu
Vizitator UncleFucker

Da dar la un dif de 18' va fi nevoie de o incinta pe masura , care nu va fi tocmai mica. Eu sunt de parere ca nu prea conteaza cum se ia in calcul pozitia membranei la calculul volumului pentru ca variatia volumului din interior va fi relativ mica in comparatie cu volumul total al incintei.

Link spre comentariu

@ Nexus Stiu cum e cu dB, dar ziceam si eu asa.Chestia asta ( 1-1,5 dB ) am mai auzit-o ( citit-o ) pe hi-fi.r, la o incinta pe 3 cai cu dif-uri Visaton, zisa de Doru, cum ca la 80 Hz primeste 1,5 dB care poate face sunetul mai placu.@UncleFucker Ex: un bassreflex cu HP-18W de 130 L;DJ DNA a zis ca daca creste incinta cu 10 L se "simte" ( nu fizic ) , auditv;

Link spre comentariu

cred ca pana la urma e vb de volumul de aer miscat de acea membrana care e posibil sa fie oarecum determinat si de volumul incintei... ca de fapt miscarea asta a aerului ne da noua sunetul :roll: nu?si ma gandesc ca o data ce difuzorul incepe cursa incepe cu un anumit volum de aer care ramane constant chiar daca volumul incintei se micsoreaza sau mareste datorita deplasarii membranei si anume cu volumul de aer pe care il are incinta cand diful este pe 0acum am dat si io cu parerea... sper ca in capul nimanui :d :roll:

Link spre comentariu

Interesanta explicatie, poate ai dreptate...deci atunci cand difu' iese ( ma refer doar la bass-reflex ) inseamna ca trage aer pe port, astfel incat volumul interior de aer ramane acelasi, sau cum e faza???

Link spre comentariu

Cred ca asta se intampla numai sub frecventa de rezonanta("...cand difu' iese ( ma refer doar la bass-reflex ) inseamna ca trage aer pe port...").Daca ar fi asa in tot domeniul de frecventa incinta bassreflex nu si-ar mai avea rostu, nu? Pentru ca tot timpu unda generata de fata dif ar fi in opozitie de faza cu cea provenita de la rezonator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări