Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

achizitie strung + freza

Vizitator liviumircea

Postări Recomandate

Ca parametri, nu ar fi rea:- Reglaj electronic al turatiei;- Putere suficienta la 550 W;- Curse acceptabile pe toate directiile.Se pare in plus ca are si avansuri mecanice pe cele doua directii orizontale.In alta ordine de idei, daca ceea ce are in completul normal de accesorii, este doar ceea ce se vede in fisierul pdf, atunci nu este suficient. Freza universala trebuie sa fie dotata cu accesorii de frezat universale - cele pe care ti le-am enumerat deja - si probabil inca si altele, pe care le-oi fi uitat. In ceea ce priveste exigentele pe care un meserias le are relativ la scula sa, ele sunt cu atat mai mari cu cat priceperea si indemanarea sunt mai avansate. Niciodata nu trebuie sa nu-ti propui sa realizezi pe un utilaj universal un tip de lucrare, care se face in mod curent pe acel utilaj. Iar banii pe care trebuie sa-i platesti pentru unealta - 3500 lei - nu reprezinta tocmai o suma mica. Vezi daca mai gasesti si alte informatii despre EINHEL-ul respectiv si posteaza-le aici. Daca nu intervine ceva in plus, atunci suma este foarte mare relativ la posibilitatile frezei. Doar cu o menghina plan-paralela nu se poate face mare lucru.

aveti idee daca s-ar putea folosi cu succes la lucrari de frezare in lemn? (in manualul sau scrie ca este recomandata pentru lucrari in metal si plastic - val. de turatie maxima 2500 rot/min este un impediment in prelucrarea lemnului?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dan57

12

• philiprobz

2

• gelu_b

1

• Adierea

1

Top autori în acest subiect

Uite pretul unui cap divizor Proxon. 615 euro.

Da. Dar asa cum spuneam si mai sus nu discutam despre tehnologie CNC. Aici este vorba despre un cap divizor indexat electronic si actionat printr-un motor pas cu pas si nu unul mecanic, actionat prin intermediul unui angrenaj cu roti de schimb de la arborele conducator al saniei principale a frezei, sau pur si simplu indexat manual prin intermediul unor discuri cu mai multe randuri de gauri echidistante.
Ai dreptate, acum pretul unui cap divizor mecanic cu doua discuri indexoare de la Optimum (am gresit cand am scris Olimpus) costa 425 euro fara tva iar o masa rotativa de 150 (tot Optimum) cca 220 euro fara tva. Totusi este interesant si pretul unui dispozitiv CNC care dupa parerea mea nu arata a avea cine stie ce performanta .
Link spre comentariu

Exact dupa cum am presupus - maruntisuri. Atunci cel interesat nu are decat sa o ia asa cum este, pentru ca apoi sa cumpere accesoriu cu accesoriu.

In alta ordine de idei, puteti vedea aici o chinezarie interesanta. Nu scrie nimic despre accesorii, insa banuiesc ca masa neta - de 280...295 kg este fara accesorii, iar masa bruta - de 330...345 kg este cu accesorii, altminteri nu se explica o diferenta de 50 kg. Din experienta personala stiu ca un kg de masina-unealta made in china, vanduta la Metro costa - inainte de modificarea TVA - in jur de 5 euro cu TVA cu tot. Ce spuneti, var aranja o asemenea masina cu accesorii cu tot la un pret de 1650...1725 euro?! Poate vede si vreun investitor interesat acest post. Chinezul livreaza containerizat minimum 10 masini de acest tip.

Link spre comentariu

De obicei diferenta de greutate intre masa neta si cea bruta consta in ambalaj SI ATAT.Nu am studiat echipamentul despre care se vorbeste aici dar, de obicei, nimeni nu e tampit sa dea accesorii fara sa se laude ca le da, indiferent ca sunt contra cost sau "ca bonus".

Link spre comentariu

Din cate am inteles este aproape de doua ori mai mare ca cea anterioara, motorul este mai puternic si dimensiunile sunt cu mult mai mari. M-as indoi ca vinde cineva o masina la ora actuala cu anexe specializate. Eu inca nu am gasit asa ceva decat daca scula este una specializata (dedicata unei anumite operatiuni).

Link spre comentariu
De obicei diferenta de greutate intre masa neta si cea bruta consta in ambalaj SI ATAT...
Ma indoiesc ca o lada de lemn din scandura de 1 cm grosime sa aiba 50 kg. Apoi, din cate stiu eu o cantitate bruta este o canitate mai mare de aceeasi natura cu cea neta:

- Exemplul 1 - masa bruta a unei piese este masa semifabricatului din care a fost fabricata acea piesa;

- Exemplul 2 - mai exista inca intreprinderi care angajeaza in baza unui asa-zis salariu brut, care este in realitate salariul net, la care se adauga contravaloarea in lei a impozitelor si asigurarilor sociale, care urmeaza sa se deduca din cel brut.

In orice caz, nu am auzit inca vre-un furnizor sa-si evidentieze in formalitatile comerciale masa produsului ambalat - indiferent de natura ambalajului. Din cate stiu, orice furnizor include ambalajul in pretul de livrare, indiferent de ponderea lui.

...nimeni nu e tampit sa dea accesorii fara sa se laude ca le da, indiferent ca sunt contra cost sau "ca bonus".
Starea normala de livrare a unei masini universale este cu accesorii. In cazuri speciale partile se pot intelege ca acestea sa fie, fie mai multe, fie mai putine decat prevede setul de livrare. Cei ce livreaza masini-unelte universale care nu pot executa - din lipsa accesoriilor - o anumita operatie garantata in documentele oficiale de livrare, incalca o lege universala a comertului.
M-as indoi ca vinde cineva o masina la ora actuala cu anexe specializate
Vezi la adresa http://www.sherline.com si vei vedea ca toate masinile universale sunt insotite de accesoriile normale - nu speciale!.

Iata in imaginea din atasament un accesoriu special, care poate fi folosit si pe o freza.

[attachment=0]Cometa.png[/attachment]Accesoriul este un dispozitiv de alezat cu plansaiba excentrica, cu reglaj micrometric, cunoscut in jargonul meseriasilor sub denumirea de "cometa". Este un accesoriu special pentru ca este construit special pentru a realiza un singur tip de operatie. Cu el se poate aleza o gaura existenta la o cota precisa, care poate fi reglata printr-un surub micrometric a carei scala gradata se poate vedea in imagine. Desi nu este o operatie specifica unei masini de frezat, ea se poate executa, daca sistemul de prindere al frezei este prevazut cu acel tip de con cu care este prevazut dispozitivul (conul de fixare nu apare in imagine) Bineinteles ca un asemenea dispozitiv nu va fi intalnit in setul normal de livrare al masinii.

Dar hai sa ne imaginam ca un strung este livrat fara universal, port-cutit, papusa mobila (pinola) si varful de centrare. Cum se va putea atunci face proba de casa a utilajului nou achizitionat?

In mod similar o freza universala este prevazuta de constructor prin proiectare sa poata efectua caneluri echidistante (spre exemplu) Cum se va putea demonstra acest lucru daca setul normal de livrare al masinii nu contine capul divizor, varful de fixare si centrare si discurile de indexare? Si exemplele pot continua.

Link spre comentariu

M-as indoi ca vinde cineva o masina la ora actuala cu anexe specializate

Vezi la adresa http://www.sherline.com si vei vedea ca toate masinile universale sunt insotite de accesoriile normale - nu speciale!.Dar hai sa ne imaginam ca un strung este livrat fara universal, port-cutit, papusa mobila (pinola) si varful de centrare. Cum se va putea atunci face proba de casa a utilajului nou achizitionat?In mod similar o freza universala este prevazuta de constructor prin proiectare sa poata efectua caneluri echidistante (spre exemplu) Cum se va putea demonstra acest lucru daca setul normal de livrare al masinii nu contine capul divizor, varful de fixare si centrare si discurile de indexare? Si exemplele pot continua.
Imi pare rau, dar tot ce apare in fotografia de prezentare pe site-ul de la Sherline se vinde doar separat. Nimic nu se vinde cu utilajul respectiv. Bineinteles ca un strung se vinde cu universalul atasat dar NIMENI nu-ti va da ca accesoriu un universal cu patru falci reglabil independente sau un sistem de prindere rapida a cutitelor.Daca cumperi o freza universala primesti ce am primit si eu, daca cumperi o freza specializata in executarea rotilor dintate sigur vei primi si un cap divizor si anexele necesare dar la pretul unei scule specializate si nu universale care este cu mult mai ieftina decat cea specializata. Orice freza universala poate executa caneluri echidistante pe o suprafata plana si chiar si pe un ax "daca o utilezi cu anexele specializate" pentru canelarea axelor. Aceiasi problema s-ar pune si la strunguri ca si la freze, se pot face roti dintate daca au in dotare capete divizoare. Probabil ca tu ai primit o asemenea anexa cand ai cumparat strungul, eu nu.
Link spre comentariu

Imi pare rau, dar tot ce apare in fotografia de prezentare pe site-ul de la Sherline se vinde doar separat...

Nu cred ca ai navigat pe site-ul respectiv prea atent la detalii. De aceea am atasat un catalog SHERLINE in format pdf. Catalogul este cel al producatorului si nu al vre-unui reprezentant licentiat. Analizeaza-l cu mai multa atentie si vei vedea ca la fiecare produs din gama celor universale, producatorul recomanda achizitionarea produsului in conformatie standard, lucru pentru care face suplimentar reduceri importante, mergand catre 200 dolari.

[attachment=0]CATALOG SHERLINE.pdf[/attachment]Asa dupa cum spuneam si mai sus, la intelegere cu producatorul, cumparatorul poate achizitiona un produs in alta configuratie decat cea standard. Sau si mai sigur, cumparatorul obtine o licenta prin care preia o parte din indatoririle producatorului:

- efectueaza probele de anduranta, conform unui standard de firma propriu;

- efectueaza probele de casa, conform aceluiasi standard;

- intocmeste instructiunile de punere in functiune si utilizare, fara a mentiona functionalitatea (gradul de universalitate al produsului) ba chiar dimpotriva, schimbandu-i destinatia, din freza universala (spre exemplu) in freza avand o anumita destinatie. Cumparand initial de la producator produsul standard - cu tot completul de accesori asigurat de producator - mult mai ieftin in virtutea faptului ca preia o parte din sarcinile acestuia ii schimba destinatia conform intereselor sale. Motivul este foarte simplu. O freza universala livrata cu tot completul de accesorii, ajunge pe piata la preturi accesibile unui numar mic de cumparatori. Schimbandu-i destinatia si livrand doar un singur accesoriu (spre exemplu menghina plan-paralela) sau eventual nici unul, pretul de piata devine accesibil unui numar mai mare de cumparatori. Vinde apoi restul accesoriilor la pret de accesorii speciale, pentru ca evident pentru o freza specializata in acceptiunea comerciantului pe o singura operatie toate celelalte accesorii devin specializate. Toate aceste lucruri sunt speculatii comerciale efectuate in scopul profitului, insa dupa parerea mea ele duc in final la o mare sarlatanie. Utilizatorul cumpara freza la un pret pe care si-l permite, apoi constata ca nu ii este de nici un folos decat daca cumpara si un numar mai mic sau mai mare de accesorii speciale, care pot costa chiar mai mult decat utilajul in sine. Pentru comerciant este o afacere, in timp ce pentru utilizator, un prilej de a fi spoliat.

...NIMENI nu-ti va da ca accesoriu un universal cu patru falci reglabil independente sau un sistem de prindere rapida a cutitelor...
Ai citat deja niste accesorii speciale. Plansaiba cu 4 falci reglabile independent este destinata strunjirii unor piese avand forme complexe, asimetrice , operatie care asa cum mentionam si la un exemplu anterior se poate face si pe un strung universal, fara ai fi insa specifica. Sistemele interschimbabile de prindere a sculelor in port-cutit de asemenea sunt accesorii speciale, strungul fiind in mod curent prevazut cu port-cutit normal.
...Daca cumperi o freza universala primesti ce am primit si eu, daca cumperi o freza specializata in executarea rotilor dintate sigur vei primi si un cap divizor si anexele necesare dar la pretul unei scule specializate si nu universale care este cu mult mai ieftina decat cea specializata...
Este exact fenomenul pe care l-am explicat putin mai sus in aceasta postare - daca ai avut rabdarea sa-l citesti si sa-l intelegi.

Imi pare rau ca nu am scaner, sa pot atasa cateva file din cartea unei "freze universale pentru scularie" produsa de Infratirea Oradea prin anii '80. In carte - tradusa in trei limbi - este prezentat inclusiv contractul cadru prin care se asigura cumparatorului freza insotita de toate accesoriile enumerate intr-un tabel special impreuna cu caracteristicile lor principale.

...Aceiasi problema s-ar pune si la strunguri ca si la freze, se pot face roti dintate daca au in dotare capete divizoare. Probabil ca tu ai primit o asemenea anexa cand ai cumparat strungul, eu nu.
Imi pare rau dar faci o mare confuzie. Frezarea rotilor dintate - si frezari in general - nu se face pe strunguri. Pe topicul strung poti vedea imagini postate cu ceea ce am primit ca accesorii la strung.

Am incercat aici sa-ti raspund punctual la diferite nedumeriri, insa ti-as fi recunoscator daca nu ai insista in continuare - pe acest topic - asupra aspectelor comerciale, care nu sunt specifice forumului. Ma vei pune in situatia sa sterg o viitoare eventuala asemenea postare.

Cu Respect!

Link spre comentariu

Am incercat aici sa-ti raspund punctual la diferite nedumeriri, insa ti-as fi recunoscator daca nu ai insista in continuare - pe acest topic - asupra aspectelor comerciale, care nu sunt specifice forumului. Ma vei pune in situatia sa sterg o viitoare eventuala asemenea postare.[/color]Cu Respect!

Nu voi face nici un comentariu privind aspectul financiar deoarece acest aspect a aparut putin "paralel" fata de subiect dar totusi sunt doua lucruri de comentat. Distanta dintre freza din 1980 si cea din 2010 este de multi ani si bani, daca as fi avut o freza sau un strung acasa in 1980 acum eram milionar, iar daca vei relua mesajele mele vei gasi un link pe youtube in care se poate vedea cum se executa o roata dintata pe strung, nu ca ar fi uzual dar sunt multi ceasornicari care executa rotile dintate pe utilaje adaptate la un strung.Cu mult respect, un amator in strungareala. :jytuiyu
Link spre comentariu

Nu voi face nici un comentariu privind aspectul financiar deoarece acest aspect a aparut putin "paralel" fata de subiect dar totusi sunt doua lucruri de comentat. Distanta dintre freza din 1980 si cea din 2010 este de multi ani si bani, daca as fi avut o freza sau un strung acasa in 1980 acum eram milionar, iar daca vei relua mesajele mele vei gasi un link pe youtube in care se poate vedea cum se executa o roata dintata pe strung, nu ca ar fi uzual dar sunt multi ceasornicari care executa rotile dintate pe utilaje adaptate la un strung.

Cu mult respect, un amator in strungareala. :jytuiyu

1 - Dami voie te rog, sa reformulez asertiunea mea citata mai jos in felul urmator

Frezarea rotilor dintate - si frezari in general - nu se face pe strunguri

Frezarea rotilor dintate - si frezari in general - nu este specifica strungurilor. De fapt asta am vrut sa spun si in graba mea de a inchide, am crezut ca se subantelege;

2 - Daca ai rabdare sa urmaresti topicul Strung, vei vedea acolo o incercare de a construi un cap divizor. In planurile mele cele mai intime, faceam si eu acest lucru tocmai pentru a pune la punct un procedeu de rulare pe strung a rotilor dintate - prin frezare cu cutit "zburator". Nici nu stiu daca sa indraznesc sa spun ca chiar am mentionat ceva despre acest lucru - acum mi-e greu sa verific - insa subiectul ma intereseaza si chiar te rog sa-mi dai adresa postarilor tale unde te referi la acest subiect;

3 - Imi pare rau, dar sunt nevoit sa te corectez din nou. Masina-unealta universala, a fost universala in 1780 (la inventare) in 1880, in 1980 si va fi universala - indiferent cat de electronizata va fi si in 2080 si la oricare alt '80 atata timp cat va exista omenirea si tehnologia mecanica - pentru simplul motiv ca asa vrea proiectantul ei sa fie;

4 - In ceea ce priveste chestiunea banilor, sunt nevoit din pacate sa-ti dau dreptate. Probabil ca ar trebui inventata o modalitate ca cei pasionati si foarte inclinati spre asi dedica timpul si calitatile umane - in special cele intelectuale - catre aceasta activitate sa poata obtine utilajele necesare altfel decat platindu-le cu bani.

In alta ordine de idei, trebuie sa anunt ca sunt posesorul unei masini de frezat universale pentru scularie de tipul FUS 22 de la Infratirea Oradea, sunt in cursul operatiunilor de amplasare - instalare - punere in functiune si probabil, daca nu chiar sigur in viitor vom mai aborda subiectul.

Cu respect! Un alt amator in chestiuni de prelucrari mecanice :da

Link spre comentariu

Uite adresa de pe Youtube unde poti vedea cum se face o rotita dintata pe un strung cu un cap divizor construit de cineva :

M-am apucat si eu sa fac un asemenea device si sunt in stadiul de inceput, adica la partea mecanica.
Link spre comentariu

Este vorba din cate inteleg de frezarea dinte cu dinte a rotii cu un cutit "zburator".Ideea mea, asa dupa cum spuneam este frezarea prin rulare a tuturor dintilor simultan, folosind acelasi tip de scula prin cuplarea mecanica a divizorului - prin intermediul unor roti de schimb - la lantul cinematic de avans al strungului. Trebuie sa recunosc ca tinta pe care mi-o propusesem, era cam greu de atins pe strungul de banc de care dispuneam in acel moment. Acum lucrurile s-au schimbat putin, prin achizitionarea unui strung - ceva mai serios - SN 320, ceea ce imi sporeste sansele de reusita. Dupa cum spuneam insa si la freza, sunt inca cu strungul in stadiul de amplasare, instalare, punere in functiune. Nu-mi place sa ma laud apriori, deci atat despre acest subiect pana in momentul in care el se va contura in mod practic.Te astept deci cu promisiunea facuta mai sus. Propun insa sa deschizi un alt subiect pe Masini-Unelte. Pe acest subiect suntem amandoi offtopici cam de multisor :da

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Parerea mea este ca utilajul care vrei sal cumperi e foarte mic pentru lucrarile care trebue ecsecutate .Cauta ceva la ocazie sigur gasesti un strung si o freza la preturi mult mai mici . Un strung SN320 este acceptabil .Sant unele ,strunguri ,freze ,aproape nefolosit (cele care au fost in dotarea masinilor de interventie )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări