Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

achizitie strung + freza


Vizitator liviumircea

Postări Recomandate

Vizitator liviumircea

Buna ziua si bine v-am gasit. Sper ca postez unde trebuie, am si eu nevoie de un utilaj combinat strung + freza. M-am lovit de aceste utilaje despre care nu stiu nimic, le-am vazut cum functioneaza insa am totul de invatat in ceea ce priveste lucrul efectiv cu ele. Spre exemplu, ca sa intelegeti nevoile mele, vreau sa-mi construiesc pentru la tara o moara de furaje si, pentru a face axul si un canal pe el (pentru pana la fulie spre exemplu) necesit strung si freza pentru o lucrare de calitate. Dat fiind ca si pe viitor o sa mai fac una alta pe acolo m-am gandit sa achizitionez un utilaj complet, pentru incepatori. In felul asta o sa invati si eu sa lucrez cu el, in legea mea bineinteles, sa satisfac nevoile unei gospodarii. Ca si utilaje am gasit pe internet urmatoarele 2 scule:

http://www.dmitaliasrl.com/RO/scheda_pr ... _at300.php

http://www.louistools.de/catalog/produc ... extanzeige

Dat fiind ca aceste utilaje costa totusi o suma considerabila pentru mine, nu as vrea sa dau banii pe ceva de care ulterior sa nu fiu multumit sau sa descopar ca nu imi satisface nevoile mele. Orice sugestie de utilaje asemanatoare este binevenita, cu mentiunea ca dispun decat de curent monofazat. Nu am nevoie de foarte mare precizie si nici de ceva foarte complicat, ca si exemplu acum imi trebuie pentru a construi o moara de furaje cu o capacitate relativ mica, deci nu de dimensiuni ff mari. Pe viitor o sa am nevoie sa construiesc o masina de curatat porumbul de pe stiulete, si una de huruiala de dimensiuni mai mari care se atasaza la priza tractorului. Strunguriule de mai sus sunt de dimensiuni relativ reduse insa, piesele de care o sa am eu nevoie sa le fac la ele cred ca se incadreaza.

De asemenea, va rog, eu nu am reusit sa gasesc pe internet nici un curs de strungari incepatori, daca stiti undeva unde poti invata aceasta meserie, macar baza, anuntati-ma. Am gasit ceva carti pe internet, insa majoritatea destul de vechi, am sa incerc sa le caut pe la anticariate.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si sugestii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dan57

    12

  • philiprobz

    2

  • gelu_b

    1

  • Adierea

    1

Top autori în acest subiect

Prima varianta este recomandabila din toate punctele de vedere, insa trebuie spus sub aspectul obiectivului prioritar pe care l-ai definit, ca masina are totusi posibilitati limitate, iar executia unei mori de cereale (moara de uruit) de dimensiuni medii nu prea este posibila. Este probabila executia uneia mai mici de uz personal. Comerciantul nu specifica lucruri foarte importante in special cu privire la parametrii partii de frezare, cum ar fi cursele maxime pe cele 3 axe. De asemenea nu reiese daca modulul de frezare poate fi fixat si pe echipajul mobil, pentru a putea fi utilizat la frezarea canalelor longitudinale in arborii prinsi intre varfurile strungului. Apoi, comerciantul ofera o mare parte din accesorii ca fiind cu caracter optional, adica se platesc basca. Ori intre aceste accesorii, am vazut spre exemplu un platou de strunjire frontala, fara de care nu se pot strunji semifabricate mai mari in diametru de 160 mm - cat am inteles ca prinde universalul cu 3 bacuri cu care este dotat strungul. Universalul cu 4 bacuri, este la fel de util, atunci cand avem de strunjit semifafricate patrate. Despre conuri, varfuri rotative, mandrine si accesorii pentru frezare ce sa mai vorbesc!?Una peste alta, informarea trebuie facuta mult mai amanuntit si probabil ca un om de meserie care sa studieze unealta direct, ti-ar putea fi de mare ajutor.

Link spre comentariu
Vizitator liviumircea

Multumesc de raspunsul prompt, nu m-ar deranja de asemenea o sugestie pentru strung + freza separat. Atata timp cat la amandoua ma incadrez pe la 1500 eur cu un minim de cutite, freze si accesorii, pretul ar fi ok. Nu vreau ceva de fite sau profesional, cat sa-mi fac mana si treaba cu ele. Vazusem la 2000 si ceva de roni strung einhell, au si freza de metal separat, ies sub bugetul meu, insa din experienta cu sculele electrice Einhell nu cred ca ar fi cea mai inspirata varianta. Cel expus arata nu tocmai bine...Am vazut ca sunteti din Scornicesti, nu stiu daca v-ar deranja, poate sunt deplasat, in masura in care timpul va permite in weekend contra cost si cu transport arsigurat v-ar deranja sa aruncati o privire la utilajul viitor achizitionat si sa-mi aratati pe scurt ce se poate face cu el si eventual ce-i mai trebuie? Eu aduc utilajele in Comuna Poboru la mai putin de 15 km de Scornicesti. Dat fiind ca peste cativa ani o sa ma mut la tara printre numeroasele scule pe care le-am acizitionat in a-mi creea independenta traiului, strungul si freza imi lipsesc deocamdata.Am vazut cum merge un strung pe vremea cand eram la Politehnica anul I si am facut praica la Faur. Insa mai mult de atat, cum sa pun un cutit, cum sa calculez o cota, nu stiu. Numai bine !

Link spre comentariu
...in masura in care timpul va permite...
Timpul nu-mi permite de regula nici chiar actiuni de acest gen in interesul meu - decat foarte rar - dar din cate stiu eu exista buni meseriasi prin zona. Unul ar fi Nicu Saizu, fost frezor la PULSOR Scornicesti, iar ca strungar Viorel Musat sau Marin Lazar. Sper ca memoria nu ma inseala si sunt toti cetateni ai comunei Poboru. Daca nu, in mod sigur exista si altii, cum ar fi Ilie Rosu - fost maistru la PULSOR, care din cate stiu eu se pricepe in ambele cazuri.
...nu m-ar deranja de asemenea o sugestie pentru strung + freza separat...
Pentru ceea ce banuiesc ca te intereseaza, ar trebui sa urmaresti un strung cu lungimea de prelucrare intre varfuri de preferat de 750 mm si cu un motor cat mai puternic - 750 W ar fi ok. Freza trebuie sa aiba in setul de dotari "normale" in mod obligatoriu:

- O menghina plan-paralela si un dispozitiv pentru rotirea ei la diferite unghiuri;

- Un cap divizor pentru gauri si frezari echidistante;

- Un contra-varf si set de discuri pentru capul divizor;

- O masa fixa pentru lucrari normale;

- O masa inclinabila pentru gauri sau frezari inclinate;

- Un platou rotativ cu functie de divizare pentru confectionarea eventualelor roti dintate;

- Un cap de frezat vertical - daca freza este prevazuta cu avansuri mecanice si/sau un cap de frezat rapid cu turatii mergand cel putin catre 4000...5000 rpm.

Atat divizorul cat si platoul rotativ, ar fi indicat sa poata fi adaptate pentru fixarea unui mic universal cu 3 bacuri (de exemplu unul de 100 mm) Cursele pe cele trei axe trebuie sa fie pe cat posibil mai ample - minimum 100 mm pentru oricare dintre ele. Alte amanunte mai gasesti rasfoind subiectele de la sectiunile Masini Unelte si Scule si Unelte.

...insa din experienta cu sculele electrice Einhell nu cred ca ar fi cea mai inspirata varianta...
Doar ca parere personala - sculele EINHEL, dupa stiinta mea sunt de top - insa fiecare cu experienta si parerile sale...
Link spre comentariu
Vizitator liviumircea

ce parere aveti de Einhell BT-MR 550? Atasat detaliile si optionalele pentru acest tip de freza. Ei zic ca este pentru gama hobby insa oare o face fata la frezat metalul? Lucrari simple, sa fac un cant pe un ax, sa o folosesc ca si bormasina de banc pentru metale. Cu totul, freza + optionale ma duce la 3500 RON. Vreau sa-mi cumpar o freza cat mai simpla pentru inceput, nu o sa fac roti dintate cu ea, sunt insa curios si care este parerea voastra. Ca si scule despre Einhell eu personal nu am o parere foarte buna, tot ce mi-am cumparat au fost de la Gude,Black&Decker sau Bosch Verde in sus. De circulare de lemn einhell cu unghiuri variabile spre exemplu se plangea cineva ca nu sunt foarte exacte. De asemenea, ce este rau la Einhell ca piesele de schimb pentru sculele lor nu se pot achizitiona. Ce-i drept, neavand nici o graba in achizitionarea sculelor le-am asteptat pe la promotii.Ca si strung o sa caut ceva mai mare, nu m-am hotarat inca la nimic.Va rog frumos sa va spuneti parerea.Multumesc,Liviu

Link spre comentariu

Ca parametri, nu ar fi rea:- Reglaj electronic al turatiei;- Putere suficienta la 550 W;- Curse acceptabile pe toate directiile.Se pare in plus ca are si avansuri mecanice pe cele doua directii orizontale.In alta ordine de idei, daca ceea ce are in completul normal de accesorii, este doar ceea ce se vede in fisierul pdf, atunci nu este suficient. Freza universala trebuie sa fie dotata cu accesorii de frezat universale - cele pe care ti le-am enumerat deja - si probabil inca si altele, pe care le-oi fi uitat. In ceea ce priveste exigentele pe care un meserias le are relativ la scula sa, ele sunt cu atat mai mari cu cat priceperea si indemanarea sunt mai avansate. Niciodata nu trebuie sa nu-ti propui sa realizezi pe un utilaj universal un tip de lucrare, care se face in mod curent pe acel utilaj. Iar banii pe care trebuie sa-i platesti pentru unealta - 3500 lei - nu reprezinta tocmai o suma mica. Vezi daca mai gasesti si alte informatii despre EINHEL-ul respectiv si posteaza-le aici. Daca nu intervine ceva in plus, atunci suma este foarte mare relativ la posibilitatile frezei. Doar cu o menghina plan-paralela nu se poate face mare lucru.

Link spre comentariu
Vizitator liviumircea

Accesoriile de pe prima pagina, respectiv cutia rosie din poza sunt incluse in kit. Celelalte, de pe a 2-a sunt toate optionalele pe care le are (cam limitate banuiesc). Freza este 3000 ron, accesorrile de pe a doua pagina respectiv 600 ron + TVA. Deci ma costa o idee mai mult de cat am estimat eu initial. Mai multe informatii nu am gasit. O sa mai caut freze de metal insa tot ce am gasit eu sar de 1000 eur. Pana acum asta este cea mai ieftina. Mai caut, eu am posibilitatea sa o achizitionez si din afara (in interiorul comunitatii) in conditiile in care gasesc pe net ceva si nu depaseste freza / strungul mai mult de 75-100kg. Ma chinui ceva, insa o pot face. Nu exclud varianta SH-ului, atat pentru freza cat si pentru strung, insa va trebui banuiesc sa merg cu cineva avizat pentru vizionare. Crede ca mai greu sa gasesti undeva de vanzare la SH si sa ai din ce alege. Probabil daca ma trezeam cuc ativa ani buni mai devreme dupa revolutie, gaseam si ceva de calitate, si la pret bun.

Link spre comentariu

In acea cutie rosie care este inchisa si nu se vede nimic, nu pot sa incapa decat accesorii marunte:- Pensete elastice de prindere;- Conuri si reductii;- Mandrine;- Freze de diferite tipuri;- Chei de reglaj, etc.Iata, mai jos am incercat sa incropesc cateva imagini despre ceea ce inseamna accesorii universale de frezare. In imaginea urmatoare se vede cum arata un cap de frezat cu 5 grade de libertate reglabil.[attachment=7]Cap de frezat reglabil cu 5 grade de libertate.png[/attachment]In imaginea urmatoare se poate vedea cum arata o menghina indexabila.[attachment=6]Menghina indexabila.png[/attachment]Iata in imaginea urmatoare cum se poate freza o fata plana la o piesa cu prindere in menghina neindexabila, si folosind ca scula un dispozitiv "zburator"[attachment=5]Frezare fata plana in menghina cu dispozitiv zburator.png[/attachment]In imaginea urmatoare se poate vedea un cap divizor montat pe care se frezeaza un pinion cu dinti drepti, sprijinit cu varful de centrare. Frezarea se face folosind acelasi dispozitiv "zburator"[attachment=4]Frezare pinion pe cap divizor.png[/attachment]In imaginea urmatoare se poate vedea cam cum ar putea arata o masa inclinabila.[attachment=3]Masa inclinabila 1.png[/attachment]In imaginea urmatoare se arata cum se foloseste o menghina fixata pe masa inclinabila pentru frezarea unei fete plane inclinate.[attachment=2]Masa inclinabila 2.png[/attachment]In imaginea urmatoare se vede aspectul general al unui platou (masa) rotativ(a)[attachment=1]Masa rotativa 1.png[/attachment]In ultima imagine se poate vedea cum se frezeaza o roata dintata conica, folosind masa inclinabila si platoul rotativ.[attachment=0]Masa rotativa 2.png[/attachment]Asa dupa cum se poate vedea, pe capul divizor sau pe platoul rotativ se pot fixa universale de prindere cu trei sau patru bacuri de mici dimensiuni.Imaginile postate mai sus sunt preluate de la o freza de tipul SHERLINE, iar capul divizor si platoul rotativ sunt reglate si indexate folosind dispozitive electronice de precizie si este foarte probabil un utilaj scump. Insa cele mai multe utilaje sunt dotate cu dispozitive mecanice clasice. In plus, pentru a ne asigura ca frezarile se pot face si in otel in bune conditiuni, masina de frezat trebuie sa aiba un aspect specific de masina rigida cu ghidaje prismatice de alunecare si nu cu rigle de ghidare folosind role sau alte corpuri de rostogolire, care sunt foarte la moda, dar nu sunt eficiente decat cel mult la prelucrarea aluminiului sau a altor materiale moi. Probabil ca daca as dispune de suficienti bani, as fi gata sa platesc pe o freza avand toate aceste accesorii o suma pana la congruenta a 4000 lei, functie de caracteristici.Sper ca ti-am fost de ajutor. Toate Bune!

Link spre comentariu

Accesoriile de pe prima pagina, respectiv cutia rosie din poza sunt incluse in kit. Celelalte, de pe a 2-a sunt toate optionalele pe care le are (cam limitate banuiesc). Freza este 3000 ron, .

Iti pot oferi aceiasi freza, nedesfacuta din ambalajul original la suma de 2500 ron. Am cumparat-o dar stau la bloc si este prea zgomotoasa. Inca este prinsa de paletul de lemn. Are in dotare acea cutie rosie cu o mandrina si tot felul de maruntisuri. :cadou
Link spre comentariu

Probabil ca daca as dispune de suficienti bani, as fi gata sa platesc pe o freza avand toate aceste accesorii o suma pana la congruenta a 4000 lei, functie de caracteristici.Sper ca ti-am fost de ajutor. Toate Bune!

Pe o masa rotativa am dat 200 euro (masa este de 150 model Olimpus), discurile divizoare pentru masa costa 75 euro. Un dispozitiv de divizare costa cca 530 de euro la care mai trebuie adaugat un varf de centrare ce costa cca 200 euro. Toate fara TVA, se gasesc de cumparat in Bucuresti la un magazin specializat (doar pentru firme). Pentru masa rotativa trebuie sa iau un universal special (care se poate prinde in masa) si care costa cca 230 euro, cat despre menghine inclinate si altele...multi bani, putine forte. Produsele Sherline sunt cu mult mai scumpe ca cele enumerate de mine mai sus care sunt totusi accesibile noua romanilor. Nu cred ca te "incadrezi" in cei 1000 de euro cu freza si anexele mentionate, poate ceva de genul 2500-3000 euro. :nebunrau:
Link spre comentariu

...Iti pot oferi aceiasi freza, nedesfacuta din ambalajul original...

Daca tot o ai, nu ai putea sa faci niste poze ale principalelor accesorii si sa le postezi aici?

...Pe o masa rotativa am dat 200 euro (masa este de 150 model Olimpus), discurile divizoare pentru masa costa 75 euro. Un dispozitiv de divizare costa cca 530 de euro la care mai trebuie adaugat un varf de centrare ce costa cca 200 euro. Toate fara TVA, se gasesc de cumparat in Bucuresti la un magazin specializat (doar pentru firme). Pentru masa rotativa trebuie sa iau un universal special (care se poate prinde in masa) si care costa cca 230 euro, cat despre menghine inclinate si altele...multi bani, putine forte. Produsele Sherline sunt cu mult mai scumpe ca cele enumerate de mine mai sus care sunt totusi accesibile noua romanilor. Nu cred ca te "incadrezi" in cei 1000 de euro cu freza si anexele mentionate, poate ceva de genul 2500-3000 euro. :nebunrau:

Tocmai despre asta discutam. Atunci cand le iei separat - ca accesorii speciale - te costa o gramada de bani. Insa atunci cand sunt incluse in setul de livrare ca accesorii normale, pretul este altul - mult mai mic. Asta a devenit o regula a comertului contemporan - clientul este incurajat sa cumpere produsul de baza prin preturi promotionale, pentru ca apoi sa devina dependent de furnizorul de accesorii si care de regula este acelasi producator. Accesoriile se defecteaza de regula mult mai usor decat produsul propriu-zis - si atunci esti obligat spre exemplu sa dai 530 euro pe un cap divizor, pentru ca alternativa ar fi ca sa cumperi un produs nou la 1000 euro. Bineinteles ca nu discutam aici despre sisteme CNC, ci doar despre sisteme pur mecanice. Dar mai bine decat sa filozofam, fa-ne niste poze la accesorii - daca spui ca le ai.
Link spre comentariu

Probabil duminica voi avea timp sa desfac coletul in care este freza pentru a face cateva poze la anexe, asa ca pe luni pozele le voi posta aici. Masa rotativa am montat-o pe o freza Proxon (BFW40v /KT150/BFB2000).

Link spre comentariu

Uite pretul unui cap divizor Proxon. 615 euro.

Da. Dar asa cum spuneam si mai sus nu discutam despre tehnologie CNC. Aici este vorba despre un cap divizor indexat electronic si actionat printr-un motor pas cu pas si nu unul mecanic, actionat prin intermediul unui angrenaj cu roti de schimb de la arborele conducator al saniei principale a frezei, sau pur si simplu indexat manual prin intermediul unor discuri cu mai multe randuri de gauri echidistante.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări