Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

redresare semnal microfon piezo

Vizitator ottomanu

Postări Recomandate

Vizitator ottomanu

Buna ziua! Am un microfon piezoelectric 400SR160 (air ultrasonic ceramic transducer, sensibilitate maxima la sunete de 40kHz) care detecteaza ultrasunete. Cu un osciloscop am vizualizat forma de unda a semnalului dat de acest microfon ( variatie de tip sinusoidala,semnal destul de "zgomotos", amplitudini intre 10 si 100mV in functie de distanta fata de sursa de ultrasunete la care plasez microfonul). Am amplificat acest semnal de 100 ori pe care apoi as vrea sa il redresez. Am facut un montaj banal cu un redresor monoalternanta cu AO urmat de un filtru Butterworth tot cu un AO. La iesirea circuitului insa am orice altceva numai nu semnal continuu. In simularea pe calculator schema merge de minune (tensiunea de iesire variaza intre 2.1 si 2.2V) ,insa semnalul aplicat in aceasta simulare este unul pur sinusoidal, fara armonici. In schimb, in realitate, sursa mea de ultrasunete genereaza ultrasunete pe mai multe frecvente, de unde si forma semnalului electric furnizat de microfon. Cum as putea deci obtine un semnal continuu la iesirea montajului? Ce imi recomandati? Filtrare? Alt montaj? Alt hobby? :cry: Mentionez ca nu am un analizor spectral sau functie FFT pt osciloscop astfel incat macar sa vad pe ce frecvente am armonici. Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• bogdan_

1

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Vizitator ottomanu

asta este schema montajului. Nimic complicat. Doua etaje de amplificare cu AO, un FTS (sa il inlocuiesc cu un Trece-Banda?), detectie cu dioda si un Butterworth

Link spre comentariu
Vizitator ottomanu

Acestea sunt poze cu comentarii atasate ale semnalului citit de osciloscop in diverse puncte ale circuitului. Imi cer scuze pentru calitatea pozelor

Link spre comentariu

"Nimic complicat", dar eu vad deja doua problemute:-Schema simulata presupune alimentare diferentiala. Ai folosit si practic alimentare diferentiala?-Chiar cu alimentare diferentiala, microfonul nu va functiona ptr ca tensiunea lui de alimentare, asa cum e pus in schema, este zero. Banuiesc ca este electret. Daca e dinamic, se schimba treaba.

Link spre comentariu
Vizitator ottomanu

da, AO sunt alimentate diferential la +/-15V.Microfonul functioneaza, nu are nevoie de alimentare, este piezo, nu electret.Si va rog traduceti "Daca e dinamic, se schimba treaba". It's greek to me.Mentionez ca am nevoie de semnal continuu ( in gama 0-10V, 0 insemnand ca nu am deloc ultrasunete), al carui nivel sa depinda de tensiunea furnizata de microfon. Acest semnal continuu il voi aplica ulterior unui PLC, care necesita tensiune DC.

Link spre comentariu

OK, am inteles. Diferential si microfon piezo caruia zici ca nu ii trebuie alimentare. Atunci aia cu "dinamic" nu se mai aplica.Dat fiind ca pe oscilo nu se distinge mare lucru, in special setarile, te-as ruga sa masori si sa postezi tensiunile statice de la iesirile operationalellor. Masuratori in CC cu si fara semnal.Daca pui degetul la intrare, ce se intampla cu tensiunile? Daca ai putea sa faci sa se vada si valorile componentelor pe schema ar fi bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări