Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AJUTOR... stabilizator de tensiune


Vizitator cristobob

Postări Recomandate

Vizitator cristobob

Situatia este urmatoarea: intr-un atelier sunt aparate trifazice: aparat de sudura Mig Mag, compresoare, ... , care, la pornire si functionare produc fluctuatii de tensiune (becurile palpaie ) si mi-este frica sa nu faca probleme in zona de birouri , unde am doua calculatoare , un fax si o imprimanta (pana acum am "victime" un fax in garantie si o imprimanta :cry: ). Toata zona este alimentata din acelasi loc.ce pot sa fac? ce pot sa pun la linia de curent de la birouri pentru a stabiliza curentul si a proteja aparatele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    4

  • gaby

    3

  • Stefan

    2

  • danb1974

    1

Top autori în acest subiect

Un UPS online (tehnologie dubla conversie) de putere suficienta si de firma buna (Eaton,APC,MGE etc)N-o sa simti nici cea mai mica palpaituraAlea cu AVR deobicei sunt cu trepte,scade tensiunea sub 200v,ala mai aduna 20v,creste peste 250,mai scade 20...Nu pare de folos in cazul asta

Link spre comentariu

Nu recomand UPS-uri APC am o stiva defecte la servici si nu avem probleme cu tensiunea. Am in schimb acasa un Mustek 600 care merge in niste conditii super grele (variati de tensiune, tensiune mica etc) si nu a dat nici un semn de oboseala.

Link spre comentariu

Ok,mustek e mai bun decat apc. Si ce functii are acest mustek? Nu-i nevoie sa-mi spui,am si eu p-aici cateva. Oricum dubla conversie nu e una dintre ele. Si cu o putere de 300w dintr-un traf cu sectiunea de 120w (chiar daca sunt tole mai bune) tot e mai bun ca apcurile... Cauta pe net placa din mustek,sa vezi ce se poate arde pe ea. Sa nu mai vorbim de calitatea acumulatorilor cu care vin din fabrica!Iar apcurile ce au patit? Probleme cu componentele sau pur si simplu s-au dus acumulatorii?

Link spre comentariu

Aste este experienta mea visavis de UPC-uri, nu ma intereseaza cum sant construite si de cine sant facute, ma intereseaza sa functioneze. Sa mai povestesc de un APC de 7.5 KVA care a fost schimbat de 4 ori. Primele trei de noi nu au functionat iar cele mici, Smart-UPS 750 la unele le-au cazut pur si simplu tranzistori (HRF3205) de pe placa cu tot cu radiator (sau dezlipit). Imi place sa cred ca am destula experianta ca sa imi dau seama cand este un acumulator defect.

Link spre comentariu
Vizitator cristobob

Un UPS online (tehnologie dubla conversie) de putere suficienta si de firma buna (Eaton,APC,MGE etc)N-o sa simti nici cea mai mica palpaitura

ce inseamna "tehnologie dubla conversie"? si care ar fii puterea suficienta sa zicem pentru patru-cinci calculatoate, doua faxuri, doua -trei imprimante, cam zece lampi cu cate 4 tuburi de neon mici (parca de 18) , un frigider si un racitor ?
Link spre comentariu

Iti scoate tot timpul 230V/50Hz sinus desenat frumos indiferent ce gunoaie are la intrare (nu esti nicioadata legat direct la intrare - doar in caz de avarie sau ca il fortezi tu). Sint doua topologii care fac treaba asta dar deja sint detalii.Puterea... aduni puterile tuturor sculelor (pt un computer de tip office ia in calcul 150-200W plus ce scrie pe monitor), mai pui ceva rezerva si cauti un ups care sa duca in W (nu VA) cit iti trebeOricum alea cu dubla conversie nu prea se fac sub 1kva

Link spre comentariu

1. nu toate AVR-urile regleaza tensiunea in trepte asa de mari. am reparat la o porcarie de 15KVA cu servomotor, regla tensiune cu praguri chiar mai mici de 5V, pacat ca placa electronica era realizata extrem de prost (4 AO + 2 punti H cu BD-uri). Singurul mare dezavantaj era timpul foarte mare de stabilizare, uneori 1 secunda este fatala.2. clasamentul meu MGE > Eaton > APC > Mustek.3. dubla converisie nu inseamna AC-DC-AC ???Solutia lui Dr.L este foarte buna dar deloc ieftina.

Link spre comentariu

3. Ba da,exact! Posted Image

Lumina nu e nevoie s-o pui pe ups,neoanele cu drossele rezista cu brio si la conditii aspre.

+ca ele consuma mult cand pornesc si creeaza supratensiuni mai ales la deconectare (upsul s-ar putea sa nu aprecieze asta,mai ales ca facut numai din piese in comutatie)

Pentru frigider mai bine pui un stabilizator separat,ceva care sa reactioneze rapid,cu relee sau ferorezonant.

Frigiderul consuma mult la pornirea compresorului si va trebui sa pui un ups mult mai mare decat necesarul (si oricum suprasaricna s-ar putea sa-l omoare in timp)

 

Astea sunt cele mai scumpe upsuri,consuma oricand sunt in priza (cam 100w pt 3000w puterea maxima pe iesire) si au inclisiv pierderi interne (deci consuma si mai mult in sarcina)

Costa mult

Sunt sensibile la cam orice:umezeala,supraconsum etc

Dar si pe iesire vei avea in permanenta o sinuosoidala perfecta la 230v (totusi poti auzi ceva zgomote in aparatele audio)

Tensiunea de la intrare poate fi intre 160v (sau chiar 130v,daca sarcina e sub 35%) si 260-270v

 

Oricum toate upsurile au varistori pe intrare,care intra in scurt la 250-275v (cat sa sara siguranta si sa nu se prajeasca aparatele)

 

@danb1974 -eu am un dubla-conversie la 500w :limb:

Link spre comentariu

Interesanta ideea dar are cateva mici probleme de implementare. In primul rand volumul mare al transformatorului pentru cei aproape 2 kW. Asta inseamna un cost marit din cauza cantitatii mari de sarma de cupru. Alta problema este zgomotul electric de comutare al releelor in perioada de schimbare a tensiunii. In cazul acesa merg puse pe fiecare contact condesatoare de 100nF. Adaugarea unui filtru dupa "pseudo" regulator e necesara. Altfel vad numai avantaje. Totusi pentru reglajul la nivel de volt stabilizarea e cam mare pentru o aplicatie casnica, aparatele protejate pot face fata si la un reglaj de 4 - 8 volti, reducand complexitatea schemei si mai ales al transformatorului. Portile neutilizate pot fi utilizate ca si comparator de comanda sus - jos si generator de pulsuri la 10Hz pentru comanda secventiala a treptelor de tensiune (frecventa pulsului sa fie mai mica decat viteza de comutare a releelor asigurandu-se un timp minim de comutare), pentru comanda automata a montajului. Tensiunea de comparatie se ia dintr-un divizor rezistiv de la iesirea montajului.La munca am si eu un upc de 16kVA cu dubla conversie si pot sa spun ca are stabilizare deosebit de exacta dar are un dezavantaj enorm: zgomotul produs de ventilatoare (vre-o 8 la numar) plus tiuitul sursei si invertorului.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

De ce nu cat eun UPS la fiecare PC sau 2 PC-uri ?Atentie la ce pui pe UPS. Imprimanta laser e unul dintre lucrurile care NU se pun.Cel ami bien pui o vorba buna la distribuitorul de energie electrica sa-si faca treaba. Am vazut caldire noua (mica) in care palpaia lumina cand pelca un frigider. S-a rezolvat doar cu schimbat de cabluri de la ei in PT.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări