Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rezistenta becului

LostCell

Postări Recomandate

citind topicul cu difu de inalte si becu de 24v mi-am dat seama ca nu stiu cum sa aflu rezistenta unui bec la incandescenta sau in functie de curent, :? imi puteti zice si mie sau sa dati niste linkuri(in romana preferabil) :?:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

1

• LostCell

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator mister_rf

... cum sa aflu rezistenta unui bec la incandescenta sau in functie de curent...

Da, desi pare simplu pentru unii, rezistenta unui bec este neliniara, deci creste de la ''rece'' la ''cald'' prin aplicarea unei tensiuni care sa-i provoace aprinderea filamentului...

De exemplu un bec de 40W/220V are la rece 65-70 ohmi iar la cald cand este aprins are aproape 1200 ohmi... 8)

Se ajunge astfel la o variatie de aprope 10-20 de ori pentru rezistenta electrica a unui bec. Pe vremuri se folosea propietatea de variatie a rezistentei unui filament metalic sub forma unui dispozitiv numit ''baretor''. Experimente si explicatii aici: http://www.actrus.ro/biblioteca/cursuri ... u3/b13.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări