Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzitor apa 12 volti!


Vizitator schnappi

Postări Recomandate

Vizitator schnappi

Salut!E primul meu post pe acest forum si vroiam sa va cer sfatul.Am facut la tara un dus in gradina.Dintr-un vas de 1000 litru pe care l-am vopsit in negru.Problema este ca apa nu se incalzeste suficient pentru a folosi dusul si pentru copii.M-am gandit sa imi cumpar un incalzitor de apa instant la 220v dar mi-e cam frica de accidente (tinand cont de voltaj).Dar oarecum mergand pe acelasi principiu de functionare m-am gandit sa fac un asemenea aparat la 12 volti.M-am gandit la ceva vas in care este o sarma/retea de nichelina legata la o sursa de 12 volti (m-am gandit la un redresor de baterii auto).Pe de alta parte nici nu stiu ce calcule trebuie facute pentru a stabilii grosimea/lungimea sarmei de nichelina sau ce putere trebuie sa aiba sursa.A trecut ceva vreme de la liceu..... :jytuiyu Nu stiu daca ideea mea este buna, sau daca se poate face si altfel dar sper sa ma puteti ajuta.Multumesc frumos anticipat,Cu respect,Bogdan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • srdjan

    2

  • cristian_draghiescu

    2

  • Spitfire

    1

  • GeoMar

    1

Suprafata butoiului"vazuta" de Soare e prea mica de aceea nu se incalzeste suficient...1000 de litri nu-i de colea...trebuie serpentina musai.

Link spre comentariu

Am facut la tara un dus in gradina.Dintr-un vas de 1000 litru pe care l-am vopsit in negru.Problema este ca apa nu se incalzeste suficient pentru a folosi dusul si pentru copii.

Pentru ca sa incalzeasca apa din vas [1000 litri], trebuie neaparat sa atasezi si un "captator solar" pe masura rezervorului tau, asa cum ti-a recomandat si colegul @Spitfire mai sus.O serpentina din teava de cupru, cat mai subtire, instalata intr-o "cutie" etansa, prevazuta cu un geam deasupra [efectul de sera :da ].La un butoi de 200 litri, vopsit in negru, la mine merge super pe caldurile astea, dar sincer, trebuie sa-l umplu zilnic, ca se consuma, nu gluma. :dans: si un dus pe caldurile astea este binevenit.Treaba cu incalzirea cu rezistenta [la 220v [mai riscant] sau la 12v [mai sigur] la alegere] este optionala pentru zilele cand nu este soare destul de puternic [primavara-toamna] sau unele zile mai innorate din vara.Ti-as recomanda varianta cu captator solar, este mai "ieftina" :ras: soare [caldura] este din belsug vara, de ce sa nu-l folosim ca este gratis.Am si eu in plan realizarea unui captator solar [1mx1m] pentrul dusul meu improvizat. Sper sa-l realizez cat mai curand.
Link spre comentariu
Vizitator schnappi

Salut!Voi face si un captator solar dupa cum ati spus si voi dar vroiam sa fac si partea cu incalzirea electrica pentru ca mai vreau sa fac baita si la copii seara inainte de culcare.Nu stiu insa formulele dupa care sa calculez dimensiunea nichelinei si puterea transormatorului/redresorului.Deasemena am o ideea in mare cum sunt construite incalzitoarele electrice la 220v dar asa exact nu am gasit nici o schema explicata.Din ce am inteles : nichelina este direct introdusa in conducta sau spirala din aparat, si legata la +/- la sursa de 12 volti.Dar ce putere are sursa....ce tip de nichelina sa aleg, de ce putere.....Acum mi-a venit in minte ca pot folosi o sursa de calculator.La 12 volti scoate destul de multi amperi (aproximativ 10-16).Dar la amperajul si voltajul asta cum aleg rezistenta (nichelina) ca sa se incalzeasca daca nu sa se roseasca?Si oare pot pune si o pompa de apa la 12 volti la aceeasi sursa?Daca pun furtunul de dus si para de dus apa curge incet chiar si atunci cand butoiul este plin.

Link spre comentariu

Nu am inteles eu bine ce doriti, sau vreti sa incalziti 1000 l de apa cu orezistenta alimentata la 12 V dintr-o sursa de calculator... ? :rade: Nu merge chiar deloc, puterea de 100-150 W este insignifianta la acel volum al apei.(caldura produsa este aproape aceeasi cu cea degajata de un bec de acea putere)

Link spre comentariu

Incerc sa fac niste calcule estimative, dar e posibil sa gresesc. Cineva cu cunostinte de termodinamica poate ma va corecta.1000 litri de apa = 55500 moli de apacapacitatea termica a apei: 75.3J/(molK)pentru 1000l de apa: 4180kJ/Kcu alte cuvinte pentru a incalzi cu 10 grade o tona de apa e nevoie de 41800kJ sau 11.6hWh (rotunjit 12kWh)Daca vreti sa incalziti apa cu 20 de grade peste temperatura ei normala, evident, veti avea nevoie de 24kWhDaca doriti un circuit de 12V, care sa functioneze sa zicem 10 ore pana incalzeste apa, atunci veti avea nevoie de un curent de 100A. De unde doriti sa luati atat, si prin ce cabluri de alimentare? Daca folositi panouri solare: 1000Wh/m2, sa zicem cu o eficienta de 50% inseamna 0.5kWh pentru fiecare metru patrat. Pur estimativ, aveti nevoie de 4 metri patrati de panouri solare pe o durata de 6 ore pentru a incalzi 1000l de apa cu 10 grade celsius. Pentru alte marimi, se poate folosi regula de trei simpla.Nu am pretentia ca toate calculele de mai sus sunt corecte, dar nici nu ma astept sa fi gresit prea mult.

Link spre comentariu
Vizitator schnappi

Cred ca nu m-am exprimat eu bine.Bazinul are 1000 litri e vopsit in negru si nu vreau sa incalzesc tot bazinul.Stiu ca e imposibil.Eu as dori sa construiesc un incalzitor de apa instant la 12 volti pe principiul celor la 220 volti care se gasesc in comert.Din bazin vin niste reductii la care leg un furtun+para de dus.Pe acest traseu vreau eu sa pun acest incalzitor de apa.Nu vreau la 220v din motive de securitate.Din cate am priceput eu, imi trebuie o sursa de 12volti (m-am gandit la un redresor auto,sursa calculator?),ceva conducte/serpentina, si nichelina.Am o sursa de calculator de 500w care la 12 volti scoate 16-17 amperi.Nu stiu mai departe cum trebuie sa procedez mai departe,cum calculez cate nichelina imi trebuie, ce putere - ce grosime si ce lungime trebuie sa aiba;si cum pozitionez nichelina.Fac oaresce serpentina si bag in conducta nichelina sau o infasor in jurul tevii?Deci nu vreau sa incalzesc tot bazinul ci doar apa care curge pe furtunul de dus.Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect sau nu am fost coerent in explicatii.

Link spre comentariu

Un incalzitor de apa instant nu aveti cum sa realizati dispunand de o putere

de maxim 200 W. Asemenea instalatii au 2-3-5 KW.

Credeam ca d-nul stefan_k si cu mine v-am lamurit...

Link spre comentariu

Pune un bazind de fosa septica cu circa 200 litri de apa si pana seara iti garantez ca faci baie de te saturi si cu apa inca fierbinte.E bine bazinul sa fie undeva la inaltime,de exemplu pe casa si asa ai si scurgere fara sa ai nevoie de pompa.Nu reusesti instant de apa calda la 12 volti,e prea complicat si nu da randament,ia un instant la 220 V dar care sa fie montat de un electrician si daca are impamantare n-o sa ai probleme.Si..daca iti iei instant 2-3 KW mai bine nu-ti iei pentru ca iarna o sa-ti faca apa abia calaie,ai nevoie de unul de minim 5 ori chiar 7 sa-ti prinda bine fie iarna fie vara.Bafta !

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pt instant e nevoie de 5kW.Ca sursa poate fi folosit un aparat de sudura(industrial)sau ~10 surse de calculator.Chestia asta lasa scrum instalatia electrica a casei,pe la a treia utilizare.Am un termoplonjon la 12V pt masina si deja am schimbat 4 brichete-numai priza.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

o cunostinta ce sta la casa avea facut incalzitor de apa pe motorina. era vorba de un cazan deasupra camerei de ardere si o serpentina luuuunga in camera de ardere in care prelingea pe fundul ei motorina. stiu ca se tot chinuia sa puna o pompa de injectie de diesel si cu injector sa pulverizeze pentru a reduce consumul dar a renuntat pentru ca in cele din urma a ajuns gazul si la ei pe strada. un detaliu constructiv ce mi-l amintesc este ca circuitul era asigurat de o pompa si o supapa era folosita pentru a duce in cazan apa din serpentina cand nu e deschis nici un robinet pe apa calda in casa. deranjant era faptul ca iesea un fum foarte negru. cu siguranta cu injectoare ar fi fost mai ecologic si mai eficient.

Link spre comentariu

Daca era mai economic si mai ecologic, faceau asta din fabrica. Motorina nu e la fel de inflamabila ca benzina/GPL-ul/GN, se aprinde mai greu, arderea trebuie intretinuta, arzatorul este diferit comparativ cu cel pe gaz. Nu e asa banal cum pare la prima vedere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări