Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi din TV

Reynolds

Postări Recomandate

Din ce ati scris, un fost mesaj al meu, este vorba de tv intim/dacia.PCL86,85,84 se pot folosi in audio, fara restrictii.EF80,184, fara probleme, atentie au zgomot destul de mare !EF183 , in mod limitat, are panta variabila.ECC82, fara probleme.PCF80, fara probleme.PL500, merge .PCC189, PCF801 , limitat, panta variabila.PY88 este dioda recuperatoare, merita un redresor facut cu ea pentru amplificatorDY86 redresoare FIT. nu aveti ce face cu ea.AW47-91 tub cinescop...daca doriti sa ingreunati amplificatorul puteti incerca un analizor de spectru. Ar fi o provocare.Recomand lampi noi pentru performante maxime. Cele din tv probabil ca sunt epuizate, aerate. insa lampile astea vechi merita sa le folositi pentru a experimenta si a va forma mana. Atentie la tensiunile inalte si lucrati cu separare de retea. Mai era un subiect deschis pe tema tuburilor TV in audioviewtopic.php?f=28&t=57805

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Reynolds

13

• aygun

3

• remus68

3

• Trabant

3

Top autori în acest subiect

cu separarea de retea ar fi problemenu am traf pentru asa cevasperam sa lucrez direct de la retea si sa pun o protectie pentru sigurantae posibil asa ceva?

Link spre comentariu

ce modele de lampi sunt bune pentru ceea ce vreau sa fac ? sa obtin o calitate mai buna decat cele pe OPA, daca se poate

In primul rand, ca sa poti vedea clar diferenta dintre sunetul de lampa si cel caracteristic semiconductoarelor este esential ca etajul final (parte de putere) sa fie cu lampi si nu preamplificarea. Solutia cu atacul pe lampi si final pe semiconductori e abureala dupa parerea mea, sigur ca e ceva mai bine decat total "solid state" dar nesemnificativ.Mai bine faci invers, preu de calitate si cu semnal mare la iesire (pe tranzistori, nu integrate ieftine) cu care sa ataci direct o finala gen PL500. Nu e mare lucru...Ca sa-ti raspund la intrebare: orice lampa trioda sau pentoda cu panta fixa da rezultate la fel de bune in preamplificare audio, scheme sunt cu sutele pe forum si pe NET, depinde ce vrei, eu ti-as recomanda un corector de ton cu lampi.Cea mai buna solutie ar fi un corector baxandal pasiv intre doua etaje de ampl cu triode, ori un etaj de ampl si un repetor catodic, etc.Duble triode gen 6N1P, 6N2P, sau gama ECC81, 82, 83 sau pentode EF80, 86 sunt ceea ce-ti trebuie, depinde de schema care o gasesti.
aveti o schema cu retea baxandall si cu 2 ECC82?
Link spre comentariu
Vizitator viobio

cu separarea de retea ar fi problemenu am traf pentru asa cevasperam sa lucrez direct de la retea si sa pun o protectie pentru sigurantae posibil asa ceva?

gasiti o modalitate de a procura un transformator separator ,riscati sa va defectati sursa de semnal si aveti mari sanse sa va cinte Madalina Manole live ,curentul nu prea iarta ,are cam acelasi efect cu Furadanul,exista posibilitatea unei intilniri cu interpreta.recuperati din aparatura veche,aparate de radio cu tuburicautati in tirguri de vechituri
Link spre comentariu
Vizitator viobio

dar daca as folosi un mic inveror cu lm555 de la tensiunea normal a amplifului la cea necesara lampilor ar fi posibil asa ceva ?

da ,dar daca faceti doar teste nu prea se merita ostenealade ce nu dati un anunt la cumparari ,un asemenea traf este destul de ieftin
Link spre comentariu

gasiti o modalitate de a procura un transformator separator ,riscati sa va defectati sursa de semnal si aveti mari sanse sa va cinte Madalina Manole live ,curentul nu prea iarta ,are cam acelasi efect cu Furadanul,exista posibilitatea unei intilniri cu interpreta.recuperati din aparatura veche,aparate de radio cu tuburicautati in tirguri de vechituri
Chestia cu Madalina Manole este tare, dar despre cei trecuti dincolo, numai de bine...Recomandarea pt lucrul izolat fata de retea este atit de importanta incat merita citita un pic de teorie, atita cit sa se evite accidentele...
Link spre comentariu

Exista o vorba intre soferi :" Asta calca , nu fu.....gareste!" si cred ca , cu ceva modificari se aplica si tensiunii de 220V direct de la retea. Nu cred ca toti oamenii de pe aici si-au facut trafuri de alimentare de prosti. Nu te joci cu viata ta si a celor din jur. Recomand traf de separatie cu cat mai multe infasurari ptr experimentari si testari.

Link spre comentariu

Separatia de retea este esentiala, asta daca nu ai experienta , eventual pui in fata si o oglinda sa vezi cat de curati ai dintii atunci cand vei ranji. Foarte drept este ca au existat pe vremuri destule aparate radio-tv fara separatie de retea, alimentate direct din retea, si se depanau de multe ori alimentate direct din retea ( singura grija fiind verificarea sasiului sa nu aiba faza pe el). Cei cu experienta destula mai incearca si testarea direct de la retea, dar nu cred ca o fac asa frecvent.Asa cum s-a zis, nu te juca cu curentul electric, este nemilos. Transformatoare gasesti cam in orice radio si tv ( majoritatea tv sovietice aveau transformator de retea) pe lampi , asigura-te ca e transformator si nu autotransformator deoarece autotransformator si alimentare directa din retea sunt cam acelasi lucru. Tuburile recuperate din TV , asa cum am zis , pot fi uzate si cu filamente arse, insa poti sa iti formezi mana cu ele ( sa fie filamentul in stare buna - la novale este de regula intre pinii 4 si 5, sau 4-9 si 5-9 la ECC81,82,83 daca vrei alimentare la 6V sau direct 4-5 daca vrei alimentare la 12V) fara regret daca le vei strica, urmand sa construiesti amplificatoare mai performante dupa ce capeti experienta , cu tuburi noi.

Un amplificator cu PCL86 sau PCL82 este foarte simplu de executat, iti trebuie doar un trafo audio cu impedanta primara de ca 5k si obtii o putere de cca 2-3 W. Cateva componente electronice si ai rezolvat. Scheme pe net sunt garla. Vei avea satisfactia unui lucru reusit si te va impulsiona sa mai faci si altele pe viitor . Nu ai reusit ? nu te da batut, cere sfaturi, sunt oameni pe aici care te vor ajuta si sfatui si inca bine, doar sa tii cont de ceea ce iti zic ei, si unde nu intelegi intreaba. PCL82 si 86 gasesti destule.

Nu ramane decat sa nu alimentezi montajul direct din retea ( decat daca vrei sa ne parasesti definitiv il alimentezi de la priza direct).

Link spre comentariu
Vizitator viobio

poate pot folosi traful din TV am vazut ca e unul pe acolo, in partea dreapta lateralurmeaza sa vad ce caracteristici are

acela este traful de iesire cadrese poate folosi ca traf de iesire daca se face o mica probase alimenteaza la 220v ,daca in secundar avem cam 6..7,5v se poate folosi,cu rezultate destul de modestedaca in secundar avem cam 40v ,nu !!!!aceste trafuri de cadre au secundarul diferit,depinde ce fel de bobine de deflexie alimentauacest traf se poate folosi cu tubul PCL85,PCL8O5 trioda/ pentodacu acest tub va puteti juca frumos,puteti face un SE cu un singur tub
Link spre comentariu

Transformatoarele de cadre se pot modifica in drossele, inlaturind secundarul si in locul lui inseriezi o noua infasurare cu un conductor identic cu a sirmei din primar, mai pui un intrefier de 0,2-0,5mm intre tolele E si I si gata ai un drossel ! Tuburile folosibile in aplicatile audio sint cele recomandate ,ramine sa recuperezi soclurile eventual potentiometre si cositorul... daca spune Valderama :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări